xdescarca-ghid-cum-aleg-un-filtru-de-apa-ebook-gratuit-7filtre-buton

Calitatea apei – Parametrii de urmarit si metode de obtinere a apei potabile optime

calitate apa potabila

Apa potabila este o resursa importanta pentru o viata sanatoasa si, desi pare simplu, asigurarea ei presupune eforturi sustinute atat din partea autoritatilor centrale si locale ale statului, cat si din partea fiecaruia dintre noi. Eforturile sunt necesare deoarece nu intotdeauna apa intruneste parametrii de calitate prevazuti in lege, cauzele fiind diverse: poluarea surselor de apa, tratarea si filtrarea insuficienta sau vechimea retelei de distributie. Persoanele preocupate de sanatatea familiei ar trebui sa cunoasca insusirile unei ape bune de baut si sa faca tot posibilul pentru a o oferi celor dragi.

In articolul de mai jos vei descoperi care sunt principalii indicatori de calitate ai apei si care sunt metodele de asigurare a acestui lichid pretios pentru viata. 

1. Principalii indicatori de calitate a apei

Calitatea apei potabile din Romania este reglementata, potrivit standardelor Uniunii Europene, de doua legi importante: legea 458/2002 si legea 311/2004. Conform acestora, autoritatile locale trebuie sa urmareasca 48 de parametri ce caracterizeaza o apa de calitate superioara si sa o ofere populatiei in cantitate suficienta (intre 50 si 100 l de apa / zi de persoana), sigura (care sa nu dauneze sanatatii), acceptabila (in privinta culorii, mirosului si gustului) si accesibila (in gospodarie sau in imediata vecinatate a acesteia, maximum 1000 m de casa).

calitatea apei, testarea apei, teste apa potabila

Legile precizeaza ce se intelege prin apa potabila. Lichidul poate fi natural sau tratat, distribuit prin retele centralizate sau prin alte recipiente, pentru baut, spalat, prepararea hranei, inclusiv pentru folosirea sa in industria alimentara.

Parametrii care asigura calitatea apei se impart in trei categorii principale:

  • Parametrii fizici se refera la aspectul estetic al lichidului (cat mai limpede) si la cel organoleptic (cu privire la culoare si miros). O problema in aceasta directie nu este neaparat daunatoare sanatatii umane, dar poate indica o situatie cu potential periculos (turbiditatea crescuta datorita suspensiei unor materiale poate sa ofere adapost unor microorganisme daunatoare sau resturile pot absorbi metale grele, hidrocarburi sau pesticide). Nu trebuie neglijata nici temperatura apei potabile, recomandabila fiind atingerea unei temperaturi intre 10 si 15 grade Celsius.
  • Parametrii chimici sunt esentiali, deoarece unele substante dizolvate in apa pot afecta grav sanatatea umana. In aceasta privinta, trebuie sa se urmareasca valoarea pH-ului intre 6,5-8,5. O valoare mai mica sau mai mare afecteaza atat sanatatea omului, cat si instalatiile sanitare, care se vor defecta mai repede. Alti parametri de urmarit sunt aciditatea, alcalinitatea, cantitatea de clor dizolvata in apa, prezenta nitrogenului, flouridelor, fierului, magneziului si calciului.
  • Parametrii microbiologici urmaresc sa observe daca in apa potabila se afla microorganisme daunatoare vietii, precum enterococii si bacteria E.coli. Exista anumite conditii (prezenta hranei, temperatura crescuta si pH favorabil) care permit dezvoltarea exploziva a bacteriilor, ceea ce transforma apa potabila intr-una periculoasa, improprie consumului uman. Probleme pot fi cauzate si de prezenta algelor, virusurilor si protozoarelor prezente in mod natural in sursele de apa. Ele pot ajunge in sistemul digestiv uman, unde pot provoca boli grave.

2. Metode de asigurare a calitatii apei potabile in casele din Romania

In general, autoritatile fac eforturi mari in ultima vreme pentru a oferi consumatorilor apa potabila de cea mai buna calitate, la standardele inalte ale Uniunii Europene. Acest lucru poate depinde, insa, de numerosi factori, nefiind intotdeauna garantat.

testare apa in laborator, apa potabila, calitatile apei

Prin urmarirea parametrilor la intervale de timp regulate, se poate observa aparitia anumitor probleme, putandu-se interveni la timp in vederea eliminarii lor. Astfel, in majoritatea cazurilor, apa pleaca la calitate inalta, dar este degradata de multe ori prin circularea in sistemul de conducte invechit. Din aceasta cauza, proprietarii trebuie sa faca eforturi suplimentare:

  • Testarea periodica a apei, atat pentru cea din reteaua centralizata, cat si din puturile din propriile curti;
  • Folosirea unor cani sau recipiente filtrante;
  • Dezinfectarea surselor proprii de apa cel putin o data pe an;
  • Montarea unor sisteme de filtrare suplimentare (prin ultrafiltrare sau chiar prin osmoza inversa);
  • Urmarirea parametrilor fizici usor de observat si atentionarea autoritatilor daca apar probleme.

In concluzie, calitatea apei potabile trebuie sa fie o preocupare pentru toata lumea, nu doar pentru autoritati. Orice persoana ar trebui sa cunoasca parametrii de urmarit pentru a identifica apa potabila optima si sa realizeze daca este vreo problema, astfel incat sa ia masurile de cuviinta pentru indepartarea ei.

Surse foto: Shutterstock.com, ro.Pinterest.com.

Produse asociate

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii.