xdescarca-ghid-cum-aleg-un-filtru-de-apa-ebook-gratuit-7filtre-buton

Dedurizarea apei – obtinerea unei surse de apa pura si sanatoasa!

Dedurizarea apei – obtinerea unei surse de apa pura si sanatoasa

Apa pe care o consumi zi de zi este extrem de importanta si trebuie sa fie pura si plina de minerale. De aceea, foarte multe persoane o prefera pe cea imbuteliata. Totusi, aceasta varianta nu este chiar cea mai eficienta, atat din punctul de vedere al calitatii si puritatii pe care o are, cat si al costurilor sau sustenabilitatii si protejarii mediului inconjurator. De asemenea, reteaua locala nu poate sa iti ofere cea mai curata apa de la robinet, pentru ca sistemele de tratare nu sunt intotdeauna eficiente. Chiar daca este potabila, nu are cel mai bun gust sau un miros prea placut. 

Mai mult decat atat, din cauza duritatii crescute, aceasta afecteaza atat organismul, cat si electronicele si electrocasnicele care o utilizeaza. De aceea, pentru a beneficia de o apa pura, ai nevoie de un filtru de dedurizare, ca tu sa te bucuri de un izvor curat chiar la tine acasa!

1. Dedurizare apa – ce inseamna apa dedurizata?

Apa dura, care contine un nivel ridicat de calcar, este o adevarata problema pentru persoanele care o consuma sau o utilizeaza in realizarea diferitelor treburi casnice. Aceasta are un impact negativ afecteaza electronice si electrocasnice, precum: boilerele, masina de spalat, sistemul de incalzire, etc. 

De aceea, tehnologia moderna a gasit solutii pentru indepartarea acestor probleme prin folosirea unor filtre de dedurizare sau a unor sisteme de filtrare a apei de uz casnic. Dedurizarea apei potabile consta in eliminarea substantelor nocive din compozitia acesteia. Astfel, o instalatie de acest gen este un echipament complex care controleaza filtrarea sarurilor din apa. 

1.1 Beneficiile apei dedurizate

Apa dedurizata are o multime de beneficii, atat pentru sanatatea organismului tau, dar si pentru electrocasnice si instalatii sanitare. 

Avantajele apei dedurizate:

  • curata mai eficient alimentele
  • este cea mai calitativa apa de baut
  • preparatele care o contin sunt mai sanatoase si au un gust mai bun
  • prelungeste durata de viata a aparatelor de uz casnic (masina de spalat vase, masina de spalat rufe etc)
  • asigura o curatate mai profunda a pardoselei si a geamurilor
  • produsele de curatare ale corpului, fetei si parului sunt mai eficiente
  • elimina gusturile si mirosurile neplacute
  • hainele sunt mai catifelate si isi mentin culoarea mai mult timp
  • asigura lipsa petelor de reziduuri minerale de pe hainele albe sau negre
  • micsoreaza consumul de energie
  • tenul si pielea corpului nu se mai usuca
  • parul este mai curat si nu se ingrasa dupa cateva zile
  • elimina petele de calcar
  • asigura un transfer termic optim
  • te ajuta sa economisesti
  • apa are un jet puternic la robinet

Apa care iti intra in casa va deveni propriul tau izvor de apa de calitate! Astfel, te bucuri de o apa optima din punct de vedere al duritatii, care va imbunatatii sanatatea intregii familii si a casei. Toate aceste avantaje iti vor face viata mult mai usoara. Dedurizarea este un proces serios de luat in calcul. Chiar daca reprezinta initial o investitie, cu siguranta te vei convinge de beneficiile pe care ti le ofera!

1.2 Efectele negative ale apei dure

Nici o persoana nu isi doreste sa consume apa dura sau sa o utilizeze in activitatile de zi cu zi, deoarece aceasta are o multime de efecte nocive:

  • scurteaza durata de viata a masinii de spalat din cauza depunerilor de calcar
  • strica sistemele de incalzire si centralele termice ale caselor, deoarece calcarul in cantitati mari infunda si blocheaza tevile
  • usuca pielea, tenul si scalpul, prin alterarea barierii pielii, si poate favoriza aparitia eczemelor si a matretii
  • strica textura hainelor proaspat spalate
  • mareste cheltuielile energiei termice prin schimbarea mult mai deasa a anumitor componente sau electrocasnice
  • afecteaza robinetii, bateriile chiuvetelor si tevile, dandu-le un aspect neplacut si favorizand infundarea acestora in timp.

Unul dintre efectele apei dure, de care multe persoane nu sunt constiente, este faptul ca neutralizeaza efectele detergentilor si a sapunului. Astfel, in timpul folosirii, acesta nu se mai dizolva cum ar trebui, ci se combina cu mineralele din apa, fapt care duce la o curatare precara a rufelor, pielii sau fetei. De asemenea, parul spalat isi pierde din stralucire si volum. 

In ceea ce priveste curatarea hainelor, fiecare persoana stie ca sunt anumite piese vestimentare din materiale extrem de pretentioase care nu pot fi curatate la masina de spalat, acest proces facandu-se manual. In momentul in care apa dura intra in contact cu materialul, poate duce la degradarea lui in timp. Acelasi lucru se intampla si cu detergentii din masina de spalat. Cand intra in contact cu apa dura, isi pot pierde eficienta de curatare. Acest lucru inseamna ca murdaria ramane in fibre, iar hainele vor incepe sa se deterioreze. De asemenea, efectele pe care depunerile de calcar si cele de sapun le pot avea asupra tevilor, conductelor si electrocasnicelor pot fi devastatoare. Din aceasta cauza, trebuie sa apelezi la o solutie extrem de simpla, eficienta si la indemana: dedurizatorul. 

Toate aceste riscuri pot fi reduse si chiar eliminate complet daca alegi sa utilizezi un echipament de tratare potrivit nevoilor tale. De aceea, instalarea unui astfel de sistem este extrem de importanta pentru a elimina orice sansa posibila de depunere a calcarului.

2. Dedurizare – cum se face acest procedeu?

Dedurizarea previne depunerile de calcar, ce afecteaza buna functionare a echipamentelor din casa si le scurteaza durata de viata. Astfel, prin dedurizare si deferizare, toate instalatiile termice de uz casnic si cele hidrosanitare vor fi protejate de depunerile de calcar si de fier. 

Pentru a intelege cat mai bine acest procedeu, trebuie sa cunosti modul de functionare al sistemelor. Astfel, dedurizatorul functioneaza pe doua paliere: chimic si mecanic. Cel chimic reprezinta extragerea calcarului din apa si inlocuirea acestuia cu ioni de sare cu ajutorul unei rasini. De asemenea, partea mecanica este valva care comanda automatizarea intregului proces de curatare a rasinii. Asadar, apa dura trece printr-un mix de rasini. Acestea capteaza, pe rand, manganul, fierul, materia organica si ionii duri de calciu si magneziu. Aceste rasini au o capacitate maxima de absorbtie a calcarului. Asadar, la un anumit interval de timp, rasina trebuie regenerata prin spalare cu sare. Prin acest procedeu, rasinile elimina toate impuritatile si calcarul acumulate, iar rasina se regenereaza cu ioni de sare, gata sa “preia” noi cantitati de calcar.

2.1 Tipuri de apa in functie de duritate si zona

Pentru ca apa provine din subteran, ea preia tot felul de substante care ajung in instalatia principala, iar mai apoi la tine in locuinta. Astfel, din cauza acestor minerale, calitatea ei nu este cea mai sigura pentru uzul casnic sau pentru consum. Apa contine calciu, magneziu, clor si alte microorganisme, iar cantitatea acestora determina nivelul ei de duritate. 

Duritatea este una dintre principalele probleme ale apei, indiferent de zona din care provine (fantani, puturi etc). De aceea, este indicat sa o testezi inainte. Poti face aceasta analiza fizico-chimica intr-un laborator specializat, sau chiar la tine acasa. Exista in magazinele de bricolaje teste speciale cu eprubete si benzi. Cele din urma se scufunda in recipiente si se coloreaza. In functie de rezultat se va stabili nivelul de duritate al apei. Totusi, nu te astepta la un verdict clar si concis, daca te decizi sa realizezi procedura singur.

Apa dura nu inseamna neaparat apa nepotabila. Ea poate fi consumata de catre oameni, insa trebuie sa se incadreze in anumiti parametrii stabiliti de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Nivelul de duritate al apei se testeaza in grade germane (dGH). Astfel, in functie de valorile in care se incadreaza, ea poate fi:

  • moale –  cu o duritate intre 0 si 5 dGH
  • mediu dura – are valori intre  6 si 15 dGH
  • dura – cu o duritate intre 16 si 30 dGH
  • foarte dura, care are o duritate de peste 30 dGH

Intervalul pe care organismul il agreaza se incadreaza intre 0 si 15 grade germane. In momentul in care duritatea apei depaseste acesti parametri, devine nepotabila si trebuie sa apelezi la un sistem de filtrare profesional. 

Cel mai simplu test pentru a vedea daca apa de la chiuveta este dura este testul paharului. Spala un pahar, asa cum o faci in mod normal, si lasa-l la scurs, sa se usuce. Daca, dupa uscare, au ramas pete albicioase, inseamna ca apa este dura. Acele pete sunt depuneri de saruri minerale.

2.2  Metode de dedurizare a apei

Te-ai saturat de petele de calcar care iti strica electrocasnicele si, implicit, hainele si instalatiile sanitare? Ei bine, pe piata actuala exista o multime de solutii  de dedurizare, pentru ca apa din instalatiile gospodariei tale sa fie pura si necalcaroasa, insa fiecare sistem are specificatiile lui si nu se potriveste tuturor tipurilor de nevoi. Iata unele dintre cele mai eficiente procedee de dedurizare a apei:

Instaleaza un dedurizator

Una dintre cele mai bune solutii la care poti apela pentru a te asigura ca nu consumi apa dura si ca nu o utilizezi la treburile zilnice este dedurizatorul. Acesta filtreaza apa inainte de a ajunge in electronicele sau electrocasnicele tale, eliminand surplusul de magneziu si de calciu, inainte ca el sa se depuna pe tevi sub forma de calcar.

Sistemul este potrivit, in general, pentru o locuinta si se monteaza pe traseul principal de apa. De asemenea, exista si filtre de dedurizare care se instaleaza acolo unde este special nevoie de ele, adica pe conducta de alimentare cu apa a unui anumit aparat electrocasnic. 

Este necesar sa stabilesti impreuna cu un specialist ce dedurizator este potrivit nevoilor tale, in functie de marimea locuintei, numarul de bai, numarul de persoane si volumul de apa folosit.

Monteaza un sistem de osmoza inversa 

Osmoza inversa este un procedeu care foloseste o membrana semipermeabila pentru a se asigura ca elimina ionii de calciu, magneziul, microorganismele nocive, praful, mizeria si alte depuneri nedorite din apa, facand-o astfel potabila. Este una dintre cele mai eficiente metode de purificare, pentru ca reuseste sa ofere consumatorului cel mai complex si mai performant grad de filtrare. De asemenea, nu trebuie sa iti faci griji ca apei ii vor lipsii mineralele necesare organismului, deoarece majoritatea modelelor vin la pachet si cu un filtru de remineralizare. Acesta asigura pastrarea unui nivel optium de magneziu, calciu, sodiu si potasiu. Finetea sistemului de osmoza inversa este de 0,0001 microni, ceea ce face a acest aparat sa fie cel mai performant de pe piata in ceea ce priveste filtrarea apei. Mai mult decat atat, elimina 99,99% din virusuri, bacterii si impuritati.

Asadar, in functie de nevoile tale si ale gospodariei, poti alege un sistem care sa iti imbunatateasca viata si calitatea acesteia. 

Asadar, pentru a scapa de problemele apei dure, contacteaza o echipa de profesionisti care sa te ajute in alegerea unui sistem de purificare potrivit pentru nevoile tale. Uita chiar acum de depunerile de calcar sau de electronice defecte si bucura-te de o apa curata si calitativa! Ia in calcul toate sfaturile de mai sus si schimba-ti viata in bine!

Sursa foto: Shutterstock.com

Produse asociate

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii.