xdescarca-ghid-cum-aleg-un-filtru-de-apa-ebook-gratuit-7filtre-buton

Economisirea apei salveaza bani si resurse – SOLUTII FUNCTIONALE

Economisirea apei salveaza bani și resurse SOLUTII FUNCTIONALE.jpg

Este binecunoscut faptul ca acolo unde nu este apa, viata nu poate exista. Chiar si misiunile de explorare a spatiului cauta potentiale planete locuibile in viitor, in functie de prezenta apei. Pe de alta parte, incalzirea globala s-a accelerat, iar suprafete mari de uscat sunt tot mai expuse desertificarii.

Africa este continentul cel mai afectat de acest fenomen, iar criza de apa in tarile africane sarace este tot mai acuta. In schimb, tarile dezvoltate se confrunta cu provocarea reciclarii apei menajere si industriale. Consumul excesiv de apa si contaminarea acesteia cu substante toxice conduce la necesitatea inmultirii statiilor de filtrare si reciclare, iar toate acestea presupun eforturi si costuri tot mai ridicate.

Pe de alta parte, este bine de stiut faptul ca fiecare persoana poate contribui la protejarea planetei, in timp ce isi asigura o sursa de apa curata, fara impuritati si perfect echilibrata fizico-chimic. Solutia este simpla: instalarea unui sistem de filtrare adecvat, care va contribui si la reducerea cheltuielilor pe termen lung.

Daca iti doresti sa afli care sunt metodele principale de economisire a apei utilizate in marile industrii, dar si cum poti aplica si tu acest proces in gospodaria ta, pentru a-i cunoaste avantajele financiare, citeste in continuare acest articol.

1. Economisirea apei: care sunt principalele mijloace de utilizare a apei

Apa potabila, indiferent dacă provine dintr-o sursă naturala (izvor) sau de la robinet (tratata), este definita si reglementata in tarile membre UE prin Directiva 98/83/CE. In Romania, se aplica prevederile Legii 458/8.07.2002, completata si modificata prin Legea 311/28.06.2004. Se considera potabila apa pentru baut si preparat bauturi, alimente si medicamente la nivel casnic sau industrial.

Conform studiilor, cea mai eficienta, economica si sigura modalitate de consum de apa potabila este prin intermediul sistemelor de filtrare de uz casnic. In special in zonele urbane, oamenii prefera din ce in ce mai mult aceasta metoda. Avantajele acesteia sunt costul mai redus (costa de aproximativ 9 ori mai putin decat achizitionarea constanta de apa imbuteliata), efortul mai redus (nu mai este nevoie sa cari zeci de litri de apa), economia de timp (nu trebuie sa iti intrerupi activitatile zilnice pentru a merge la magazin) si o calitate ridicata a apei consumate.

1.1. Economisirea apei pentru uz casnic

Apa de la robinet sau din fantana este folosita cel mai mult in gospodarii pentru baut, gatit, igiena personala, spalarea vaselor si a rufelor si realizarea curateniei in casa.

Se recomanda ca toate gospodariile care au la dispozitie o retea de canalizare sa fie bransate la aceasta, in special in mediul rural. Doar prin aceasta modalitate substantele cu potential toxic din apa menajera utilizata pot fi neutralizate. Aruncarea in fundul curtii a apei cu clor sau a uleiului alimentar folosit sunt doua actiuni foarte daunatoare pentru mediul inconjurator.

De asemenea, fiecare utilizator casnic are la dispozitie cateva optiuni care pot duce la eficientizarea consumului de apa. Printre acestea se numara:

  • spalarea vaselor – daca optati pentru o masina de spalat vase, alegeti una cu un consum redus de energie electrica si de apa; daca le spalati manual, dupa ce aruncati resturile, lasati-le la inmuiat cu detergent fie in chiuveta, fie in lighean. Alegeti detergenti bio sau „eco friendly”, in ambele situatii.
  • spalarea rufelor – sunt valabile aceleasi reguli precum in cazul vaselor; in plus, evitati inalbitorii pe baza de clor, in favoarea variantelor cat mai naturale sau prietenoase cu mediul inconjurator.
  • igiena personala – nu lasati apa sa curga mai mult decat este nevoie, fie ca doar va spalati pe maini sau faceti dus; spre exemplu, in timpul in care folositi sapunul sau gelul de dus, nu este nevoie ca apa sa curga in permanenta; reduceti numarul bailor in cada la cel mult una pe saptamana si nu umpleti cada cu o cantitate mai mare decat cea strict necesara.

1.2. Apa folosita in industrie: care este nivelul de consum de apa zilnic

Industria consuma intre 28% si 40% din totalul apei utilizate la nivel global, in functie de nivelul de industrializare al tarilor, respectiv continentelor. Cea mai mare cantitate din apa destinata uzului industrial se foloseste pentru producerea de energie (hidrocentrale, centrale nuclear-electrice), pe post de agent hidraulic pentru transport, ca materie prima in industria alimentara, in industria chimica si in prelucrarea minereurilor. De asemenea, mai este utilizata si ca agent de racire sau de incalzire in anumite procese tehnologice.

Ulterior, dupa folosire, apa trebuie sa fie tratata in mod diferit, in functie de standardele industriei in care a fost utilizata.

1.3. Cum economisim apa folosita in exploatarile agricole

Fie ca este vorba de o mica gradina de legume sau de suprafete cultivate mari, udarea, stropirea sau irigatiile sunt necesare pentru cresterea si dezvoltarea plantelor. Recomandarea specialistilor este ca plantele sa fie udate, de preferat, seara. Astfel, peste noapte, cantitatea evaporata este mai mica. In schimb, pamantul umed va genera mai multe substante nutritive, iar plantele vor retine mai multa apa.

Este recomandata consultarea unui specialist in domeniul agricol pentru a calcula cantitatea optima de apa pentru fiecare tip de cultura. Exista inclusiv plante pentru care o cantitate prea mare de apa poate fi daunatoare.

Intotdeauna, cantitatea de apa furnizata prin udare cu furtunul sau prin intermediul sistemelor de irigatie trebuie sa fie corelata cu cea a precipitatiilor naturale.

Fac exceptie de la aceasta regula culturile crescute in sere.

1 Economisirea apei salveaza bani si resurse SOLUTII FUNCTIONALE 7filtre

La nivel european, o treime din apa utilizata in toate domeniile se consuma in agricultura, mai ales în zonele sudice. Folosirea pesticidelor și a insecticidelor contamineaza apa, afecteaza panza freatica si scade calitatea surselor de alimentare.

In prezent, autoritatile europene lucreaza la politici si sisteme de optimizare a consumului de apa in exploatarile agricole.

2. Economisirea industriala a apei

17% din spatiul european este afectat de efectele secetei, in primul rand ca efect al incalzirii globale. De aceea, oficialii europeni isi propun sa modifice legislatia, astfel incat consumul de apa sa fie eficientizat. Acest lucru se poate face prin cresterea retelei de reciclare, tratare si refolosire a apelor reziduale. Spre exemplu, apa menajera reziduala din orase si localitati mai mari poate fi tratata si refolosita pentru exploatarile agricole.

Statiile de colectare, epurare si reutilizare a apei preiau apele uzate din retelele de canalizare, precum si pe cele provenite din surse meteorice. Acestea sunt transportate catre statii prin conducte cu diametru mare.

Economisirea Apei

In urma procesului de epurare, apa reziduala se deverseaza, de obicei, in apele curgatoare. Companiile care deruleaza astfel de activitati trebuie sa respecte cu strictete reglementarile in vigoare.

3. Modalitati de economisire a apei in gospodarie

Optimizarea sursei de apa curenta si a costurilor se poate realiza prin utilizarea sistemelor de filtrare și ultrafiltrare cu carbune activ, filtre de apa cu osmoza inversa si sterilizatoare UV.

Investitia intr-un aparat performant de filtrare se amortizeaza într-un timp relativ scurt. Spre exemplu, veti constata in doar cateva luni ca ati cheltuit de aproximativ 9 ori mai putin pentru apa potabila de la robinet trecuta prin procesul de filtrare decat pe aceeasi cantitate de apa imbuteliata.

economisire apa

Există mai multe tipuri de aparate pentru filtrarea si purificarea apei, care pot actiona diferit din punct de vedere fizic, chimic sau fizico-chimic.

3.1. Economisirea apei pentru uz menajer

Filtrarea apei pentru uz menajer aduce inca o serie de avantaje: masina de spalat rufe si cea de spalat vase vor fi scutite de depunerile de calcar, iar durata de viata a acestora va fi prelungita. Este recomandabil ca, acolo unde este posibil, sa va bransati la reteaua de canalizare, astfel incat apa folosita sa poata fi reciclata. 

Este important si să alegeti detergenti care nu dauneaza naturii si sa evitati pe cat posibil folosirea clorului.

De asemenea, este bine sa nu aruncati uleiul folosit in canalizare, ci sa il adunati intr-un recipient, apoi sa il predati la un centru de colectare.

3.2. Idei de economisire a apei folosite la gatit

Apa in care ati fiert legume sau paste fainoase si pe care nu doriti sa o mai folositi pentru prepararea alimentelor poate fi folosita, spre exemplu, pentru udarea plantelor de apartament. Puteti, de asemenea, sa colectati intr-un recipient apa in care ati spalat legumele, fructele sau carnea si sa o folositi apoi pentru udarea gradinii. In acest fel, nici nu risipiti apa si le furnizati si plantelor o cantitate suplimentara de substante nutritive.

4. Economisirea apei potabile: beneficiile financiare ale utilizarii filtrelor de apa 

Pe langa beneficiile evidente ale consumului de apa pura pentru sanatate, folosirea filtrelor pentru apa te ajuta sa economisesti si bani.

Desi este necesara o investitie initiala, aceasta se amortizeaza in primul an, iar apoi, pe termen lung, vei economisi anual sume considerabile. Calculul este unul simplu: dat fiind ca o familie de 3 persoane consuma, in medie, 2 190 litri de apa de baut pe an, rezulta ca investitia in apa potabila imbuteliata in PET-uri de 2 litri ar fi de aproximativ 3 000 lei. Aceste cifre fac referire doar la apa de baut, nu si la cea folosita pentru gatit! Prin comparatie, administrarea unui sistem de filtrare cu osmoza inversa costa mult mai putin. 

La modul ideal, sistemul si schema de filtrare ar trebui sa fie alese dupa ce s-a efectuat o analiza a apei de la robinet, respectiv din fantana sau put. Sistemele pot fi configurate astfel incat sa asigure necesarul de apa inclusiv pentru toate activitatile casnice care presupun folosirea apei. Vei scapa, in acest fel, de efectele negative ale apei dure asupra masinii de spalat si de apa murdara sau ruginita care curge uneori din sistemele de alimentare vechi sau deteriorate.

In functie de necesitatile tale, de sursa de apa potabila de care dispui, dar si de compozitia acesteia, poti alege dintre mai multe tipuri de filtre: 

  • filtre cu osmoza inversa – recomandate pentru purificarea apei de baut si a celei folosite la gatit;
  • filtre (sterilizatoare UV); sunt foarte eficiente pentru indepartarea microorganismelor, dar se recomanda ca apa sa fie mai intai pre-filtrata, astfel incat sa fie indepartate eventualele depuneri si sedimente;
  • filtre alcaline – utilizate pentru scaderea aciditatii din apa;
  • filtre pentru dedurizare – recomandate pentru sursele de apa calcaroasa, dura, cu tendinta de depunere;
  • filtre cu carbune activ – sunt foarte eficiente si din ce in ce mai folosite de consumatori, dat fiind ca acestea retin mai multe tipuri de impuritati si contaminanti: compusi organici, clor, metale grele, elemente sau compusi chimici;
  • filtre pentru eliminarea impuritatilor si sedimentelor – elimina nisipul, pietrisul sau rugina, dar nu au efect asupra substantelor chimice prezente in apa si nici asupra microorganismelor (virusuri, bacterii etc.).

In concluzie, daca vrei sa iti mentii starea de sanatate, sa prelungesti durata de viata a electrocasnicelor care folosesc apa in mod constant, sa economisesti timp si efort, dar nu in ultimul rand bani, apeleaza la una dintre solutiile de filtrare mentionate mai sus. Cu suma economisita anual, iti vei putea permite sa faci alte investitii in bunuri sau obiecte sau sa te bucuri de o mini-vacanta binemeritata. In plus, vei folosi mai putin plastic si vei participa la protejarea planetei.

Poti duce oricand o mostra din sursa ta de apa la un laborator specializat de analiza, ca sa iti fie mai clar care este cea mai buna solutie pentru tine. Apoi, apeleaza la sfatul unui specialist in sisteme si solutii de filtrare a apei, pentru a te asigura ca faci investitia potrivita. Cu siguranta, calitatea vietii tale se va imbunatati considerabil dupa ce vei lua in considerare aceste optiuni! 

Surse foto: Pixabay.com, 7filtre.ro.

Produse asociate

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii.