xdescarca-ghid-cum-aleg-un-filtru-de-apa-ebook-gratuit-7filtre-buton

Osmoza inversa – ce este si de ce ai nevoie de un filtru care foloseste acest sistem

Filtrarea apei cu osmoza inversa

Filtrele cu Osmoza inversa sunt cele mai puternice sisteme de filtrare a apei. Ele sunt utilizate atat in industrii chimice, cat si in industria farmaceutica, in spitale si, mai nou, in uzul casnic. Filtrarea apei de uz casnic a devenit o practica tot mai comuna si avantajele acestei acțiuni sunt benefice atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, in special daca vrem sa comparam beneficiile filtrarii apei cu dezavantajele cumpararii apei imbuteliate. Invata de ce si cum sa aduci filtrarea apei la tine acasa si sa renunti la a mai cumpara apa imbuteliata. 

Daca vrei sa afli ce este osmoza inversa, cum functioneaza si ce avantaje are, citeste in continuare!

1. Ce este osmoza?

Osmoza este un proces natural prin care doua lichide ce au concentratii diferite de substante, au tendinta sa isi omogenizeze densitatile in cazul in care sunt separate de o membrana semipermeabila (ce permite trecerea exclusiv a moleculelor de apa). Natural, lichidul cu o concentratie mai mica va transfera molecule de apa catre lichidul cu o concentratie mai mare, pana cand acestea se egalizeaza. Acest fenomen se datoreaza presiunii osmotice, iar cand cele doua lichide ajung la aceeasi concentratie inseamna ca se afla intr-un echilibru osmotic.

Procesul natural poate fi inversat (osmoza inversa), daca asupra solutiei de concentratie ridicata se aplica o presiuna mai mare decat cea osmotica. In acest caz, lichidul “fortat” va trece de partea cealalta a membranei semipermeabile pierzandu-si aproape complet din concentratia de ioni. Procedeul de osmoza inversa, asadar, inverseaza procesul natural de osmoza, apa devenind pura!

schita osmoza inversa infographic

Calitatea apei pe care o consumi este foarte importanta pentru sanatatea ta, de aceea se recomanda montarea unor filtre de apa care sa ajute la imbunatatirea acesteia.

2. De ce ar trebui sa incepi sa filtrezi apa?

Apa pe care o consumam, chiar si cea imbuteliata, trece deja printr-o serie de filtre pentru a fi indepartate posibilele impuritati, insa exista compusi cum sunt clorul, rugina sau nisipul, la care aceste filtre nu fac mereu fata si, astfel, calitatea apei pe care o utilizam are de suferit.

Atunci cand utilizam apa filtrata, vom incepe sa observam schimbari atat in ceea ce priveste gustul mancarii si al preparatelor in care folosim apa, cat si in propria stare de sanatate, deoarece apa este unul dintre alimentele de baza in viata de zi cu zi, deci un factor care va avea, cu siguranța, un impact semnificativ pe termen lung.                     

Apa filtrata face diferenta si in uzul casnic, deoarece aceasta nu va lasa pete atunci cand o folosim la spalat si va stopa depunerile de calcar din masina de spalat rufe sau masina de spalat vase.

Diferenta se va vedea si in buzunar, ulterior. Sa cumperi apa imbuteliata de cateva ori pe saptamana este net mai costisitor decat a instala un filtru de apa care trebuie schimbat doar o data la cateva luni si care nu necesita nici un fel de atentie suplimentara. Filtrul se instaleaza rapid si trebuie schimbat doar periodic, in timp ce apa imbuteliata trebuie cumparata si carata zilnic, iar plasticul trebuie reciclat. Asadar, este un proces care consuma atat timp, cat si bani si energie.

In plus fata de beneficiile din viata de zi cu zi, filtrarea apei reduce semnificativ consumul de plastic si contribuie, in general, la crearea unui stil de viata sustenabil. Asa cum probabil ai mai auzit, schimbarile mari incep cu pasi mici, deci pune in balanta cantitatea de plastic pe care o consumi anual cumparand apa imbuteliata, comparativ cu avantajele de a instala un sistem de filtrare a apei in propria locuinta!

3. Cand stii ca ai nevoie de un sistem de filtrare?

Raspunsul natural, avand in vedere avantajele pe care ti le aduce filtrarea apei este – oricand! Totusi, exista cateva semnale evidente care iti atrag atentia ca apa pe care o consumi poate avea nevoie de filtrare:

  • mirosul neplacut
  • gust specific, fie ca este dulce, amar sau sarat
  • culoare
  • captarea apei care nu este dintr-o sursa sigura, ci dintr-o fantana sau dintr-un put
  • daca suferiti tu sau membrii ai familiei tale de anumite afectiuni
  • daca te-ai mutat intr-o locuinta noua, unde nu esti sigur de sistemul de captare al apei

De asemenea, daca nu ai norocul de a avea un magazin chiar langa locuinta, efortul necesar pentru a cumpara bidoane si baxuri de apa imbuteliata este mult mai mare decat acela de a avea un filtru permanent in interiorul locuintei si de a-l inlocui pe acesta o data la cateva luni. 

Un filtru de apa iti va asigura apa potabila in orice moment, fara sa iti faci griji de implicatiile privind propria sanatate. In special daca apa din locuinta se incadreaza la vreuna din conditiile mentionate mai sus, este recomandat sa te orientezi inspre sistemul cu osmoza inversa, pentru a fi sigur ca toate impuritatile sunt indepartate, iar apa pe care o consumi este sigura.

4. Cum functioneaza osmoza inversa si sistemul de filtrare?

In general, filtrele de apa trec lichidul printr-o panza de diferite densitati, care purifica apa si opreste particulele de impuritati. Totusi, dintre toate variantele de filtrare a apei, procedeul osmozei inverse este singurul care reuseste sa elimine pana la aproximativ 99,99% din contaminantii apei (printre care se afla si nitritii si nitratii), cu ajutorul unei membrane de filtrare de 0,0001 microni prin care trece apa.

Mai precis, cea mai importanta etapa in filtrarea apei prin procesul de osmoza este membrana de filtrare, care este o membrana semipermeabila prin care lichidul este impins cu putere. In mod natural, apa trece din spatiul de concentratie scazuta in spatiul de concentratie mai mare. In schimb, in timpul osmozei inverse, procesul are loc invers, astfel ca sensul natural in care lichidul se scurge este inversat dinspre concentratie mare inspre concentratie mai scazuta. 

4.1 Etape de filtrare prin osmoza inversa

Sistemul de filtrare prin osmoza inversa are mai multe etape de functionare, astfel:

  • Pre-filtrare

Sistemul se conecteaza la conductele de apa potabila iar aceasta trece printr-o serie de filtre, de obicei pe baza de carbon, concepute pentru a „prinde” sedimentele si impuritatile mari inainte de a ajunge la filtrul de osmoza inversa.

  • Osmoza inversa propriu-zisa

In acest punct, apa de alimentare este impinsa prin membrana semipermeabila de filtrare. Membrana utilizata pentru filtrare este una foarte putin permeabila. Pentru a-ti face o idee despre cat de eficienta este aceasta membrana, imagineaza-ti ca dimensiunea porilor prin care apa poatre trece este de 1000 de ori mai mica decat un fir de par (0,0001 microni)

  • Drenaj si depozitare

Sistemul de osmoza inversa elimina toti contaminantii ramasi (acestia sunt eliminati pe drenaj), iar apa purificata se stocheaza intr-un rezervor pana la utilizare.

4.2 Avantaje si dezavantaje ale osmozei inverse

Avantajele unui sistem de fitrare prin osmoza inversa sunt multe, dar cele mai importante ar putea fi:

  1. gustul mai bun al apei si fara mirosuri neplacute
  2. apa osmozata este benefica pentru organism, deoarece nu contine substante care sa-i dauneze corpului
  3. mancarea gatita va fi mai gustoasa si mai sanatoasa, daca in compozitia ei se foloseste apa filtrata
  4. reducerea cheltuielilor cu apa imbuteliata
  5. reducerea utilizarii de plastic, una dintre principalele cauze ale poluarii la nivel mondial

Osmoza inversa este capabila sa elimine peste 99% din sarurile dizolvate (ioni), particule organice si bacterii din apa. Membrana folosita in osmoza inversa respinge contaminantii, in functie de dimensiunea si de incarcatura acestora. Orice contaminant care are o greutate moleculara mai mare de 200 este respins de sistemul de osmoza inversa. La fel, cu cat este mai mare incarcatura ionica a contaminantului, cu atat este mai probabil sa nu poata trece prin membrana. De exemplu, un ion de sodiu are o singura sarcina (monovalenta) si nu este respins de membrana de osmoza inversa. La fel se intampla si cu ionii de calciu, de exemplu, care au doua sarcini. 

In consecinta, un sistem de osmoza inversa nu indeparteaza foarte bine gazele precum dioxidul de carbon, deoarece acestea nu sunt foarte ionizate in timp ce se afla in solutie si au o greutate moleculara foarte mica. Deoarece procesul de filtrare nu elimina gazele, apa obtinuta prin filtrare poate avea un nivel de pH usor mai mic decat cel normal, in functie de nivelurile de dioxid de carbon din apa de alimentare. De aceea, este util ca sistemul de filtrare sa aiba atasat in plus un filtru de remineralizare, care sa readuca pH-ul necesar apei de consum.

Acest filtru de remineralizare este util si pentru ca procesul de filtrare prin osmoza inversa elimina aproape complet particulele din apa, fara sa diferentieze intre cele care ajuta organismul uman si cele care ii sunt daunatoare, astfel ca va elimina si mineralele de care corpul uman are nevoie. Acesta este principalul dezavantaj, dar se poate veni in completarea acestui filtru cu unul de remineralizare, care va rezolva aceasta problema. Prin remineralizare sau prin folosirea unui filtru suplimentar cu carbune activ, aceste minerale sunt readuse in compozitia apei osmozate.

5. Cum se instaleaza filtrul de osmoza inversa?

De obicei, acesta se monteaza la chiuveta, la o sursa directa de alimentare cu apa, facandu-se o legatura la teava de alimentare. Este usor de montat, fara sa fie nevoie de un specialist in domeniu, astfel incat procedeul de schimbare a filtrului poate fi desfasurat in orice moment, pe cont propriu.   

Este important sa retii ca presiunea de care ai nevoie pentru ca filtrul sa poata functiona optim este de cel putin 2-3 bari (in functie de producator). Apa trebuie sa fie impinsa cu suficienta putere pentru a putea trece de membrana semipermeabila. In caz ca presiunea de la robinet in casa este de sub 2-3 bari, poti sa optezi pentru un filtru de osmoza inversa cu pompa de presiune.

Principalul beneficiu in instalarea filtrelor de osmoza inversa este ca acestea sunt foarte usor de montat. Filtrele se schimba de asemenea foarte usor.

Tehnologiile moderne au ajutat la crearea unor sisteme de osmoza inversa industriale, asadar se pot bucura de aceasta tehnologie si companiile mari, producatoare de materii prime sau marfuri.

In concluzie, apa filtrata prin osmoza inversa are multe avantaje, atat financiare, cat si pentru sanatatea ta si a familiei. In plus, ai parte de apa proaspata, lucru care la apa imbuteliata nu se intampla, deoarece poate sta foarte mult timp in recipientul in care este comercializata.

Surse foto: unsplash.com 

Produse asociate

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii.