xdescarca-ghid-cum-aleg-un-filtru-de-apa-ebook-gratuit-7filtre-buton

Poluarea apei: Cum sa salvam cea mai importanta Resursa Naturala a Pamantului – Schimbarea incepe cu noi!

Poluarea-apei-7filtre-cover-blog

Vazut din Spatiu, Pamantul seamana cu o minge predominant colorata in albastru, asta pentru ca apa ocupa o suprafata de 71% din intreaga suprafata a planetei, restul de 29% fiind ocupata de uscat (continente si insule). De aici si denumirea de Planeta Albastra

Am putea spune ca exista suficienta apa pentru toti locuitorii Pamantului, dar nu este deloc asa. 96.5% este apa sarata sau apa care se regaseste in mari si oceane. Apa dulce pe care o regasim in ape de suprafata, ape de adancime, calote glaciare si ghetari reprezinta doar 3.5%. Cata ramane, totusi, pentru noi?

Din totalul de 3.5%, doar 1% este apa dulce la care noi avem acces. Mai simplu spus, apa de care avem nevoie cu totii este intr-un procent foarte mic, una dintre problemele cu care se confrunta Planeta noatra in momentul de fata fiind diminuarea rezervelor de apa dulce, vitala pentru supravietuire.

Pamantul are grija sa inlocuiasca o parte din apa pierduta prin fenomenul circuitului apei in natura, dar nu poate face totul singur. Aici intervenim noi prin o mai mare grija fata de apa. Cum facem asta?

1. Combaterea poluarii apei la nivel global

Tot ce inseamna viata pe Pamant are nevoie de apa. Ingrijorator este faptul ca, din ce in ce mai mult, apele Pamantului sufera din cauza poluarii, in mod direct si noi odata cu ele. Nu doar noi, ci si animalele si plantele au de suferit, poluarea apelor fiind unul dintre cele mai mari riscuri la care este supusa intreaga Planeta. Cum s-a ajuns totusi aici?

1.1. Surse de poluare a apei

Intelegem prin poluare fenomenul de alterare a calitatii apelor, direct sau indirect, in mod natural sau antropic. Odata poluata, apa devine improprie utilizarii normale din punct de vedere chimic, fizic si biologic. Omul are o mare parte din vina aici, pentru ca majoritatea surselor de poluare provin din actiuni pe care el le intreprinde. Industria, agricultura, transporturile si activitatile menajere sunt cele care contribuie cel mai mult la poluarea apei. Orice lucru aruncat in apa care contine substante chimice contamineaza apa. De aici intregul proces ia amploare si Pamantul sufera din ce in ce mai mult.

Poluarea-apei-7filtre-cover-blog

Ecosistemele din mari sau oceane nu se bazeaza doar pe cantitatea apei, ci si pe calitatea ei. Poluarea apei distruge o mare parte din ecosistemele existente, producand dezechilibre in ciclul natural al vietii.

In functie de sursa, poluarea apelor de suprafata se face in doua moduri distincte si anume:

  • poluarea printr-o sursa punctuala, care poate fi identificata si in care substantele sunt emise direct in apa (conductele);
  • poluarea printr-o sursa non-punct – poluantii sunt livrati indirect, prin schimbari de mediu (scurgeri in rauri in cazul activitatilor agricole cu ajutorul ploii).

In acelasi mod sunt afectate si apele de adancime. Orice lucru aruncat, care nu se descompune, isi poate gasi mai devreme sau mai tarziu drum catre o sursa de apa. Extrem de nocive pentru apele de adancime sunt medicamentele, care n-ar trebui sa ajunga vreodata in apa. Nu doar medicamentele nu-si au locul in apa, ci si plasticul, care devine o problema majora in poluarea apelor. Conform unei estimari, daca lucrurile se mentin in aceasta directie, in 2050 oceanele vor fi locuite de plastic, si nu de pesti. 

Cele mai mari probleme pe care le cauzeaza plasticul in mari si oceane sunt legate de faptul ca animalele confunda plasticul cu mancarea sau, mai grav, raman prinse in el. Acesta ar trebui sa fie primul gand atunci cand avem tendinta de a lasa o sticla pe plaja. 

1.2. Efectele poluarii apei

Nu toti oamenii traiesc in apropierea apelor sa vada cu proprii ochi ce efecte poate avea poluarea, astfel ca unii trec cu vederea un lucru atat de important. De la cea mai mica insecta, pana la cele mai mari mamifere, toate organismele vii au nevoie de apa pentru a supravietui. In comparatie cu animalele, oamenii au puterea de schimbare in mainile lor. 

Efectele poluarii se rasfrang intai asupra vietuitoarelor din ape, apoi asupra omului, astfel ca in unele ape intens poluate, pescuitul a fost interzis. De ce? Pentru ca implicit pestii care traiesc in ea sunt poluati si pot produce efecte nedorite daca sunt consumati. Apele poluate nu mai au capacitatea sa sustina vietile pestilor, devenind chiar ele raul principal. 

Sedimentele ajunse in apa produc daune considerabile. Pestilor le este aproape imposibil sa respire, plantele devin mai putin productive, iar nivelul apei scade. La nivel de economie sunt estimate pierderi intre 259 si 695 milioane de euro doar din cauza deseurilor marine. Aceste pierderi sunt resimtite in principal in turism si pescuit.

In prezent, putine sunt locurile de unde putem consuma apa potabila. Fara sa ne dam seama, cu cat poluam mai mult apele, cu atat vor muri mai multe vietuitoare, iar noi vom avea din ce in ce mai putina apa potabila. Trebuie sa intelegem intai gravitatea problemei si sa devenim apoi parte din solutie

1.3. Masuri de prevenire a poluarii apei

Principala masura de prevenire a poluarii apei este constientizarea. Cu cat constientizam mai mult importanta pe care o are apa in vietile noastre, cu atat putem sa intervenim eficient. O mai buna educatie in acest sens are mai mari rezultate. Pentru asta exista proiecte de conservare a apelor la nivel local, dar si global, si actiuni care au ca scop principal strangerea deseurilor de pe plaje, din rauri si oceane. Se recomanda reducerea numarului de produse chimice, se militeaza tot mai mult pentru disparitia plasticului in activitatile casnice si se incurajeaza reciclarea

De asemenea, s-au luat in calcul construirea de baraje si zone care sa protejeze apele de deversari, interzicerea aruncarii de deseuri si gunoaie in zonele apropiate apelor, construirea unor locuri speciale pentru depozitarea gunoaielor sau construirea unor bazine care sa colecteze reziduurile din apa. Una dintre cele mai importante masuri care trebuie luate in calcul este organizarea sistemelor de apa potabila si canalizare la nivelul localitatilor populate. Oamenii au nevoie de apa potabila. 

In Romania, statiile de epurare a apei sunt inca o problema, astfel ca lipsa lor contribuie la poluare in mod direct. Unele dintre aceste masuri au fost luate in calcul intr-un proiect al Uniunii Europene (2007-2013) privind protectia mediului in Bazinul Marii Negre. 

2. Apa poluata: Cauzele si Consecintele apei poluate

Apele ajung sa fie poluate prin urmatoarele metode:

  1. Poluarea apei prin substante organice de sinteza si aici amintim detergentii si pesticidele (detergentii pot provoca afectiuni ale pielii);
  2. Poluarea apei din cauza agentilor biologici: vorbim despre microorganisme si materii organice provenite din industrii alimentare sau industria hartiei; 
  3. Poluarea chimica: substante provenite din agricultura sau alte industrii unde se lucreaza cu plumb, zinc, cupru, crom sau mercur;
  4. Poluarea apei prin agenti fizici: materiale solide insolubile cum sunt cele provenite din mine. Tot aici se inacadreaza si poluarea termica, realizata prin deversarea apelor de racire provenite din centrale si care cresc considerabil temperatura apei in care ajung.
  • Poluarea radioactiva 

Distrugerile pe care le provoaca apele poluate sunt usor de masurat. Sanatatea omului este pe primul loc, mai apoi sectoarele economice care au directa legatura cu apele poluate. In ultima vreme, oamenii au aratat o mai mare inclinatie spre a consuma vietuitoare din ape, dar lucrurile nu stau atat de bine, incat varietatea si numarul lor scade, resursele alimentare fiind din ce in ce mai greu de gasit.

In cazul turismului, oamenii aleg plajele curate, unde nu exista peturi si ambajaje la orice pas. In urma alegerii lor, cei care activeaza in acest domeniu inregistreaza pierderi semnificative.

Poluarea-apei-7filtre-img-3

Consecintele merg si mai departe, la nivel de clima. Serviciul de Cercetare al Parlamentului European afirma ca reciclarea unui milion de tone de plastic este echivalenta cu retragerea din circulatie a unui milion de masini in ceea ce priveste emisiile de CO2. Cam atat de importanta este interventia in cazul poluarii! 

3. Efectele poluarii apei asupra sanatatii omului

Produsele de unica folosinta, spun specialistii, sunt cele mai des intalnite obiecte existente pe malurile marilor. In acest sens, UE a interzis folosirea produselor din plastic de unica folosinta (tacamuri, farfurii, paie, pungi de plastic etc), venind cu alternative de produse fabricate din poliester si materiale degradabile. 

Tot UE isi propune sa creeze campanii de constientizare prin care sa trezeasca in oameni dorinta de implicare. 

In ultimul timp, oamenii au devenit din ce in ce mai constienti de importanta produselor pe care le consuma, dar nu intotdeaua putem controla totul. Apa poluata nu este doar lichida, ci se poate regasi si in legumele si fructele pe care le consumam zilnic si care ne pot afecta sanatatea fara sa stim. Acestea pot fi contaminate cu bacterii, chimic sau radioactiv prin apa poluata cu care se hranesc. 

Poluarea-apei-7filtre-img-2

Din acelasi motiv, flora si fauna pot fi distruse, iar ritmul nostru de viata sa fie dat peste cap. Oamenii pot chiar sa dezvolte diverse boli infectioase daca alimentele sau apa pe care o consuma nu au calitatile chimice in parametri normali. Poluantii pot scadea nivelul PH-ului si al oxigenului din apa si pot creste nivelul de duritate al apei, lucru care dauneaza nu doar consumului, ci si electrocasnicelor

Un alt lucru important de mentionat: fara nitrati si nitriti daca tii la sanatatea ta! Ei sunt prezenti in apa contaminata si pot fi eliminati doar prin montarea unor filtre cu osmoza inversa. Aceste filtre contin o membrana foarte fina prin care nu trec nici macar bacteriile, virusurile sau clorul. Un astfel de filtru este eficient mai ales la bloc, acolo unde nu se recomanda consumul de apa de la robinet si oamenii sunt nevoiti sa cumpere apa imbuteliata.

Fii atent la apa pe care o consumi si asigura-te ca este insipida, incolora si inodora. Daca are o culoare mai putin obisnuita, are miros sau gust, este recomandat sa efectuezi teste si sa opresti consumul pana in momentul in care apa este sigura din nou. 

4. Stiai ca…

  • In tarile aflate in curs de dezvolare, 80% dintre motivele de imbolnavire a populatiei sunt cauzate de apa contaminata?
  • Sarea folosita in timpul iernii pentru deszapezire, ajunsa in sol prin topirea zapezii,  contamineaza apa?
  • Apa dulce accesibila se regaseste in procent de 70% la suprafata, restul de 30% este apa de adancime?
  • O treime din populatia Globului traieste in tari unde rezervele de apa sunt depasite cu 20%?
  • In 1965, Frank Herbert a publicat “Dune”, un roman in care vorbeste despre o planeta care sufera de lipsa apei intr-un viitor indepartat?

In concluzie, apa inseamna viata, nu doar pentru oameni, ci pentru intreaga Planeta. Din pacate, ne confruntam din ce in ce mai des cu poluarea si tine doar de noi sa constientizam ca lucrurile ar trebui schimbate si sa actionam in acest sens. Nu Terra trebuie sa fie planeta fara apa! 

Sursa foto: ShutterStock.com, Pixabay.com

Referinte: 

http://www.rec.md/sites/all/themes/daycare/Documents/Publicatzii/CRCS/CRCS%20leflet%20RM.pdf

https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/society/20181005STO15110/plastic-in-oceane-date-impact-si-noile-reglementari-ue

https://ro.wikipedia.org/wiki/Poluarea_apei

https://www.romedic.ro/riscurile-consumului-de-apa-nepotabila-0P38401

Produse Asociate

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii.