xdescarca-ghid-cum-aleg-un-filtru-de-apa-ebook-gratuit-7filtre-buton

Purificarea apei: De ce NU trebuie sa ii dai niciodata copilului apa nefiltrata!

purificarea-apei-7filtre-img-1

Apa este esentiala in existenta tututor organismelor vii. Daca fara mancare organismul uman poate rezista pe perioade indelungate (se crede ca pana la 8 saptamani in cazul unui organism sanatos) consumand din propriile depozite de grasime, carbohidrati si proteine, fara apa este imposibila supravietuirea. Corpul elimina apa prin transpiratie, urina si chiar respiratie, astfel ca nevoia de apa este constanta. 

Orice fel de apa ne poate ajuta sa supravietuim? Ei bine, nu! Este foarte important ca apa pe care o consumam sa fie potabila, inodora, incolora si insipida. Asta inseamna ca nu trebuie sa aiba gust, miros sau culoare. Odata ce intalnesti una dintre cele mentionate in apa pe care o consumi de obicei, inseamna ca aceasta este poluata si, automat, deloc sanatoasa. 

Cu atat mai mult trebuie sa ai grija in cazul copiilor, unde alimentatia este foarte importanta pentru o dezvoltare optima. Nu doar apa propriu-zisa poate afecta organismul copilului, ci si alimentele contaminate sau mancarurile preparate cu apa contaminata. Fierberea este una dintre metodele folosite de catre parinti in general, dar nu asigura o purificare in totalitate a apei. Pe locul doi se afla apa imbuteliata, dar exista si aici riscuri in cazul ambalajelor din plastic, unde pot fi eliminate diverse substante la contactul cu caldura.

Asadar, ce alte variante exista?

1. Purificarea apei: sistemul de purificare a apei

Indiferent daca vorbim de apa din fantani sau de apa de la robinet, in niciunul dintre cazuri nu putem fi siguri de calitatea chimica a acesteia. Conform estimarilor OMS, consumul de apa nepotabila este responsabil pentru peste jumatate de milion de decese provocate anual de lipsa apei potabile, cu precadere in zonele sarace din Africa si Asia.

Poluarea apelor este, din pacate, un fenomen tot mai des intalnit si in Romania. Canalizarile insalubre, cat si epurarea incorecta sau inexistenta a apelor, duc la diminuarea resurselor de apa potabila de care avem atata nevoie. Din apa ne luam doze importante de sodiu, calciu, magneziu si potasiu, doze care pot fi luate si din alimentatie, dar este important de retinut faptul ca atat lipsa lor, cat si supradozajul, pot provoca probleme de sanatate.

Pentru a ne asigura ca apa pe care o bem este buna pentru organism, trebuie sa fie trecuta prin mai multe procedee.

Intai de toate, o analiza a apei poate determina contaminantii existenti. Se pot realiza teste rapide, dar se recomanda analize detaliate, care poarta numele de buletine de analiza si care pot spune cu exactitate ce substante daunatoare contine. Doar atunci vom sti ce sa tratam.

1.1 Ce presupune purificarea apei

Purificarea apei se traduce prin indepartarea impuritatilor din apa prin procese chimice, fizice, biologice si procese de radiatie electromagnetica. Apa trece pe rand prin fiecare, moment in care se elimina contaminantii existenti, pentru ca la final, apa sa fie buna de consum. Tot acest proces este realizat de diverse instalatii care au in grija calitatea apei. Acestea se dovedesc a fi mai mult decat un ajutor, sunt o investitie in sanatate pentru intreaga familie!

1.2. Instalatia de purificare a apei

O instalatie de purificare a apei este solutia perfecta in cazul celor care isi construiesc o casa noua si se alimenteaza cu apa aflata in subteran, din puturi sau fantani. Chiar daca, la inceput, buletinul de analiza poate arata o apa conforma pentru consum, calitatatile fizice si chimice ale acesteia se pot schimba pe parcurs. O astfel de instalatie mentine apa la un nivel optim, buna de consum in orice perioada, indiferent de schimbarile care apar ulterior.

O apa potabila este o apa curata din punct de vedere biologic, fizic si chimic. Pentru asta, exista diferite componente, care se regasesc in alcatuirea unei instalatii si care iși impart rolurile astfel:

Filtru pentru sedimente

Prin filtrul de sedimente trece doar apa. Orice alte particule existente sau impuritati mai mari decat particula de apa raman pe filtru, iar apa este curatata. Acest filtru are rol de prefiltrare si asigura o mai mare eficienta in filtrarea cu raze ultraviolete ulterioara, pentru ca microorganismele nu se mai pot ascunde in spatele unor particule mai mari decat ele. 

Dedurizator

Apa dura nu este o apa potabila. Duritatea apei este data de existenta sarurilor si mineralelor in cantitati ridicate. In apele subterane, sarurile de magneziu si calcar sunt frecvent intalnite si nu doar ca pot afecta sanatatea oamenilor, dar sunt daunatoare pentru intreaga gama de electrocasnice care functioneaza pe baza de apa. Apa dura inseamna calcar, iar calcarul distruge in timp. Ce face un dedurizator? Retine ionii de calciu si magneziu responsabili pentru duritatea apei si o transforma intr-o apa “moale”. 

Purificator de apa cu osmoza inversa

Un purificator de apa cu osmoza inversa este un sistem care inglobeaza o tehnologie recenta prin care apa este purificata atat din punct de vedere fizic, cat si chimic. El asigura o apa hiperfiltrata si sanatoasa pentru intreaga familie prin indepartarea impuritatilor existente in ea. Purificatorul trece apa printr-o membrana extrem de fina (doar 0,0001 microni sau, mai simplu spus, de 1000 de ori mai mica decat firul de par) prin care nu pot trece nici virusurile, bacteriile sau clorul. Nitratii si nitritii vor disparea si ei.

Purificatorul de apa cu osmoza inversa este o solutie si pentru cei care locuiesc la bloc si consuma apa imbuteliata. Cu un astfel de purificator atasat la chiuveta, apa nu mai este o problema pentru nimeni. Pana si cei mici pot bea linistiti, fara sa-ti faci griji ca ii scapi din vedere si beau apa contaminata.

Purificatorul elimina 99.99% din contaminanti. Uita si de duritatea apei, amoniacul si amoniul existenti, metalele grele (plumb, alama, mercur etc.) sau fenolii (derivati ai benzenului) din apa. Purificatorul se ocupa si de ei!

purificarea-apei-7filtre-img-3

Atat in cazul unei instalatii de purificare, cat si in cazul purificatoarelor instalate la chiuvete, exista un rezervor de apa care stocheaza apa purificata pentru a fi consumata la nevoie. In cazul purificatoarelor de apartament, rezervorul are o capacitate intre 5 si 8 litri, debitul apei fiind unul mic. Dupa golire, dureaza aproximativ 30 minute ca rezervorul sa se umple complet. 

Sterilizatorul cu ultraviolete

Acest sterilizator are in grija sa sterilizeze apa din punct de vedere microbiologic. Ca un ultim stadiu al procesului, sterilizatorul cu ultraviolete pregateste apa inainte sa fie livrata catre consum. O metoda ecologica 100%, sterilizarea prin UV elimina pana la 100% din virusii si bacteriile existente in apa.

1.3. Filtrul de purificare a apei cu osmoza inversa

Sistemele de filtrare si ultrafiltrare se monteaza direct pe instalatia de apa existenta, dar cum lucrează ele? Procesul este destul de simplu: apa trece printr-o serie de filtre si la fiecare mai pierde cate ceva, pana ajunge la un grad de puritate de pana la 0.1 microni.

Cunoscute ca fiind filtrele cu cel mai mare grad de filtrare, filtrele de purificare cu osmoza inversa vin de obicei cu un filtru de remineralizare, asta din cauza ca apa este purificata pana si de mineralele bune. Un astfel de filtru redreseaza nivelul de minerale necesare unei ape potabile. Un purificator cu osmoza inversa este destul de usor de montat si o poti face chiar tu, la tine acasa!

2. Metode alternative de purificare a apei

Oamenii au cautat de-a lungul timpului metode diverse prin care sa purifice apa in vremurile in care nu existau filtre si purificatoare, dar era nevoie de apa plata. De la fierberea apei la 100 grade, la purificarea cu cristale sau argint, fiecare metoda are in spate o poveste. Se pare ca nu doar atunci se apela la astfel de metode, ci si acum. Oamenii sunt inca interesati cum sa purifice apa fara tehnologie, chiar la ei acasa.

2.1. Purificarea apei cu argila

Despre argila se spune ca absoarbe mirosurile straine din apa, clorul si o buna parte din bacteriile care traiesc in apa, insa nu orice fel de argila poate face asta, ci argila activa. Pe langa asta, argila adauga o cantitate considerabila de microelemente si saruri minerale. De asemenea, se pare ca particulele din apa se leaga intre ele sub influenta argilei, obtinandu-se “apa vie”. 

Se foloseste un vas de sticla, in care se pun 3-5 linguri de argila activa si se umple cu apa. In momentul in care argila s-a inmuiat, se agita apa din vas cu un obiect din lemn sau plastic si se lasa “sa se aseze”. Dupa un timp, argila se depune pe fundul vasului si apa ramane limpede. Argila se va schimba dupa 5-10 utilizari.

2.2. Purificarea apei cu argint

Metoda de purificare a apei cu argint este utilizata inca din Evul Mediu. Nu era insa accesibila pentru toata lumea atunci, cei care beneficiau de ea fiind aristocratii, oamenii bogati de atunci. In timp ce populatia saraca se confrunta cu epidemii din cauza apei poluate, ei se delectau cu tacamuri si pahare din argint. Nu existau studii pe atunci, insa oamenii cunosteau beneficiile pe care le are argintul, in acest caz distrugea bacteriile existente in apa.

2.3. Purificarea apei cu cristale

O alta metoda de purificare a apei este introducerea unui cristal intr-un vas cu apa  pentru 12 ore. Se spune ca un cristal de marime mica poate purifica apa din orice vas, mai putin cele din metal. Se pare ca in timpul în care cristalul sta in apa, energiile acestuia purifica apa si indeparteaza vibratiile negative. Vasul nu se lasa oriunde, ci la fereastra, pentru a primi energie atat de la Luna, cat si de la Soare. Cristalul poate fi de orice fel, apa capatand energia fiecaruia. 

2.4. Purificarea apei prin inghetare

Pentru a elimina o mare parte din substantele chimice cu care este contaminata, apa poate fi inghetata. La acest truc apeleaza oamenii care traiesc in cele doua cercuri polare si in cazul carora pare sa functioneze. Se pune un vas cu apa, care a stat in prealabil la temperatura camerei pentru aproximativ 24 ore, la congelator pentru 2-3 ore. 

Dupa aceste 2-3 ore, se sparge gheata de deasupra si se filtreaza apa printr-un tifon.  Se pune apoi in acelasi vas, din nou la congelator. Gheata formata deasupra se arunca. Apa se lasa la congelator pentru inca 4-5 ore si apoi la topit la temperatura camerei. Apa care nu a inghetat se arunca.

3. Apa purificata in alimentatia copilului

Apa filtrata in alimentatia copilului inseamna viata, starea generala a acestuia fiind cu mult imbunatatita daca apa pe care o consuma are calitatea chimica potrivita. Copilul dezvolta si un sistem imunitar puternic ce-i va asigura o mai mare aparare impotriva racelilor si nu numai. Nu este de ajuns sa cumperi apa pentru copil, iar mancarea sa fie preparata tot cu apa de la robinet! Alimentele vor fi si ele contaminate, iar organismul copilului este mult mai sensibil la bacterii in comparatie cu organismul unui adult.

Indiferent de metoda de filtrare pentru care optezi, alege pe termen lung.

purificarea-apei-7filtre-img-4

Apa potabila va fi intotdeauna resursa naturala cea mai importanta de care avem nevoie cu totii. In plus, fata de costurile pe care le percepe apa imbuteliata, costul unui purificator de apa este cu mult mai redus. De ce sa nu te bucuri de sanatate chiar la tine acasa cu costuri minime? Copilul tau va fi fericit si isi va trai copilaria fara teama “monstrilor” ascunsi in apa! 

In concluzie, apa nu poate lipsi din viața nimanui. Tine de noi sa facem alegerile potrivite si sa avem grija de sanatatea noastra si a celor din jur. Pericolele se pot ascunde oriunde, chiar si in apa, asa ca ia-ti toate masurile de siguranta si patreaza sanatatea in familia ta!

Sursa foto: ShutterStock.com, Pixabay.com

Referinte:

https://www.romedic.ro/riscurile-consumului-de-apa-nepotabila-0P38401

Produse Asociate

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii.