Inca de mic ai auzit si, cu siguranta, ai consumat sifon. Acesta era adesea folosit acasa, atat pentru compozitia in diverse retete culinare, cat si pentru consum. In prezent, inca sunt o multime de oameni care il folosesc, insa tot mai multi il considera nesanatos, aceasta informatie fiind, de fapt, gresita. Daca iti doresti sa descoperi mai multe lucruri despre sifon si despre cat de sanatos este acesta pentru organismul tau, atunci citeste in continuare acest articol.
Cuprins
1. Ce este sifonul?
Sifonul este o apa carbogazoasa folosita ca un inlocuitor al apei minerale. Totusi, gustul este diferit, iar multi oameni il prefera mai degraba pe acesta atunci cand vine vorba de anumite retete sau, pur si simplu, de consum. Pe vremuri, sifonul se gasea la orice pas, fiind comercializat mult mai mult ca in ziua de astazi.
Sifonariile erau la tot pasul inainte de 1989, atat la oras, cat si in zonele de sat, dar odata cu evolutia pietei de consum, a devenit mai comod pentru oameni sa cumpere apa imbuteliata.
2. Descopera daca sifonul este sanatos
Te-ai intrebat vreodata daca sifonul este sanatos? A existat o perioada in care multe persoane ajunsesera sa se intrebe acest lucru. Sifonul a aparut cu mult inaintea apei minerale imbuteliate, motiv pentru care acesta s-a bucurat de popularitate pentru o lunga perioada de timp. Odata cu aparitia apei minerale imbuteliate, sifonul a inceput sa isi piarda din clienti. Totusi, motivele nu sunt neaparat clare.
Sifonul este o bautura care nu dauneaza absolut deloc sanatatii tale, fiind o combinatie de apa, dioxid de carbon si bicarbonat de sodiu. In plus, fata de apa minerala, acidul se pastreaza mult mai bine in sticlele de sifon.
3. Din ce este facut sifonul?
In producerea sifonului, apa este filtrata, racita la 6-8 grade Celsius si trecuta printr-un carbonator, proces in timpul caruia i se introduce dioxid de carbon si bicarbonat de sodiu. Acest amestec este introdus sub presiune intr-un recipient cu cap de dozare de tip supapa, actionata manual, cu mecanism pe baza de parghie. Recipientul poate fi din sticla sau din plastic, rezistent la presiune mare.
4. Cum iti faci sifon acasa?
Daca te-ai saturat sa cumperi sucuri acidulate din comert fara sa stii ce contin acestea de fapt, solutia este sa iti faci chiar tu acasa bautura pe care ti-o doresti. Daca esti o persoana care iubeste sifonul, atunci ai nevoie de un aparat pentru preparare de bauturi special. Totul se face rapid si usor, fara sa pierzi prea mult timp mergand la magazin si carand cantitati mari de apa sau suc.
In prezent, daca iti doresti sa consumi sifon, ai variante mult mai accesibile si la indemana, care sa fie de lunga durata. De exemplu, poti achizitiona un aparat special cu ajutorul caruia sa iti prepari tu sifonul si bauturile preferate, chiar la tine acasa. Beneficiile sunt multiple, de la economisirea banilor, la protejarea mediului inconjurator. Cu o butelie obtii pana la 60 de litri de sifon, iar reincarcarea nu este deloc dificila sau costisitoare.
Exista aparate care iti ofera si posibilitatea de a alege gradul de carbonatare a apei din trei nivele existente. In plus, daca achizitionezi siropuri Sodastream, ai o multime de variante de arome pentru diferite sucuri, iar acestea contin cu 60% mai putin zahar decat sucurile acidulate din comert.
Multe persoane aleg ca in ziua de azi sa isi pregateasca acasa nu doar mancarea, ci si bauturile pe care acestea le consuma. Iti doresti, cu siguranta, o viata mai sanatoasa, cunoscand ingredientele si modul de preparare pentru orice lucru pe care il consumi. Acesta este, practic, un stil de viata, iar tu poti face intregul proces mai usor daca ai acasa aparatele si electrocasnicele potrivite. Apa este esentiala trairii, asa ca nu ezita sa achizitionezi filtre pentru a o consuma direct de la robinet fara nicio problema, economisind astfel pe termen lung banii pe care i-ai cheltui pe apa imbuteliata. Pentru zilele in care ai nevoie de un suc racoros, opteaza pentru unul preparat cu sifon.
Sursa foto: pexels.com, shutterstock.com
Produse asociate