Apa potabila reprezinta apa ce poate fi consumata de catre oameni, fara a fi nociva. In general, ea poate fi folosita in starea ei naturala sau tratata, fiind utilizata atat pentru baut, cat si pentru alte scopuri de natura casnica sau industriala (precum apa folosita ca sursa pentru fabricarea, procesarea, pastrarea sau comercializarea produselor destinate consumului). In functie de origine, apa poate proveni din surse diferite – retea, rezervor, izvor, imbuteliere, etc. Ea trebuie sa fie curata, sanogena si trebuie sa se incadreze in anumiti parametri pentru a proteja sanatatea oamenilor impotriva oricaror tipuri de efecte negative care pot surveni in urma consumului.
Cuprins
1. Prin ce procese de testare si analiza trece apa potabila?
In Romania, calitatile si caracteristicile apei potabile sunt definite si reglementate prin Legea nr. 458 din 8 iulie 2002, privind calitatea apei potabile, completata si modificata prin Legea nr. 311 din 28 iunie 2004, iar, in Uniunea Europeana, prin Directiva 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman. Prin aceste legi, se stabilesc anumite standarde care trebuie sa fie indeplinite atunci cand vine vorba despre starea si, mai ales, despre calitatea apei potabile. Iata cateva dintre cele mai importante criterii care trebuie bifate pentru ca orice apa sa fie considerata, prin definitie, potabila:
- Trebuie sa nu contina microorganisme, paraziti, bacterii si alte substante periculoase, care pot fi daunatoare pentru organismul uman;
- Sa corespunda tuturor parametrilor prevazuti in cerintele oficiale, fara a depasi valorile recomandate;
- Calitatea trebuie sa fie monitorizata frecvent de catre producatori, distribuitori si autoritatile de sanatate publica, conform programului recomandat pentru tehnologia de tratare folosita, dar si pentru dezinfectie;
- Apa nu trebuie sa aiba in compozitie compusi sau impuritati lasate in urma proceselor de productie, distributie, imbuteliere, transport sau stocare.
De asemenea, orice producator sau distribuitor de apa potabila are obligatia de a monitoriza calitatea acesteia, luand in considerare o serie de parametri necesari si analizand, pe langa culoare, gust si miros, nivelul total de:
- Oxizi;
- Aluminiu – Nu trebuie sa existe in apa decat daca este folosit cu rol de coagulant;
- Amoniu;
- Bacterii coliforme;
- Clor rezidual liber – In apa potabila, el trebuie sa se regaseasca in proportie de minim 80% din concentratia de clor rezidual total;
- Conductivitate electrica;
- Clostridium perfringens – Poate exista in cazul surselor de suprafata sau mixte;
- E-Coli;
- Fier – Se investigheaza existenta ferobacteriilor;
- Nitriti – Nivelul poate fi analizat in situatiile in care clorul este folosit pentru procedee de dezinfectie;
- Pseudomonas aeruginosa – Trebuie determinata doar pentru apa imbuteliata;
- Sulfuri si hidrogen sulfurat – In cazul in care apa este sulfuroasa;
- Turbiditate – Indica prezenta impuritatilor vizibile (nisip, argila, rugina, etc.);
- Alte colonii dizvoltate (doar pentru apa imbuteliata).
Asadar, analiza, testarea si tratarea apei potabile sunt esentiale pentru a se obtine informatii importante despre pH, caracteristici, calitati, proprietati, valori sau insusiri ce ofera detalii in legatura cu ceea ce contine respectiva apa. Pentru a gestiona problema apei potabile, autoritatile pun in practica metode de verificare si fac analize care studiaza parametri de calitate. De multe ori, insa, spre deosebire de mediile urbane, apa din zonele rurale provine din subteran, apa potabila avand o calitate diferita, de la un strat la altul – de aceea, conteaza la ce adancime se gaseste ea si, mai ales, ce tip de put s-a folosit pentru extractie.
2. Cum se obtine o apa potabila purificata?
Oamenii sunt, in general, ingrijorati cu privire la apa care vine de la robinet, deoarece impuritatile sunt greu de eliminat, mai ales in cazul in care reteaua este formata din conducte invechite, unde exista depuneri. De aceea, multi prefera sa opteze pentru o apa potabila imbuteliata – plata sau minerala – care provine de la producatori autorizati.
Ce este apa minerala?
Apa minerala este considerata a fi un tip de apa potabila ce provine dintr-o sursa naturala, putand fi captata de la suprafata sau de la adancime (forata cu ajutorul unei sonde). De regula, in apa minerala este adaugat CO2 (care contribuie la nivelul de carbogazificare), insa, pe langa acest aspect, ea trebuie sa nu fie supusa unor modificari de natura artificiala. Aceasta poate fi utilizata atat in scop terapeutic, cat si in consumul zilnic. In ceea ce priveste capacitatea terapeutica pe care o are, ea se poate dovedi a fi utila pentru irigatii, inhalatii, crenoterapii sau pentru alte interventii, in statiuni de tratament, spa-uri, bai sau izvoare. Insa, atunci cand vine vorba despre denumirea de apa minerala, ea este folosita, cel mai frecvent, cu sensul de apa de masa carbogazoasa.
In Romania, sunt o multime de izvoare de apa minerala – Borsec, Zizin, Biborteni, Covasna, Vatra Dornei, Lipova, Baile Slanic, Caciulata, Govora, Olanesti, Calimanesti, Bodoc, Valcele, sau Sangeorz.
Ce este apa plata?
Apa plata este o apa potabila oligominerala (slab mineralizata), care nu contine dioxid de carbon (CO2). Aceasta este imbuteliata si este consumata de cea mai mare parte a populatiei. Din punctul de vedere al caracteristicilor pe care trebuie sa le aiba, in Romania, legea spune ca pH-ul minim al apei plate trebuie sa fie cuprins intre 6.5 si 8.5. Ea poate proveni dintr-un izvor sau din puturi de adancime, care se incadreaza in criteriile recomandate pentru consum si comercializare. Foarte multi oameni opteaza pentru aceasta varianta, deoarece ea nu trece prin reteaua de distributie urbana si, prin urmare, nu contine clor sau depuneri adiacente.
Totusi, apa imbuteliata genereaza extrem de mult plastic, deoarece volumul de consum anual este foarte mare (in UE, o persoana consuma anual aproximativ 106 litri de apa imbuteliata). In plus, din cauza faptului ca majoritatea conductelor instalate in regiunile urbane sunt vechi si deteriorate, apa potabila poate ajunge la robinet continand nisip, bacterii, rugina sau alte substante.
Solutia? Filtrarea Apei!
O optiune valida este amplasarea unui filtru de apa, care sa retina toate impuritatile si substantele nocive. Filtrarea apei este un proces 100% sigur, eficient si la indemana! Din acest motiv, filtrele de apa prind din ce in ce mai mult teren! Asadar, te poti orienta catre un filtru pe care sa-l poti pune la bucatarie – acesta va actiona tot timpul, furnizand o apa buna de baut. Daca nu esti racordat la reteaua publica de distributie si obtii o apa dintr-un put sau o fantana, ai posibilitatea de a instala un sistem de osmoza inversa, care are capacitatea de a elimina 99% din contaminanti prin filtrarea sa moleculara.
Prin urmare, fie ca este vorba despre o apa care este captata din mediul subteran, fie ca este vorba despre cea provenita de la reteaua publica, pentru ca aceasta sa fie, cu adevarat, potabila, trebuie sa treaca prin procese de filtrare, purificare sau dedurizare, cu scopul de a elimina toate impuritatile, microorganismele si substantele periculoase. Exista mai multe metode si procedee prin care acest lucru poate fi obtinut – fiecare dintre ele are rolul de a actiona asupra uneia sau mai multor categorii de substante cu potential nociv.
De exemplu, decantarea este un proces prin care sedimentele solide sunt extrase prin forta gravitationala. Asadar, apa este curatata si limpezita cu ajutorul unor decantoare – acestea reduc nivelul de turbiditate si prezenta substantelor de diverse feluri.
Prin dedurizare, apa potabila isi pierde din duritate – apa dura contine saruri si depuneri care se formeaza prin prezenta ionilor de calciu si de magneziu. O astfel de apa nu este recomandata nici pentru baut, dar nici pentru alte activitati casnice – din cauza depunerilor, instalatiile si electrocasnicele care utilizeaza apa pot avea de suferit si se pot deteriora in timp. Un dedurizator actioneaza in mod direct, asupra ionilor de calciu si de magneziu, reducand duritatea totala a apei potabile.
Desalinizarea este utila mai ales in cazul in care apa provine din surse bogate in saruri. Prin procedeele de osmoza inversa, sarea este separata de moleculele de apa, prin intemediul unei membrane care are capacitatea de a indeparta 99% din sarea continuta.
Filtrarea are loc cu ajutorul unor filtre de apa, care retin impuritatile, iar purificarea utilizeaza procese chimice, biologie, fizice, sau procedee de radiatie electromagnetica, pentru a steriliza apa. Aceste doua procese pot avea loc cu ajutorul mai multor tipuri de instalatii, special create pentru acest lucru. Din ce in ce mai multa lume opteaza pentru astfel de aparate, care pot fi amplasate, cu usurinta, in orice fel de casa si pot preveni o serie de afectiuni si boli ce pot aparea din pricina consumului unei ape impure.
Exista un filtru pe baza de carbon activ (cu granule de carbon activ) care indeparteaza substantele contaminante – carbunele este foarte util in acest sens, deoarece densitatea sa ii permite sa absoarba toate substantele chimice. De altfel, exista si filtre alcatuite din granule de zeolit, care elibereaza saruri, ce au ca scop eliminarea magneziului si a calciului din apa (elemente care contribuie major la crearea depunerilor).
Filtrele cu osmoza inversa se bazeaza pe o membrana semipermeabila de poliamida, dar si pe o multime de alte filtre care blocheaza rugina, praful sau chiar elemente de mici dimensiuni, precum bacterii sau virusi. In general, aceste instalatii au un debit mai redus fata de cel de la robinet, asa ca va fi necesara prezenta unui rezervor.
Sterilizarea prin raze UV este o alta metoda prin care apa poate fi purificata. Razele ultraviolete actioneaza, in mod direct, asupra virusilor, bacteriilor, fungilor, mucegaiurilor sau altor tipuri de microorganisme sau chimicale. De regula, acest lucru poate avea loc prin intermediul unor sterilizatoare UV.
Insa, daca vrei sa alegi cel mai potrivit sistem de filtrare, este important sa tii cont de cateva lucruri importante, care te pot ajuta sa iei decizia cea mai buna:
- Aspecte generale: Pret, Calitate, Producator, Disponibilitate
- Capacitatea de filtrare – Trebuie sa iei in calcul cantitatea de apa pe care o consumi zilnic, pentru a-ti putea da seama daca aparatul poate filtra respectivul volum;
- Viteza de filtrare – Pentru ca apa pe care o consumi sa fie filtrata in timp util, viteza de filtrare trebuie sa faca fata volumului pe care il consumi;
- Filtrele constituente – Pentru a curata toate categoriile de contaminanti, aparatul trebuie sa contina o serie de filtre speciale, care sa acopere paleta larga de substante si microorganisme ce pot fi gasite in apa. Poti efectua un test de laborator care sa analizeze apa care curge la robinetul tau, cu scopul de a stabili care sunt filtrele de care ai nevoie. Aparatele pot avea aproximativ 3-6 cartuse filtrante, pentru eliminarea sedimentelor, pentru dedurizare, pentru reminalizare, pentru alcalinizare, sau unele care contin carbon activ sau membrane capilare;
- Structura si intretinere – Structura aparatului este esentiala, fiindca ea este cea care va ghida experienta ta ulterioara. Tine cont, de asemenea, de intretinerea necesara, de actiunile pe care trebuie sa le faci, dar si de capacitatea vasului colector sau de frecventa cu care trebuie sa schimbi filtrele si consumabilele (cartusele, membranele, etc.);
- Tipul de montaj – Exista filtre care pot fi montate pe robinet, sub chiuveta, pe blatul ei, sau separat. Inainte de a alege produsul potrivit, trebuie sa tii cont de spatiul pe care il ai la dispozitie. De asemenea, in raport cu spatiul pe care il necesita, se pot modifica toate functiile adiacente (viteza, capacitate, etc.). Asadar, studiaza cu atentie caracteristicile fiecarui model, pentru a vedea care este cel potrivit pentru tine.
In concluzie, apa potabila este indispensabila pentru orice om – insa, daca vrei sa reduci impactul negativ al PET-urilor asupra mediului si sa actionezi in sensul obtinerii unei ape de calitate in interiorul casei tale, trebuie sa faci pasii necesari pentru a rezolva acest lucru. Dat fiind faptul ca, la nivel macro, calitatea retelelor de distributie si a conductelor publice nu este un factor pe care il poti controla, este important sa cunosti alternativele pe care le poti pune in aplicare la nivel micro, cu scopul de a gasi cele mai bune solutii pentru tine si pentru familia ta. Documenteaza-te cu atentie si descopera variantele disponibile! Surse foto: Pixabay.com, Shutterstock.com.
Produse asociate