Cu siguranta ai auzit ca este nevoie sa bei zilnic o cantitate minima de 2L de apa. Insa, nimeni nu subliniaza cat este de importanta calitatea acelei ape. Daca inca nu te-ai informat in legatura cu bacteriile coliforme prezente in apa, este timpul sa o faci! Este extrem de important sa constientizezi cat sunt de nocive pentru sanatatea ta, ce afectiuni iti pot provoca si care sunt metodele prin care te poti apara de ele.
Cuprins
1. Ce inseamna bacteriile coliforme in apa?
Urmeaza sa afli care sunt principalele bacterii din apa, ce reprezinta bacteriile coliforme, precum si detalii despre ce se intampla daca se afla in apa potabila. Este esential sa cunosti aceste lucruri pentru a te putea proteja de problemele pe care le pot provoca.
1.1. Cele mai cunoscute bacterii din apa
Exista mai multe tipuri de bacterii in apa. Cele mai intalnite sunt urmatoarele:
- Bacterii coliforme
- Vibrio cholerae
- Rotifera
- Cryptosporidium, Negleriya Fowler si Legionella
Vibrio cholerae este bacteria care provoaca boala numita holera. Aceasta afecteaza intestinul subtire si are o rata de mortalitate ridicata, insa, daca este diagnosticata la timp, poate fi tratata cu usurinta. Bacteria se transmite prin fecalele persoanelor infectate care ajung in apa. Astfel, poti fi infectat daca folosesti aceasta apa, fie ca apa de baut, fie pentru igiena personala sau spalarea alimentelor.
Rotifera este singura dintre bacteriile enumerate care nu afecteaza organismul uman. Ea este prezenta la suprafata apelor statatoare (lacuri, fantani), dar si in apele curgatoare (rauri, izvoare) si poate fi observata cu ochiul liber. Majoritatea speciilor se gasesc in apele dulci.
Rotifera nu este daunatoare, insa are un aspect neplacut, datorita faptului ca are corpul alungit si se gaseste in grupuri care formeaza un fel de panza.
Daca vei consuma apa cu rotifere nu vei avea de suferit, insa este posibil ca un grup format din aceste bacterii sa serveasca drept adapost pentru alte microorganisme ce pot fi daunatoare. Prin urmare, daca le observi in fantana ta, este bine sa iei masuri si sa folosesti filtre de apa, pentru a elimina complet aceasta bacterie.
Negleriya Fowler, Cryptosporidium, si Legionella sunt incadrate in grupul de paraziti. Cea mai periculoasa este prima, Negleriya, aceasta fiind cunoscuta si ca “amiba mancatoare de creieri”, fiindca produce encefalite parazite. Celelalte doua pot provoca infectii digestive, respectiv boala numita Legioneloza ce poate duce la pneumonie. Toate acestea sunt distruse in statiile de epurare si nu ar trebui sa ajunga la robinetul tau. Totusi, pentru siguranta, este recomandat sa ai in gospodaria ta cel putin o cana filtranta, in special daca in familia ta sunt si prichindei.
1.2. Bacterii coliforme: caracteristici
Bacteriile coliforme pot fi mobile sau imobile si sunt caracterizate de abilitatea de a fermenta lactoza atunci cand sunt incubate la 35-37 °C, producand acid si gaze. Ele sunt un indicator des folosit pentru a determina calitatea sanitara a alimentelor si a apei.
Aceste bacterii pot fi gasite peste tot, atat in mediul acvatic, cat si in sol si chiar pe vegetatie. De asemenea, ele sunt des intalnite in fecalele animalelor cu sange cald, indiferent de specia lor.
Prezenta acestora in apa pe care o folosesti iti ameninta sanatatea! Desi, in general, nu sunt patogene, pot produce infectii si boli, daca sunt prezente in numar mare. Mai mult decat atat, daca probele analizate in laborator arata faptul ca exista bacterii coliforme in apa potabila, inseamna ca acea apa poate contine si alte tipuri de bacterii patogene, care pot fi chiar mai periculoase.
1.3. Exemple de bacterii coliforme
Cele mai cunoscute bacterii coliforme sunt Escherichia coli, Salmonella si Shigella.
1. Escherichia coli, cunoscuta sub numele de E-coli, este o bacterie de apa des intalnita, fiind prezenta si in alimente. De asemenea, aceasta bacterie este prezenta intr-o cantitate mica si in intestinul uman. Atunci cand depaseste o limita de siguranta, E-coli duce la aparitia infectiilor. Exista anumiti indicatori ai caror valori iti vor spune daca apa pe care urmeaza sa o consumi contine sau nu o cantitate acceptabila de Escherichia coli. In ultimii ani, sistemele de filtrare si ultrafiltrare au devenit suficient de performante incat sa elimine aproape complet aceasta bacterie.
Este bine sa stii ca infectarea se datoreaza, in cele mai multe cazuri, unei igiene necorespunzatoare a mainilor. Pe langa infectii ale tractului urinar, bacteria poate duce la gastroenterita si meningita, asadar ai grija ce apa bei!
2. Salmonella este o alta bacterie pe care ai sa o intalnesti foarte des in jurul tau. Ea poate fi prezenta atat in apa, cat si in alimente precum carnea cruda de pasare, porc sau vita. De asemenea, ea poate fi purtata de animalele de companie. Nu e de mirare ca aceasta bacterie reprezinta cea mai raspandita cauza a toxiinfectiilor alimentare. Cu siguranta ai auzit de cel putin o persoana care s-a infectat cu Salmonella. In urma infectiei apar frisoane, voma, diaree iar formele severe includ deshidratare si soc septic. Deoarece se transmite foarte usor, iti poti monta un filtru cu osmoza inversa la robinet si vei scapa de griji.
3. Shigella determina boala numita shigeloza. Te poti infecta cu aceasta bacterie atat direct (pe cale fecal-orala, luand contact cu fecalele purtatorilor), cat si indirect (daca mananci alimente sau atingi obiecte infectate). Shigella isi „gaseste adapost” in intestinul gros si provoaca diaree (cu sange), varsaturi, febra. Cel mai frecvent shigeloza apare la copii, iar la adulti boala este mai putin severa.
2. Cat este de nociva apa cu bacterii pentru oameni?
Acum ca ai aflat care sunt principalele bacterii care se pot gasi in apa, este momentul sa afli in detaliu care dintre ele se gasesc in apa potabila, care sunt afectiunile de care poti suferi daca bei apa plata cu bacterii si ce masuri de precautie trebuie sa iei pentru a te feri de contaminarea cu acestea.
2.1. Tipuri de bacterii in apa potabila
Toate bacteriile coliforme se pot gasi in apa potabila. Prin urmare, daca nu esti atent, poti bea apa cu E-coli, Salmonella sau Shigella! Testele de laborator le grupeaza pe toate acestea sub analiza de „coliformi totali”, in urma careia se depisteaza daca in apa testata exista urme ale acestor bacterii.
Daca, pe langa E-coli, in apa analizata se regasesc valori mari de nitrati si cloruri, inseamna ca apa menajera este contaminata, fie prin infiltratii in fosa septica, fie din cauza conductelor fisurate. O conducta fisurata duce si la aparitia ferobacteriilor, caz in care trebuie sa iti cumperi un dedurizator cat mai repede. Nu este nevoie de teste intr-un laborator specializat pentru a afla daca ai ferobacterii in apa ta. Este suficient sa lasi timp de cateva ore o cantitate de apa intr-un vas si sa observi daca apare vreun precipitat rosiatic, care iti va semnala prezenta lor.
Parazitii Negleriya Fowler, Cryptosporidium, si Legionella precizati anterior nu sunt, de regula, prezenti in apa potabila, fiind filtrati in centrele specializate de epurare a apei. Insa, daca nu esti conectat la retea, ci ai o sursa de apa proprie, de exemplu o fantana, este bine ca inainte sa folosesti apa, sa o treci prin filtre carora sa le schimbi periodic cartusul. Nu uita sa testezi cat mai des calitatea apei.
2.2. Cum te poate afecta o bacterie din apa?
Nu vei avea vreo afectiune daca numarul de bacterii din apa pe care o consumi este unul mic. Valorile permise sunt insa stabilite strict, la nivel de tara, motivele fiind intemeiate. Atunci cand limitele sunt depasite, apa cu bacterii devine periculoasa!
Afectiuni usoare provocate de existenta bacteriilor in apa potabila:
- varsaturi
- febra
- frisoane
- oboseala
- diaree
- dureri musculare
- crampe
- greata
Boli grave care isi pot face aparitia daca ai bacterii coliforme in apa potabila:
- toxiinfectii alimentare severe
- meningoencefalita
- gastroenterita
- septicemie
- meningita
- stop respirator
- infectii ale tractului urinar
2.3. Ce poti face sa nu ai bacterii coliforme in apa potabila?
In primul rand, daca ai o fantana, ai grija ca aceasta sa fie construita corespunzator, pentru a nu permite serpilor, soarecilor si altor vietuitoare purtatoare de bacterii sa infecteze apa pe care o bei. De asemenea, este obligatoriu sa cureti si sa testezi periodic, de doua ori pe an, apa din fantana ta. Poti realiza aceste lucruri prin urmatoarele procedee:
- clorinare
- ozonare
- dezinfectie cu UV
Tehnologia UV nu este folosita doar pentru testarea apei. Ea este incorporata si in sterilizatoare, pe care ar fi bine sa le folosesti constant, pentru a te asigura ca intreaga familie bea o apa care nu ii pune sanatatea in pericol. Astfel de sterilizatoare sunt folosite si in industria alimentara, deoarece lampa UV omoara orice virus sau bacterie si, prin urmare, reprezinta cea mai sigura metoda de a obtine o apa pura.
Pentru a exclude orice fel de contaminanti din apa pe care o primesti la robinet de la retea, iti poti instala un sistem de filtrare chiar la tine acasa. Acestea au membrane semipermeabile cu porii foarte mici, astfel incat va fi aproape imposibil pentru orice bacterie sa treaca prin ei. Daca investitia ti se pare prea mare, poti opta pentru recipiente filtrante, care sunt la fel de eficiente, insa va fi mai dificil si nu la fel de rapid sa ai la dispozitie cantitati mari de apa filtrata.
Esti direct responsabil de sanatatea ta! Acum ca ai aflat care sunt principalele bacterii care pot fi prezente atat in apa pe care o bei, cat si in cea pe care o folosesti in bucatarie sau pentru alte activitati si cum iti afecteaza sanatatea, nu ramane decat sa alegi o metoda de aparare impotriva acestora.
Sursa foto: Shutterstock.com
Produse asociate