Te afli in cautarea unui sistem prin care sa elimini substantele minerale din apa, responsabile pentru depunerile calcaroase? Esti preocupat de sanatatea organismului tau, dar si de buna functionare a electrocasnicelor din gospodaria ta? Vrei ca apa pe care o consumi sa se inscrie in standardele de duritate? Cele mai bune produse din gama dedurizatoarelor te vor ajuta sa rezolvi aceste probleme.
In continuare, vei afla care este topul celor mai bune dedurizatoare, cum alegi un astfel de sistem de calitate, care sunt marcile recomandate de echipa 7filtre.ro, cum se foloseste un produs de acest gen, precum si raspunsurile la o serie de intrebari frecvente despre aceste dispozitive.
Cuprins
1. Cele mai bune dedurizatoare – Clasificare TOP 3
In Romania, calitatea apei lasa de dorit in ceea ce priveste gradul de duritate. Insa, exista solutii in aceasta privinta, iar consumatorii pot renunta la sticlele imbuteliate prin instalarea unui sistem de dedurizare pentru apa curenta. In tabelul de mai jos, vei gasi cele mai bune optiuni.
Produs | Dedurizator Aquaphor Waterboss 900 28.3 L | Dedurizator Ecosoft Pure 25 L Rasina ECOMIX | Dedurizator Ecosoft Absolute Slim 18 L |
Caracteristici | Greutate: 35 kg Dimensiuni: 78 × 48 × 38 cm Deferizare: DA Volum mediu filtrant: 28 L Consum apa per regenerare: 0.12 m3 Timpul regenerarii: 46 | Greutate: 40 kg Dimensiuni: 113 × 52 × 35 cm Deferizare: DA Volum mediu filtrant: 25 L Consum apa per regenerare: 0.25 m3 Timpul regenerarii: 110 min | Greutate: 30 kg Dimensiuni: 110 × 25 × 43 cm Deferizare: NU Volum mediu filtrant: 18 L Consum apa per regenerare: 0.15 m3 Timpul regenerarii: 110 min |
PRO | Model cu capacitate ridicata si volum compact Filtru de murdarie si sedimente separat Eficienta ridicata datorita sistemului patentat de directionare uniforma a apei Reduce consumul de resurse Deferizare Singurul aparat cu filtru de murdarie si sedimente separat Sistem patentat de directionare uniforma a apei | Procese automate controlate de o valva de comanda Model compact, ideal pentru spatiile mici Deferizare | Model compact, ideal pentru spatiile mici Procese automate controlate de o valva de comanda Pret accesibil |
CONTRA | Pret ridicat | Greutate ridicata | Capacitate redusa Fara deferizare |
Vezi AICI pret | Vezi AICI pret | Vezi AICI pret |
1.1. Cele mai bune dedurizatoare sub 25 de litri
Produsele cu o capacitate filtranta de pana in 25 de litri sunt potrivit uzului casnic, pentru familii cu mai putin de 5 membri.
Dedurizator Ecosoft Absolute Slim 18 L
Dedurizatorul Ecosoft Absolute Sublime de 18 litri este cel mai compact model existent pe piata si iti ofera toate beneficiile unui astfel de dispozitiv fara sa ocupe spatiu extins. Procesele sunt automate si sunt controlate de valva de comanda Clack WS1, cunoscuta pentru performantele sale satisfacatoare. Este ideal pentru o familie restransa, intr-o gospodarie cu un numar redus de bai.
AVANTAJE
- Pret accesibil
- Design compact, ideal pentru spatiile mici
- Procese automate
- Valva de comanda performanta
DEZAVANTAJE
- Capacitate filtranta redusa fata de alte modele
- Fara deferizare
Modelul Ecosoft Pure de 12 litri este compact si poate fi instalat in camere de mici dimensiuni fara probleme. Mediul filtrant Dowex HCR-S/S este unul dintre cele mai performante, iar valva automata Clack produsa in SUA este recunoscuta pentru fiabilitatea sa.
AVANTAJE
- Pret accesibil
- Design compact, ideal pentru spatiile mici
- Procese automate
- Valva de comanda performanta
DEZAVANTAJE
- Capacitate redusa, potrivita unei familii restranse
Dedurizator CLACK SUA 15 L
Produsul este destinat familiilor cu unul pana la 3 membri, intr-o gospodarie in care apa are o duritate de maximum 30 de grade germane. Este dotat cu un sistem volumetric de regenerare in contra-curent cu solutie salina, ce prezinta eficienta ridicata. Are o fiabilitate crescuta, iar componentele ce intra in contact direct cu apa nu permit depunerea calcarului, fiind realizate din plastic sau teflon.
AVANTAJE
- Pret accesibil
- Design compact, ideal pentru spatiile mici
- Procese automate
- Valva de comanda performanta
DEZAVANTAJE
- Capacitate filtranta redusa fata de alte modele
1.2. Cele mai bune dedurizatoare peste 25 de litri
Pentru gospodariile cu un numar de persoane mai ridicat, precum si pentru locuintele care au parte de o apa cu duritate ridicata, este indicat sa apelezi la un dedurizator cu un volum mai mare.
Dedurizator Aquaphor Waterboss 900 28.3 L
Modelul Waterboss 900 de la Aquaphor este construit in asa fel incat sa poata acoperi nevoile pentru intreaga casa. Granularea fina a rasinii utilizate permite o filtrare rapida si eficienta. Dedurizatoarele Waterboss sunt singurele aparate care au in dotare un filtru separat de murdarie si sedimente. Sistemul patentat ce asigura directionarea uniforma a apei permite utilizarea la volum maxim a rasinii schimbatoare de ioni.
AVANTAJE
- Model cu capacitate ridicata si volum compact
- Filtru de murdarie si sedimente separat
- Eficienta ridicata datorita sistemului patentat de directionare uniforma a apei
- Reduce consumul de resurse
- Deferizare
- Timp extrem de redus de regenerare, de 15 minute
DEZAVANTAJE
- Pret ceva mai ridicat
Dedurizator Ecosoft Pure 25 L Rasina ECOMIX
Spre deosebire de alte modele, dedurizatorul de apa Ecosoft Pure functioneaza pe baza unui mix de rasini si materiale absorbante naturale si sintetice, care se cheama Ecomix. Cu acest produs, singura ta grija este ca rezervorul sa nu ramana fara sare.
AVANTAJE
- Procese automate controlate de o valva de comanda performanta
- Model compact, ideal pentru spatiile mici
- Deferizare
- Elimina calciul, magneziul, fierul, manganul, amoniacul si materia organica
DEZAVANTAJE
- Greutate mare
Dedurizator Purifyo 26 L
Dedurizatorul Purifyo de 26 de litri poate asigura calitatea apei intr-o gospodarie care numara pana la 8 persoane. Datorita volumului ridicat, este potrivit atat pentru apa cu duritate mare, cat si pentru un debit ridicat al acesteia. Poate fi folosit pentru o duritate care ajunga pana la 55 de grame germane. Regenerarea rasinii este volumetrica, iar greutatea produsului este de 25 de kilograme.
AVANTAJE
- Consumabile ieftine
- Design compact
- Afisaj electronic
DEZAVANTAJE
- Fara deferizare
2. Cum alegi cel mai bun dedurizator de apa
Atunci cand iei decizia achizitionarii unui astfel de produs trebuie mai intai sa te asiguri ca apa curenta din gospodaria ta are cu adevarat nevoie de acest proces. Duritatea apei se masoara in grade germane, conform urmatoarei scari:
– foarte moi intre 0 – 4 °dGH
– moi intre 4 – 8 °dGH
– medii intre 8 – 12 °dGH
– moderate 12 – 18 °dGH
– dure 18 – 30 °dGH
– foarte dure peste 30 °dGH
Daca ai stabilit ca vei avea nevoie de un dedurizator, urmatoarea etapa este alegerea modelului potrivit. Primul criteriu pe care sa il ai in vedere este consumul de apa care se realizeaza zilnic in casa, tinand cont si de dusuri, toalete, masini de spalat. Poti face acest lucru cu ajutorul apometrelor.
Apoi, va trebui sa verifici dimensiunile disponibile ale dedurizatoarelor comercializate, precum si capacitatea de filtrare. Pentru a-ti face o idee despre parametrii pe care ii folosesti, poti lua in calcul urmatoarele date:
- pentru o familie de 2-3 persoane, ai nevoie de un dedurizator cu dimensiunea intre 10 si 25 de litri, in functie de duritatea apei;
- pentru o gospodarie cu 3-5 membri, dimensiunea poate varia intre 25 si 30-40 de litri;
- daca la tine in casa locuiesc mai mult de 6 persoane, atunci trebuie sa te indrepti catre 25-40 de litri, in functie de gradul de duritate al apei.
Urmatorul factor de luat in calcul este modalitatea de regenerare a produsului. Exista doua tipuri, in functie de valva de comanda:
- cronometrice – cele pentru care regenerarea are loc la momentul setat de proprietar, ales atunci cand nu se mai realizeaza consum de apa;
- volumetrice – regenerarea are loc in momentul in care s-a consumat un anumit volum de apa.
De asemenea, pe piata exista dedurizatoare manuale, semi-automate si automate, cele din ultima categorie fiind cele mai performante si convenabile.
In functie de structura sistemului, dedurizatoarele mai pot fi impartite in
- cele de tip cabinet, in care recipientul cu rasina, valva de comanda si rezervorul de sare sunt reunite intr-un singur sistem, cu un design compact;
- simplex – recipientul presurizat si rezervorul de saramura sunt separate;
- duplex – acestea au doua rezervoare cu rasina si rezervorul pentru saramura separate.
3. Marci recomandate de 7filtre.ro
In alegerea corecta a dedurizatorului, producatorul este un factor extrem de important, care dicteaza calitatea dispozitivului. 7filtre.ro iti recomanda branduri recunoscute pentru standardele inalte la care isi desfasoara activitatea.
3.1. Marca Ecosoft
Activitatea companiei Ecosoft din Ucraina, fondata in anul 1991, se concentreaza in jurul sistemelor de purificare a apei. Acestea sunt produse in totalitate de catre echipa brandului si sunt vandute in peste 60 de tari in intreaga lume. Valorile centrale ale companiei sunt inovatia si calitatea, directionate catre a oferi cele mai bune solutii clientilor.
Standardele inalte ale produselor au fost recunoscute oficial, prin multiple certificari din industrie. Un alt avantaj al sistemelor de productie puse la punct de Ecosoft il reprezinta preturile accesibile la care pot fi achizitionate sistemele disponibile, de la cele de baza pana la optiunile premium.
3.2. Marca Aquaphor
Povestea Aquaphor incepe in anii 1990, cand Joseph L. Schmidt, actualul presedinte al grupului ce poarta numele brandului, infiinteaza compania si, odata cu ea, primul produs al acesteia – sistemul de filtrare cu robinet B300.
Organizatia se mandreste cu peste 130 de brevete internationale, 60 de tari in care exporta produse, peste 3000 de angajati si mai mult de 100 de lucratori in departamentul de Cercetare si Dezvoltare. Misiunea companiei este aceea de a crea cele mai bune sisteme de filtrare a apei pentru ca fiecare persoana din lume sa aiba acces la acest element esential. Printre motivatiile celor de la Aquaphor se afla pasiunea pentru stiinta, impactul ecologic, dar si setea pentru cercetare si dezvoltare.
4. Cum se foloseste un dedurizator de apa
Pentru a intelege mai bine care este rolul dedurizatorului si cum te poate ajuta acesta, trebuie sa stii ca acest sistem nu este un filtru pentru apa. El nu asigura indepartarea bacteriilor, a clorului sau a altor agenti nocivi din apa. Prin urmare, este indicat sa montezi si un filtru, daca doresti sa consumi apa de la robinet.
Efectele dedurizatorului vor fi observate in mai multe situatii: apa nu va mai afecta gustul preparatelor culinare, iar masinile de spalat, chiuvetele si capetele de dus vor avea o durata de viata mai lunga, deoarece nu mai prezinta depuneri de calcar. In acelasi timp, consumatorii pot renunta la cumpararea apei imbuteliate, economisind bani si reducand impactul nociv asupra mediului inconjurator.
Cum functioneaza dedurizatorul de apa
Prin montarea acestui dispozitiv, apa trece prin filtrul dedurizatorului. Acesta este constituit dintr-un tip de rasina special, care schimba ionii duri de calciu si magneziu cu ioni inofensivi de sodiu. Datorita diametrului mic al granulelor din rasina, apa este filtrata rapid si eficient.
Odata cu saturarea mediului filtrant cu calciu si magneziu, dedurizatorul trece la faza de regenerare. Urmeaza clatirea rasinei, proces realizat prin intermediul unui amestec de apa cu sare. Acesta elimina impuritatile si ionii de calciu si magneziu, care sunt inlocuiti cu ioni de sodiu.
Prin urmare, alegerea dedurizatorului nu trebuie sa fie privita ca o sarcina dificila, daca respecti sfaturile si recomandarile de mai sus. Profita de posibilitatea de a utiliza apa de la robinet fara probleme si renunta la cea imbuteliata!
Surse foto: Shutterstock.com, 7filtre.com
5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre cele mai bune dedurizatoare de apa
Care este cel mai bun dedurizator de apa?
Pe piata exista mai multe modele realizate la standarde inalte si care acopera cu succes nevoile unei gospodarii. De aceea, pentru a descoperi cel mai bun produs pentru tine, trebuie sa iei in calcul mai multi factori, precum capacitatea acestuia, brandul, dimensiunile sale, dar si de gradul de duritate al apei care circula in reteaua zonei tale.
Cum alegi un dedurizator de apa?
Alegerea dedurizatorului se face in functie de mai multe criterii: dimensiunea acestuia, capacitatea filtranta, tipul de dedurizator, spatiul disponibil si duritatea apei din gospodarie.
De ce ai nevoie de un dedurizator de apa?
Un dedurizator este util in zonele in care duritatea apei este de peste 5 grade germane si este considerata medie sau dura. Duritatea apei poate fi determinata cu usurinta, iar avantajele unui astfel de dispozitiv sunt numeroase: elimina depunerile de calcar, ajuta la mentinerea sanatatii membrilor familiei si protejeaza electrocasnicele, pe care le vei putea folosi vreme indelungata.
Cand este necesar sa instalezi un dedurizator de apa?
Dedurizatoarele de apa devin necesare atunci cand apa de la tine din gospodarie este considerata a fi dura, adica depaseste nivelul de 5 grade germane. Sub aceasta valoare, apa este considerata “moale” si nu prezinta probleme.
Ce volum trebuie sa aiba dedurizatorul de apa?
Alegerea volumului pentru dedurizatorul de apa se face in functie de numarul membrilor familiei, de numarul de bai din gospodarie, dar si de gradul de duritate al apei. Pentru o familie restransa de 3-4 persoane, te poti orienta catre un dispozitiv de pana in 25 de litri.
Produse asociate