xdescarca-ghid-cum-aleg-un-filtru-de-apa-ebook-gratuit-7filtre-buton

CLOR IN APA – care sunt efectele asupra organismului si cum il poti indeparta

Clorul in apa lucruri esentiale pe care trebuie sa le cunosti 7filtre

Este cunoscut faptul ca foarte multe persoane folosesc clor pentru tratarea si dezinfectarea apei din piscine, insa aceasta substanta este regasita adesea si in apa de la robinet. Clorul regasit in apa de baut este toxic, motiv pentru care este ideal sa afli care sunt modalitatile prin care il poti indeparta. 

Citeste in continuare articolul, pentru a te pune la curent cu efectele apei cu clor si cu variantele prin care poti obtine o apa pura si curata, chiar de la robinet.

1. De ce este regasit clorul in apa?

Clorul este un element chimic, unul dintre cele aproximativ 90 de elemente de baza. Tendinta sa de a forma reactii chimice cu alte elemente si compusi a fost utilizata pentru a produce mii de produse esentiale, de la dezinfectanti, pana la panouri cu energie solara. Datorita reactivitatii sale chimice, clorul este rar prezent in natura in stare pura, motiv pentru care este, de obicei, legat de alte elemente sub forma de compusi chimici, precum este clorura de sodiu (sarea de masa).

Clorul nu este vandut ca produs de consum in sine, ci este utilizat pentru fabricarea produselor de consum si industriale si poate fi prezent sau nu in produsul finit. De exemplu, metalul de titan este purificat folosind chimia clorului. De asemenea, piscinele folosesc dezinfectanti pe baza de clor, pentru curatarea apei. 

Apa este vitala pentru organism, motiv pentru care aceasta trebuie sa fie consumata zilnic in cantitati destul de mari. Cu toate acestea, este elementar ca apa potabila sa fie cat mai curata, astfel incat sa aduca beneficii organismului, nu sa-l distruga. 

Prin urmare, trebuie sa fii foarte atent la apa pe care o bei zi de zi, iar prezenta clorului reprezinta unul dintre aspectele pe care trebuie sa le iei in considerare. Consumul de apa care contine clor nu iti va face rau imediat, dar poate avea efecte asupra sanatatii pe termen lung.

Clorul este un dezinfectant foarte puternic, dar este, totodata, si primul contaminant din apa de baut. Acesta este adaugat in apa publica, pentru a elimina toxinele si bacteriile cauzatoare de boli, care pot fi gasite in interiorul conductelor.

Clorul in apa lucruri esentiale pe care trebuie sa le cunosti 7filtre

In momentul in care clorul a fost pentru prima data introdus in apa publica, s-a constatat o scadere semnificativa a bolilor transmise prin intermediul acesteia. Clorul a fost adaugat pentru prima oara in apa in anii 1800, moment in care tot mai putini oameni au inceput sa se imbolnaveasca de tifod, dizenterie si holera. Aceasta practica a devenit foarte rapid populara in randul tuturor statelor, in special in SUA.

Totusi, chiar daca acesta este un excelent dezinfectant, poate contamina apa cu substante periculoase pentru sanatate, precum THM. Astfel, este ideal ca, in cazul in care doresti sa economisesti anumite sume de bani si sa bei apa curata de la chiuveta, sa te interesezi cu privire la cele mai bune filtre de clor pentru obtinerea apei potabile.

2. Clorul din apa – Tipuri de clor utilizate pentru tratarea apei

Clorul pur este rar utilizat pentru tratarea apei. Cele mai comune trei substante care contin clor si sunt utilizate in tratarea apei sunt: clorul gazos, hipocloritul de sodiu si hipocloritul de calciu. Alegerea tipului de clor care trebuie sa fie folosit depinde adesea de cost, de optiunile de depozitare disponibile si de conditiile de pH necesare.

  • Clorul gazos

Gazul cloros este de culoare galben-verzui si este mai greu decat aerul. Toxicitatea sa ridicata il face un excelent dezinfectant pentru apa, dar si un pericol pentru oamenii care il manipuleaza. Este un iritant respirator si poate irita pielea, membranele mucoase, putand sa provoace chiar si moartea, cu o expunere ridicata la substanta. Din cauza modificarilor chimice care apar atunci cand este introdus in apa, clorul gazos este mai putin toxic pentru om, atunci cand este utilizat pentru tratarea apei potabile, decat alte forme de clor. Clorul gazos, care este vandut sub forma de lichid comprimat, este cea mai putin costisitoare forma de clor si, in consecinta, este tipul preferat pentru sistemele de apa municipale.

  • Hipoclorit de calciu

Hipocloritul de calciu este fabricat din clor gazos. Este o substanta solida alba, cu un miros foarte intepator si poate degaja suficienta caldura pentru a exploda, deci nu trebuie sa fie depozitat langa lemn, panza sau produse petroliere. Hipocloritul de calciu creste pH-ul apei tratate.

  • Hipoclorit de sodiu

Hipocloritul de sodiu este un compus care contine clor usor, motiv pentru care este recunoscut ca inalbitor de uz casnic. Este un lichid galben deschis, care are o perioada de valabilitate relativ scurta. Este cel mai usor de manevrat dintre toate tipurile de clor. De asemenea, hipocloritul de sodiu creste si pH-ul apei tratate. 

3. Efectele clorului din apa asupra organismului

Acum ca ai aflat de ce exista clor in apa de la chiuveta, este necesar sa te pui la curent si cu efectele pe care le are acesta asupra organismului uman. 

La concentratiile gasite in apa potabila, clorul nu este considerat a fi toxic pentru oameni. Cu toate acestea, el poate avea in continuare efecte daunatoare. In plus, tratarea cu clor nu garanteaza faptul ca apa potabila nu contine microorganisme daunatoare, deoarece acestea pot dezvolta rezistenta la acest mediu. 

Ingerarea apei care contine clor poate avea o serie de efecte adverse asupra sanatatii. Iata care sunt cateva dintre acestea:

Clorul in apa lucruri esentiale pe care trebuie sa le cunosti 1 7filtre
  • Simptome de astm:  Un studiu contureaza faptul ca expunerea la clor in piscine este asociata cu simptome crescute de astm la inotatori. Chiar dacă acestia nu au avut simptome anterioare de astm si chiar daca nivelul de clor din piscina este mic, exista o sansa ridicata de aparitie a problemelor respiratorii. Dacă ai probleme respiratorii, trebuie sa retii faptul ca aceasta substanta poate agrava starea de sanatate.
  • Anomalii congenitale: Un studiu taiwanez efectuat pe aproape 400.000 de persoane a constatat faptul ca riscul de a naste copii cu anomalii a crescut in cazul femeilor insarcinate expuse la apa cu clor. 
  • Cancerul vezicii urinare si al rectului: Anumite studii au descoperit o usoara legatura  intre clor si efectele cancerigene.
  • Alergii
  • Gust si miros neplacut:  Chiar daca nivelurile de clor din apa de baut sunt sigure, acesta poate conferi, totusi, un gust sau un miros neplacut. Atunci cand apa de la robinet nu este potrivita pentru consum, prin prisma caracteristicilor mai sus mentionate, cel mai probabil cumperi apa imbuteliata, care are propriile sale dezavantaje.

De asemenea, trebuie luat la cunostinta si faptul ca apa combinata cu clor poate avea efecte nedorite si asupra sanatatii parului si a pielii, uscandu-le considerabil.

4. Modalitatile de eliminare a clorului din apa de la robinet

Cum se obtine apa potabila curata acasa? Exista cateva mijloace pe care le ai la dispozitie pentru a elimina clorul si alte substante nocive din apa de la robinet. 

In cazul in care te-ai convins ca filtrarea apei de la robinet este solutia potrivita pentru gospodaria ta, atunci nu trebuie decat sa te interesezi cu privire la cele mai eficiente ustensile in acest sens.

Chiar daca clorul din apa se elimina si se poate evapora prin fierbere, este necesar sa te interesezi cu privire la cele mai profesionale instrumente care te pot ajuta in acest sens intr-un mod rapid si usor, fara batai de cap. 

Astfel, poti indeparta clorul din apa de la robinet, dar si alte substante nocive prin urmatoarele modalitati:

  • Filtrare cu osmoza inversa

In cazul in care te gandesti sa filtrezi apa de la robinet, ai nevoie de un sistem cu osmoza inversa, care filtreaza apa intr-un mod avansat. Acesta reprezinta un sistem modern de filtrare, constituit din materiale premium, astfel incat apa sa fie curatata de impuritati in cel mai scurt timp cu putinta.

Un filtru de apa cu osmoza inversa reprezinta o tehnologie care purifica apa atat din punct de vedere fizic, cat si chimic. Purificatorul reuseste sa elimine 99.99% din contaminantii existenti. 

Trebuie sa retii ca exista un rezervor de apa in care se acumuleaza apa purificata pentru a fi consumata. In cazul filtrelor de dimensiuni mici, rezervorul are o capacitate intre 5 si 8 litri, iar debitul apei este unul scazut. 

  • Purificator de apa

Purificatorul de apa reprezinta o alta metoda eficienta de filtrare si ultrafiltrare a apei de robinet. 

Acesta filtreaza in profunzime, iar apa purificata poate fi consumata imediat dupa terminarea procesului de filtrare.

  • Filtru pentru sedimente

Prin filtrul de sedimente trece doar particula de apa, impuritatile mai mari decat aceasta ramanand pe filtru. Este o solutie ideala pentru cei care isi doresc un produs usor de folosit, dar care sa asigure, in acelasi timp, rezultate optime.

  • Dedurizator

Apa devine dura din cauza  sarurilor si a mineralelor care se afla in aceasta in cantitati ridicate. In apele subterane, sarurile de magneziu si calcar sunt frecvent intalnite si sunt daunatoare pentru oameni si intreaga gama de electrocasnice ce au nevoie de apa pentru functionare.  

Astfel, cu ajutorul unui dedurizator, reusesti sa transformi apa dura intr-o apa moale, numai buna de baut! Este un produs simplu de montat si de folosit si poate aduce un plus de confort in gospodaria ta.

Clorul in apa lucruri esentiale pe care trebuie sa le cunosti 2 7filtre
  • Sterilizator cu ultraviolete

Sterilizatorul cu ultraviolete pregateste apa inainte ca aceasta sa fie livrata pentru consum. Reprezinta o metoda ecologica si foarte eficienta, deoarece sterilizarea prin UV elimina in totalitate virusii si bacteriile din apa.

In cele din urma, ai grija sa bei intotdeauna doar apa curata, filtrata si fara clor sau alte substante daunatoare organismului uman, astfel incat sa-ti mentii cat mai mult sanatatea si starea de bine. Investeste in cele mai bune sisteme de filtrare, pentru a putea economisi si a te bucura la tine acasa de cea mai buna apa de baut! 

Sursa foto: Pixabay.com. 

Produse asociate

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii.