Apa dura este una dintre cele mai intalnite probleme ale apei din reteaua publica de alimentare si poate afecta atat sanatatea pielii, cat si electrocasnicele si alte obiecte din locuinta ce au contact cu ea. Din fericire, exista solutii pentru a combate atat problemele legate de duritatea apei, cat si pe cele legate de alte substante daunatoare prezente in apa pe care o folosesti zi de zi. Afla mai multe despre limitele duritatii apei si efectele sale, dar si despre determinarea duritatii si cum poti beneficia de apa pura pentru uz zilnic.
Cuprins
1. Duritatea apei: definitie
Ce este duritatea apei? Apa dura este acea apa cu un continut bogat de minerale, precum calciu, magneziu, sulfati sau bicarbonati, duritatea acesteia putand fi clasificata in duritate temporara si permanenta.
Duritatea temporara a apei este cauzata de prezenta bicarbonatilor si se poate remedia prin fierbere sau prin adaugarea de hidroxid de calciu, in timp ce cea permanenta este cauzata, in general, de sulfati si nu se poate elimina prin fierbere, ci doar cu ajutorul agentilor de dedurizare a apei.
- Duritatea apei pe zone in Romania
Apa dura difera ca valori de la zona la zona in tara noastra, exact ca in orice alta parte a lumii. De exemplu, duritatea apei in Bucuresti este diferita de cea din Alba Iulia, iar acest lucru se poate aplica pentru orice oras sau localitate. Pentru a afla valorile apei dure in zona ta, poti cauta pe site-ul regiei de apa aferente informatii despre calitatea apei.
In general, buletinele de analiza ale apei contin informatii despre duritatea sa. Daca nu gasesti astfel de informatii, mai exista optiunea de a trimite o proba de apa la un laborator specializat de analiza, desi acest lucru se face contra cost.
Duritatea totala a apei in Romania nu este inca contorizata la nivel de tara, pentru a putea vedea in timp real date comparative din mai multe zone, insa informatii punctuale se pot obtine relativ usor, cu ajutorul internetului.
2. Cum se masoara duritatea apei si care sunt limitele acesteia?
Masurarea duritatii apei se poate face cu ajutorul unor kit-uri de testare rapida si prin testare de laborator. Este important de avut in vedere faptul ca prima varianta nu va oferi informatii exacte, ci doar indicii care iti sugereaza faptul ca apa ar putea avea un nivel de duritate mare. Determinarea duritatii apei in laborator este cea mai eficienta metoda de a afla exact care sunt valorile din zona ta.
Unitatea de masura a duritatii apei in Romania este gradul german. De cele mai multe ori, vei avea nevoie sa stii in ce se masoara duritatea apei pentru a putea interpreta datele, atunci cand este necesar.
Atunci cand nu iti doresti o analiza exacta a duritatii apei sau simti ca nu este necesara, iata care sunt cele mai intalnite semne ale apei dure in locuinta:
- Pete de uzura pe haine. Materiale care se uzeaza rapid, haine care nu se simt curate dupa ce le-ai scos din masina de spalat si culorile care se pierd dupa cateva spalari sunt toate semne ca apa folosita este dura.
- Presiune mica a apei in casa. O parte din cantitatea de minerale din apa dura se poate depune pe tevi, lucru ce scade considerabil presiunea apei.
- Senzatie neplacuta dupa spalarea pe maini. Atunci cand apa este dura, ea interactioneaza cu sapunul, asa ca vei simti nevoia de a te clati mai mult pe maini, a urmare a filmului format de interactiunea celor doua substante.
- Pete pe vase. Le poti observa pe pahare sau farfurii si sunt, de obicei, de culoare alba. Sunt cauzate de carbonatul de calciu din apa dura, iar farfuriile si paharele par a nu fi clatite corespunzator.
Care sunt limitele duritatii apei?
Ce duritate are apa potabila? Cand vine vorba de limitele admise ale apei dure, pentru apa potabila este necesar un minim de 5 grade germane, iar pentru a clasifica o apa ca fiind dura, valorile trebuie sa ajunga intre 18 si 30 de grade germane. Cat trebuie sa fie duritatea apei pentru a o clasifica ca fiind foarte dura? Daca depaseste 30 de grade germane, apa este considerata ca fiind foarte dura.
Daca iti doresti sa testezi apa din casa ta pentru duritate, dar nu ai nevoie de o analiza amanuntita, o poti face cu ajutorul sapunului lichid:
- Foloseste un recipient inalt si transparent din sticla, precum o vaza, o sticla de apa sau orice altceva asemanator;
- Adauga apa de la chiuveta in recipient si umple aproximativ o treime din el;
- Peste apa adaugata pune sapun lichid, intr-o cantitate generoasa, de aproximativ 10 apasari de pompa;
- Agita bine compozitia formata in recipient timp de minim 10 secunde;
- Daca dupa amestecarea compozitiei observi ca s-au format multe bule in partea de sus a recipientului, iar apa de sub bule apare clara, atunci duritatea apei este scazuta;
- Daca in recipient nu s-au format multe bule, iar apa este tulbure, atunci aceasta este dura.
3. Apa dura si efectele sale
In general, apa dura nu are efecte grave asupra sanatatii, insa poate cauza probleme neplacute de ordin dermatologic si poate strica electrocasnicele si alte obiecte din casa. Iata ce inseamna duritatea apei pentru organismul si locuinta ta:
- Petele de apa dura pot afecta obiectele sanitare, precum chiuveta, cada si robinetii. Reziduurile minerale cauzate de duritatea apei pateaza obiectele sanitare, iar curatenia in baie va trebui sa fie facuta din ce in ce mai des, din cauza depunerilor.
- Apa dura afecteaza tevile. Depunerile de reziduuri si coroziunea pot aparea pe tevi atunci cand duritatea apei este crescuta, ceea ce va duce la reparatii frecvente si mai multi bani cheltuiti pe intretinerea instalatiei sanitare.
- Depunerile de calcar afecteaza electrocasnicele. Masina de spalat, aparatul de cafea si orice alt aparat ce necesita apa pentru a functiona pot fi afectate de reziduurile cauzate de apa dura. Acest lucru poate duce la deteriorarea lor in timp.
- Hainele se deterioreaza mai repede. Hainele spalate cu apa dura isi pierd rezistenta si culoarea repede, iar tesaturile sunt si ele afectate.
- Par uscat si fragil. Mineralele din apa dura se depun pe firul de par si il usuca. Ruperea parului, scalpul uscat, electrizarea si lipsa luciului sunt toate efecte ce pot fi cauzate de spalarea cu apa dura.
- Probleme ale pielii. Duritatea apei poate afecta pielea si PH-ul acesteia. Iritatii, eczeme, dermatita sau acnee, toate aceste probleme ale pielii sunt influentate negativ de spalarea cu apa dura, deoarece mineralele in exces nu permit o spalare corespunzatoare a pielii si o pot chiar irita.
4. Determinarea si inlaturarea duritatii apei: solutii pentru a te bucura de apa pura la tine acasa
Pentru a scapa de problemele cauzate de apa dura in locuinta ta, poti folosi sisteme speciale de dedurizare a apei, numite dedurizatoare. Aceste sisteme folosesc rasina ca material de filtrare, ce retine ionii de calciu si magneziu responsabili pentru duritatea apei si ii inlocuiesc cu ioni de sodiu. Majoritatea solutiilor de dedurizare a apei se bazeaza pe folosirea sodiului pentru a elimina mineralele in exces.
Dedurizatoarele necesita, de obicei, instalarea de catre un profesionist, insa avantajul este ca, odata instalata solutia impotriva duritatii apei, te vei bucura de beneficiile ei pentru timp indelungat, fara a fi nevoie de alte interventii.
- Care este diferenta intre dedurizator si filtru de apa?
Un dedurizator va elimina mineralele in exces care cauzeaza duritatea apei, in timp ce un filtru de apa va elimina substantele ce contamineaza apa si ce au potential daunator pentru sanatate, cum ar fi nitritii, clorurile, metalele grele ca arsenicul, fierul sau manganul si pesticidele. In functie de nevoile tale, poti opta pentru unul dintre aceste sisteme sau pentru ambele. Solutiile de filtrare a apei sunt diverse si exista tipuri cu montare usoara, pe care o poti face chiar tu la tine acasa. Unele filtre se monteaza direct pe robineti, in timp ce altele se monteaza sub chiuveta.
Daca iti doresti sa te bucuri de beneficiile dedurizarii, alaturi de cele ale filtrarii, in acelasi timp, poti opta pentru purificatoare de apa pentru filtrare si ultrafiltrare, care ofera atat filtre de dedurizare, cat si de clor, metale grele, bacterii si compusi organici. Astfel de purificatoare ofera toate filtrele necesare integrate intr-un singur sistem. Avantajul este ca poti invata sa le instalezi chiar tu, cartusele de filtrare se schimba de aproximativ doua ori pe an, iar pe langa eliminarea grijilor cauzate de apa dura, nu va mai fi nevoie sa cumperi apa imbuteliata. Te poti bucura de apa gustoasa, ca de izvor, direct de la robinet.
5. Beneficiile apei pure
Sistemele purificatoare pentru apa te scapa de grijile cauzate de apa dura, de stresul de a cumpara mereu apa imbuteliata si vine la pachet cu beneficii pentru sanatatea si locuinta ta:
- Apa cu gust mai bun. Mirosul de clor sau gustul fad nu mai sunt o problema atunci cand vine vorba de apa purificata. Gustul acesteia va fi mai bogat si mai racoritor, iar acest lucru te va incuraja sa bei mai multa apa. In plus, sistemele de purificare elimina elementele ce contamineaza apa, insa retine mineralele sanatoase, care de cele mai multe ori sunt eliminate aproape complet din apa imbuteliata.
- Costuri reduse de intretinere. Instalarea unui sistem purificator pentru apa nu necesita intretinere complicata si nici nu are costuri ridicate pe termen lung. Schimbarea filtrelor se face odata la 6-9 luni si este o operatiune pe care o poti face chiar tu, fara sa fie nevoie sa apelezi la un instalator.
- Economii pe termen lung. Renuntarea la apa imbuteliata iti va aduce economii pe termen lung, in timp ce tu te vei bucura de apa gustoasa, sanatoasa si perfecta pentru baut chiar de la robinet. In plus, vei putea folosi apa filtrata fara probleme pentru ceaiuri, cafea, supe ori ciorbe, lucru ce va face bauturile si mancarurile mai gustoase.
- Mediul inconjurator este protejat. Sticlele de plastic polueaza mediul inconjurator iar numarul lor este unul semnificativ, ceea ce face ca impactul asupra mediului sa fie, la randul sau, semnificativ. Atunci cand alegi sa filtrezi apa chiar la tine acasa, protejezi mediul inconjurator prin renuntarea la sticlele de plastic cumparate zilnic. Plasticul este unul dintre cele mai daunatoare materiale pentru mediu si este subiectul a numeroase articole, carti si documentare ce arata cum acesta distruge viata plantelor si animalelor din anumite zone ale globului.
- Mentine sanatatea organismului. Un sistem purificator pentru apa te va ajuta sa mentii sanatatea organismului atunci cand bei apa. Apa pura are numeroase beneficii pentru organism: sustine sistemul imunitar si sanatatea creierului, ajuta la buna functionare a rinichilor, incurajeaza digestia si sanatatea pielii, dar si absorbtia de nutrienti esentiali. Atunci cand apa nu este pura, ea poate face mai mult rau decat bine. Metalele grele din apa, nitritii sau clorurile pot avea efecte negative asupra sanatatii, iar de obicei acestea nu sunt imediate, ci apar in timp. De aceea, este important sa consumi apa cat mai pura pentru a te bucura de toate efectele sale benefice si a te hidrata corespunzator.
Este important sa cunosti ce reprezinta duritatea apei pentru sanatatea si locuinta ta, astfel incat sa poti adopta cele mai bune solutii. Consumul de apa pura este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face atat pentru sanatatea ta si a a celor dragi, cat si pentru bunastarea casei in care locuiesti. Apa purificata, cu un nivel de duritate scazut, dar si lipsita de cloruri, nitriti, compusi organici si metale grele, este perfecta pentru uz zilnic si iti va asigura buna curatare a pielii si parului, electrocasnice cu durata de viata mai lunga, dar si o hidratare corespunzatoare a organismului. Din fericire, solutiile de purificare si filtrare pentru apa vin intr-o mare varietate, asa ca poti alege solutia potrivita pentru bugetul, nevoile si dorintele tale.
Surse foto: Shutterstock.com, Pixabay.com.
Produse asociate