Majoritatea oamenilor din tarile dezvoltate nu constientizeaza importanta tuturor privilegiilor de care au parte: apa potabila, mancare sau un acoperis deasupra capului. Iau toate aceste lucruri ca fiind unele normale si uita sa fie recunoscatori, in timp ce, in tarile subdezvoltate sau in curs de dezvoltare, lipsa educatiei si a fondurilor necesare ii priveaza pe oameni de anumite nevoi absolut necesare oricarei persoane.
Apa reprezinta resursa naturala indispensabila in viata oamenilor, fara aceasta neputand exista omenirea. Este vitala pentru hidratarea organismului si prepararea alimentelor, dar folosita in acelasi timp si pentru menaj, uz casnic si generarea curentului electric. Insa, pentru a avea parte de o buna functionare a organismului, trebuie sa te asiguri ca apa pe care o consumi este una potabila si calitativa. Din fericire, in Romania exista legea privind potabilitatea apei, care are ca scop protejarea sanatatii cetatenilor romani si care prevede decontaminarea apei de bacterii, virusuri, impuritati sau metale grele.
Cuprins
1. Legea apei potabile actualizata in Romania – ce presupune aceasta lege?
In Romania, calitatea apei este reglementata prin intermediul Legii nr. 458 din 8 iulie 2002, care a suferit cateva modificari si completari de-a lungul timpului: prin Legea nr. 311/2004, Ordonanta Guvernului nr. 11/2010 si Ordonanta Guvernului nr. 1/2011. Legea se ocupa de reglementarea apei potabile, iar principalul sau obiectiv este acela de a proteja sanatatea oamenilor, prin asigurarea calitatii unei ape curate, fara microorganisme, paraziti sau alte substante, care in concentratie mare, pot pune in pericol sanatatea umana.
Apa potabila se refera la acea apa sigura, utilizata pentru consumul uman, indiferent ca provine din reteaua de distributie, rezervor, fantani, izvoare, ori este distribuita in diverse recipiente, folosita pentru baut, prepararea alimentelor, uz casnic sau in industria alimentara, pentru fabricarea, procesarea, conservarea si comercializarea produselor.
2. Potabilitatea apei – ce inseamna sa consumi o apa potabila?
Apa potabila nu trebuie sa aiba gust, culoare sau miros si este limpede, cu o duritate situata peste 4 grade germane. Duritatea apei se refera la concentratia de minerale si de saruri ce se regasesc in ea, iar cu cat aceasta concentratie este mai mare, cu atat apa este una mai dura. Duritatea acesteia se exprima in grade germane, iar o apa situata intre 0 si 4 grade germane se numeste apa foarte moale si nu este potabila, intrucat nu contine aportul necesar de minerale si saruri benefice organismului uman. Apa considerata a fi optima este cea moale, cu duritate cuprinsa intre 4 si 8 grade germane, iar cea situata peste 8 grade favorizeaza aparitia depunerilor de calcar.
2.1. Care sunt factorii care pot influenta potabilitatea apei?
In Europa, majoritatea oamenilor au acces la cea mai calitativa apa potabila, insa in tarile in curs de dezvoltare, 80% dintre imbolnaviri sunt asociate cu prezenta apei contaminate. Apa de la reteaua publica este in general sigura, insa poate ajunge uneori contaminata cu impuritati sau depuneri de pe vechile tevi sau din cauza erorilor de dozare a substantelor chimice. In apele netratate, in special cele din puturi sau fantani, se pot regasi nitriti, nitrati, virusuri, bacterii, amoniac, metale grele, fenoli si alte substante, care, odata ingerate, pot duce la probleme de sanatate.
Pentru a beneficia de apa potabila, sigura pentru consum, majoritatea oamenilor apeleaza la apa imbuteliata, cumparata din magazine. Acest lucru nu este insa o decizie inteleapta pe termen lung, deoarece reprezinta o cheltuiala foarte mare. In plus, nu este deloc placut sa mergi in fiecare saptamana la magazin si sa cumperi bidoane de apa, pe care sa trebuiasca apoi sa le cari pana in casa. Consumul de plastic este si el unul imens, deloc recomandat intr-o societate care deja se confrunta cu probleme mari la capitolul de ingrijire a mediului inconjurator si sustenabilitate.
2.2. Cum poti sa asiguri tie si familiei tale o apa potabila, calitativa si sigura pentru consum?
Ce este de facut daca iti doresti ca tu si familia ta sa consumati cea mai calitativa si sigura apa, fara sa apelati la bidoanele comercializate in magazine? In acest caz, poti apela cu incredere la sisteme de filtrare a apei pentru uz casnic, care te vor ajuta sa te bucuri de cea mai curata si buna apa, perfecta atat pentru baut, cat si pentru gatit, pastrand intacta aroma puternica a alimentelor! Sistemele de filtrare cu osmoza inversa sunt cele mai eficiente, oferind cel mai mare grad de filtrare, prin eliminarea a 99,99% dintre contaminanti, fie ca este vorba de nitrati, nitriti, virusuri, bacterii, amoniac, metale grele sau fenoli. Acestea pot fi montate usor chiar de catre tine sub chiuveta, fara niciun ajutor profesional, iar alegerea cea mai populara este amplasarea unui astfel de sistem in bucatarie, intrucat poate deveni destul de costisitor sa montezi filtre cu osmoza inversa in toata casa.
Deoarece procesul de filtrare este unul foarte eficient, acesta elimina inclusiv mineralele si sarurile benefice pentru sanatatea organismului uman, asa ca este necesar sa montezi ulterior un filtru special de remineralizare, care sa asigure un nivel optim de calciu, potasiu, magneziu si sodiu. Chiar daca investitia initiala este una mai mare pentru un sistem de filtrare cu osmoza inversa, in timp iti vei da seama ca ai economosit foarte multi bani datorita faptului ca nu ai mai cumparat apa imbuteliata, ajutand totodata la reducerea consumului de plastic!
In concluzie, deoarece apa este esentiala pentru o viata sanatoasa si echilibrata, trebuie sa te asiguri ca atat tu, cat si familia ta, consumati cea mai calitativa si sigura apa, care sa va confere energie, o stare de bine si o imunitate crescuta!
Sursa foto: Shutterstock.com
Produse asociate