xdescarca-ghid-cum-aleg-un-filtru-de-apa-ebook-gratuit-7filtre-buton

Montare filtre de apa – creeaza propriul izvor de apa chiar la tine acasa!

montare-filtre-de-apa-creeaza-propriul-izvor-de-apa-chiar-la-tine-acasa

Apa de la robinet specifica anumitor zone din Romania poate contine urme de clor si alte impuritati. De aceea, majoritatea persoanelor aleg sa opteze pentru cea imbuteliata, pe care o considera mai sigura. Totusi, acest lucru nu este neaparat adevarat. Deoarece in ultimii ani interesul pentru consumul lichidelor sanatoase a crescut considerabil, majoritatea romanilor cauta surse de apa cat mai naturale. Ei bine, acestea se afla chiar in propria ta casa, dar ai nevoie de un filtru inteligent pentru a obtine un adevarat izvor de sanatate chiar de la robinet!

1. Montare filtru de apa

Exista mai multe procedee prin care apa de la robinet poate capata un aspect mai placut si un gust de calitate, precum: filtrarea, purificarea sau dedurizarea. Dupa realizarea acestor procese, utilizatorul nu va mai ingera microorganisme nocive si se va bucura de o apa cu o calitate superioara.

Filtrele de apa sunt din ce in ce mai populare si foarte multi romani isi doresc sa achizitioneaze unul pentru a imbunatati calitatea apei pe care o consuma si o utilizeaza zilnic. Sistemele de tratare din conductele oraselor nu sunt atat de eficiente incat sa elimine absolut toate impuritatile, iar la acestea se mai adauga si poluarea. Astfel, consumatorului nu i se poate oferi o apa perfecta. Reteaua este potabila, insa de multe ori are un gust si un miros nu tocmai placut. De aceea, filtrele sunt excelente pentru a reduce la zero orice substanta nedorita si nociva organismului si imbunatatesc aspectele vieteii. Nu incerca sa fierbi apa pentru a scapa de anumite impuritati, pentru ca unele dintre ele, precum metalele grele, calcarul si nitratii nu dispar prin acest procedeu.

Tehnologia ultra-moderna implicata in realizarea filtrelor de apa imbunatateste calitatea acesteia, fiind necesara pentru uzul casnic, industrial, horeca, medical si altele. De asemenea, ele se folosesc si in protejarea instalatiilor de apa. Electronicele si electrocasnicele nu se vor mai uza atat de repede si beneficiaza de o durata de viata prelungita. 

1.1. Ce este un filtru de apa

Filtrul de apa este un sistem care ajuta la imbunatatirea calitatii apei si este utilizat atat la scara larga in statiile de epurare, cat si in gospodarii. Filtrarea, deferizarea, dedurizarea si purificarea sunt unele dintre cele mai populare procedee. Practic, procesul consta in eliminarea tuturor particulelor nesanatoase din apa.

Tehnologiile de filtrare ale apei sunt:

  • filtrare mecanica – apa trece prin cartuse de filtrare in care raman impuritatile de dimensiuni mari;
  • osmoza inversa – apa este filtrata sub presiune printr-o membrana semipermeabila ce permite trecerea doar a moleculelor de apa. Astfel, bacteriile, virusurile si alte impuritati sunt eliminate;
  • metoda carbonului – carbonul are proprietati bune si eficiente de absorbtie, eliminand clorul si substantele organice. De asemenea, ofera apei un gust si un miros mult mai placut;
  • filtrare pentru indepartarea fierului – prin procesul de oxidare a fierului din timpul aerarii apei, se elimina compusii de acest gen, precum si manganul;
  • iradiere – folosirea ultravioletelor elimina virusurile si bacteriile;
  • inmuiere – are loc schimbarea de ioni, magneziu si calciu cu ioni de sodiu;

1.2. Beneficiile filtrelor de apa

Filtrele sunt extrem de benefice pentru gospodarii, deoarece reusesc sa indeparteze microbii din componenta apei ce provine din diferite surse si sa ofere consumatorului o experienta placuta si sanatoasa a apei de la robinet. Iata cele mai importante beneficii ale sistemelor de filtrare:

  1. Elimina gusturile si mirosurile neplacute 

Te-ai intrebat vreodata de ce apa de la robinet este mai tulbure si capata un miros neplacut dupa doar cateva secunde? Ei bine, aceste lucruri se intampla din cauza existentei unor substante organice in descompunere din compozitia ei. De aceea, vei avea nevoie de un filtru de apa care sa elimine aceste inconveniente.

  1. Te ajuta sa economisesti

Chiar daca nu este sesizabil, in momentul unui calcul, costul apei imbuteliate pe care o familie o consuma pe luna poate ajunge pana cateva sute de lei. Aceeasi cantitate, dar de la robinet, favorizeaza extrem de mult economiile, pentru ca diferenta de bani este destul de mare si intr-o perioada de timp devine perceptibila. Asadar, o investitie moderata de acest fel este un avantaj.

montare-filtre-de-apa-creeaza-propriul-izvor-de-apa-chiar-la-tine-acasa
  1. Electronicele si electrocasnicele au o durata de viata imbunatatita

Apa dura este principala cauza pentru care in gospodaria ta exista defectiuni ale aparatelor ce o utilizeaza. Calcarul se depune peste tot si nu face decat sa grabeasca timpul de inlocuire a electronicelor tale. Un filtru de apa te poate ajuta si in aceste privinte. 

  1. Sustin sanatatea

Filtrele de apa inlatura clorul si bacteriile, iar prin acest proces sistemul imunitar nu se lupta zi de zi cu diverse microorganisme nocive care ajung in corp. Acestea retin plumbul, unul dintre cele mai nocive materiale pentru organismul tau. De asemenea, vei avea beneficiul de a te spala cu o apa curata, care nu provoaca uscarea pielii si nici nu irita scalpul. Foarte multe probleme de piele apar din cauza bacteriilor si a clorului ce se afla in componenta acesteia. 

  1. Au eficienta sporita 

Apa trece prin mai multe stadii de filtrare, deoarece un aparat de acest gen are cate un stadiu special conceput pentru eliminarea unui anumit tip de substante nocive. Cu ajutorul acestora, se elimina pana la 99,99% din microorganismele, apa devenind pura si calitativa.

2. Instalarea filtrului de apa – cum sa alegi un filtru de apa

Pentru a alege un aparat de filtrare a apei, trebuie sa stii care sunt nevoile tale si ce iti doresti sa obtii prin purificarea ei. In primul rand, cauta un laborator specializat in testarea acesteia, pentru a stii exact cu ce te confrunti.

Pe piata exista foarte multe metode de filtrare si sarcina de a gasi pe cea potrivita tie si familiei tale poate deveni cu adevarat coplesitoare. In primul rand, trebuie sa stii ca toate filtrele sunt 100% sigure, deoarece procedura de certificare a lor este complexa si stricta. Tehnologia din prezent asigura consumatorului rezultate pozitive atat din punct de vedere al calitatii apei, cat si din punct de vedere al eficientei achizitionarii unui astfel de aparat.

montare-filtre-de-apa-creeaza-propriul-izvor-de-apa-chiar-la-tine-acasa

In al doilea rand, in functie de modelul ales si de numarul stadiilor de filtrare pe care il are un anumit sistem, purificarea apei se poate face intr-o proportie de aproximativ 99,99%! Acest lucru face ca apa filtrata sa fie net superioara celei imbuteliate, datorita faptului ca este mereu proaspata. 

Montarea filtrelor de apa se face, in primul rand, in functie de sursa. Aceasta poate reprezenta un put, un izvor, o retea publica etc. Apa existenta poate contine impuritati si sedimente, minerale dure intr-un numar excesiv de mare, clor, bacterii si virusuri, nitrati si nitriti etc. Pentru faptul ca fiecare mediu poate sa includa anumiti contaminanti, produsul ales trebuie sa aiba un numar specific de stadii speciale de filtrare, ca toate impuritatile sa fie eliminate. Asadar, in functie de gradul de impuritati existente, vei putea opta pentru un anumit tip de aparat. 

Pentru a te asigura ca alegi cel mai bun model pentru tine si pentru familia ta, pe langa tehnologiile de filtrare ale apei de mai sus, trebuie sa iei in considerare si urmatoarele: eficienta in utilizare, viteza de filtrare, capacitatea de filtrare si performanta de purificare a apei. 

Deoarece este important sa intelegi cat mai bine care sunt optiunile cele mai potrivite pentru o gospodarie, trebuie sa cunosti principiul lor de functionare. Astfel, unele dintre cele mai populare filtre de apa potabila sunt:

Cani si Recipiente Filtrante

Apa este filtrata cu o finete care poate varia intre 0,3 si 0,8 microni, trecand printr-un cartus special. Lichidul purificat se strange in recipientul inferior, avand un aspect, un gust si un miros vizibil imbunatatit. 

Sisteme de Filtrare si Ultrafiltrare

Acestea se monteaza pe instalatia de apa deja existenta din locuinta ta. Astfel, pana cand lichidul va ajunge in paharul tau, trece prin mai multe filtre de apa care ii ofera o finete de 0,1 microni. Cu sistemul de filtrare si ultrafiltrare, te vei bucura de lichide mereu proaspete, chiar din propria chiuveta!

Filtre de apa cu Osmoza Inversa

Acesta este cel mai cunoscut sistem de purificare, deoarece ofera consumatorului cel mai complex si mai mare grad de filtrare. De asemenea, majoritatea modelelor au si un filtru de remineralizare, care mentine un nivel optim de calciu, sodiu, magneziu si potasiu in lichid. Toate aceste minerale sunt vitale pentru un organism sanatos! In ceea ce priveste finetea de filtrare, aceasta este de 0,0001 microni, apa devenind cu adevarat pura si calitativa.

filtre apa cu osmoza inversa

Pe langa acestea, dedurizatorul este un echipament care micsoreaza nivelul de duritate al apei. Pe langa principalul beneficiu pe care il are asupra sanatatii, el protejeaza obiectele sanitare din casa ta si toate electronicasnicele care utilizeaza apa, deoarece reduce riscul de depunere a calcarului. Astfel, scapi de griji si de cheltuieli suplimentare aparute in cazurile cand trebuie sa repari defectiuni neasteptate.

De asemenea, sterilizatorul cu filtru UV elimina ciupercile, bacteriile si algele prin expunerea apei la raze ultraviolete. Un beneficiu al acestui sistem consta in faptul ca reuseste sa distruga structura ADN a microorganismelor, ele neputand sa se mai reproduca. 

Un alt aspect de care trebuie sa mai tii cont este disponibilitatea cartuselor pe o perioada lunga de timp si posibilitatea de inlocuire a filtrelor. Schimbarea cartuselor ar trebui sa se faca dupa cateva luni de utilizare. Inainte de a face o achizitie, cerceteaza bine piata si informeaza-te despre competentele producatorilor. Cu siguranta nu iti doresti sa instalezi un astfel de produs si in cativa ani sa realizezi ca nu se mai comercializeaza cartuse pentru el. 

De asemenea, in ceea ce priveste posibilitatea filtrelor de a fi schimbate dupa o anumita perioada de timp, trebuie sa stii ca unele se pot inlocui cu usurinta, altele nu, si trebuie sa depui un efort suplimentar pentru golirea instalatiei. De asemenea, schema de montaj a fiecarui sistem in parte se realizeaza usor si o poti face chiar tu!

3. Montarea unui filtru de apa – pasii esentiali de care trebuie sa tii cont 

Instalarea filtrului de apa nu este o procedura foarte complicata, asa ca nu trebuie sa iti faci griji in privinta ei. Cel mai important este sa urmezi cativa pasi de baza si ordinea de montare a filtrului.

Schema de montaj a filtrului de apa:

  • Gaseste locul potrivit din casa pentru montarea lui. De obicei, acesta este sub chiuveta, pentru ca nu te va incomoda. Inainte sa montezi filtrul de apa asigura-te ca opresti alimentarea la apa. 
  • Cauta robinetul de apa rece si racordul infiletat care duce la bateria curenta a chiuvetei. Desurubeaza-l cu ajutorul unei chei franceze. Acum urmeaza sa conectezi teul (piesa cromata cu 3 gauri pe care o gasesti in pachetul filtrului) la conducta cu apa rece, in locul racordului. 
  • Asigura-te ca izolezi perfect conectarile realizate prin folosirea unei benzi de teflon sau calti. Nu uita sa reinstalezi racordul flexibil in celalalt capat al teului. La jumatatea lui gasesti o gaura mica in care va trebui sa insurubezi robinetul din alama, cel care alimenteaza filtrul. Din robinet va pleca un furtun. 
  • Urmeaza instalarea filtrului de apa in pozitia potrivita. De asemenea, in functie de model, trebuie sa montezi si bateria pentru apa filtrata, deoarece apa murdara si cea curata nu trebuie sa se intalneasca. Este necesar sa faci o gaura in blat sau in chiuveta, de aproximativ 12mm. Ai grija sa fie intr-un loc usor accesibil, pentru a o putea deschide. 
  • Asambleaza filtrul de apa. Pentru modelele clasice, cele cu trei pahare, trebuie sa ai mare grija la ordinea cartuselor. Primul instalat trebuie sa fie cel pentru sedimente, al doilea cel pentru dedurizare si al treilea, cel cu carbune granular.
  • Ultimul pas este prespalarea cartuselor. Conecteaza furtunul de alimentare si cel al bateriei la iesire. Aceasta este de obicei a 3-a carcasa. Este recomandat sa lasi apa sa curga 10-15 minute. 

Asadar, montarea unui filtru de apa nu este extrem de complicata, dar trebuie facuta cu atentie. Nu ezita sa urmaresti manualul cu instructiuni indeaproape. 

4. Apa filtrata de la robinet vs apa imbuteliata

Apa filtrata de la robinet este net superioara celei imbuteliate, deoarece are un flux continuu si nu stagneaza in bidoane de plastic. De asemenea, cea din urma isi pierde proprietatile la doar cateva ore dupa ce un pet a fost deschis. In plus, nu vei fi nevoit sa cari bidoane cu apa, sa le depozitezi si sa le arunci, avand un stil de viata mult mai sustenabil.

Echipamentele de purificare controleaza procesele fizice si chimice ale apei, asigurand consumatorului o multime de beneficii in ceea ce priveste sanatatea, acestea depasind cu mult valoare investitiei initiale. 

Toate beneficiile pe care ti le ofera un sistem de filtrare al apei de uz casnic merita luate in considerare, deoarece vei observa cum o sursa de apa naturala poate schimba foarte multe aspecte ale modului tau de viata. De asemenea, devii mai sanatos si te vei bucura de propriul izvor, chiar de la propriul robinet! 

Asadar, daca te-ai decis sa investesti intr-un filtru de apa potabila, ia in considerare toate informatiile si sfaturile de mai sus. Analizeaza foarte bine ofertele de pe piata si alege sistemul care se potriveste cel mai bine tie si familiei tale! Nu uita sa tii cont de producator,  de eficienta, de tehnologie, de etapele de filtrare si de toate celelalte aspecte la fel de importante, pentru ca optiunea ta sa fie exact ce ai nevoie. 

Surse foto: Pexels.com, Shutterstock.com

Produse asociate

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii.