Osmoza inversa este un procedeu simplu prin care apa provenita din reteaua publica este curatata de toate impuritatile care i-ar conferi acesteia un caracter periculos pentru sanatatea ta si a celor din jur, un gust neplacut, o culoare neobisnuita sau un miros nedorit. Filtrele cu osmoza inversa se folosesc de acest procedeu pentru a-ti garanta tie si familiei tale accesul la un izvor de apa sigura si curata chiar la tine acasa!
Obisnuinta si frica de necunoscut ii determina pe multi dintre romani sa trateze cu reticenta subiectul filtrelor de apa. Desi filtrele cu osmoza inversa sunt niste accesorii indispensabile oricarei gospodarii, foarte putini dintre cei din jurul tau s-au informat vreodata cu adevarat despre calitatile unui astfel de filtru, renuntand fara sa stie la o serie de beneficii pe care oricine ar pune mare pret.
Cuprins
1. Cum functioneaza un filtru cu osmoza inversa?
Sistemul pe care se bazeaza aceste filtre nu este unul dificil de inteles. Lichidul este trecut printr-o suprafata poroasa, care permite moleculelor de apa sa treaca dintr-o parte in cealalta a acesteia, impiedicand, insa, trecerea impuritatilor. Membrana de filtrare reuseste sa indeparteze un procentaj de pana la 99.9% din masa impura, rezultatul fiind de calitate superioara.
1.1. Care sunt componentele unui filtru cu osmoza inversa?
Cele mai importante cinci elemente componente ale filtrului cu osmoza inversa sunt prefiltrul de sedimente de 5 microni, prefiltrul GAC (granular activated carbon), prefiltrul de sedimente de un micron, membrana TFC (thin film composite membrane) si post filtrul GAC. Acestea sunt mediile prin care apa urmeaza sa fie trecuta pentru a fi purificata.
Restul componentelor creeaza legatura dintre aceste cinci medii, stocheaza o cantitate determinata din produsul final si se asigura ca presiunea apei este suficient de mare pentru functionarea eficienta a filtrului.
1.2. Ce impuritati vor fi indepartate din apa cu ajutorul filtrului cu osmoza inversa?
Filtrele cu osmoza inversa sunt cele mai performante in materie de purificare a apei in prezent. Odata ce ti-ai instalat un astfel de accesoriu in casa, poti fi sigur ca apa pe care o consumi nu va fi contaminata cu rugina, clor, metale grele, virusuri, bacterii sau microorganisme.
Atentie, insa, caci permeabilitatea filtrului nu este selectiva. Acestea elimina atat impuritatile din apa, cat si unele elemente benefice organismului uman ce s-ar putea gasi in aceasta. De aceea, pentru a te asigura ca aportul de minerale din apa pe care tu si cei dragi o consumati este cel optim, cauta sa achizitionezi un filtru cu remineralizare.
1.3. Cum se petrece, propriu-zis, filtrarea apei?
Pentru a intelege cum functioneaza osmoza inversa, trebuie sa cunosti foarte bine procesul in care isi are radacinile, respectiv osmoza.
Osmoza are un mecanism de functionare contraintuitiv. Atunci cand doua lichide care au concentratii diferite sunt situate in acelasi vas, fiind separate de o membrana semipermeabila, lichidul se deplaseaza din jumatatea cu concentratie mai scazuta in jumatatea cu concentratie mai mare, in mod firesc. Motivul pentru care se petrece acest fenomen este tendinta stabilirii in vas a unui echilibru intre concentratiile lichidelor situate in cele doua jumatati ale acestuia.
In cazul osmozei inverse, pozitiile se schimba, cu ajutorul aplicarii unei presiuni pe lichidul cu concentratie mai mare, pentru a se modifica sensul de penetrare a membranei dinspre concentratie mai mare inspre concentratie mai mica.
2. Achizitionarea si montarea unui filtru cu osmoza inversa: de ce este esential in zilele noastre sa faci acest efort?
Fiecare decizie pe care o iei afecteaza in mare masura membrii cercurilor din care faci parte, impactul fiind la fel de impresionant si asupra mediului inconjurator. Lista motivelor pentru care merita sa achizitionezi cat de curand un filtru cu osmoza inversa pentru familia ta si sa-i incurajezi si pe cei din jurul tau sa-ti calce pe urme poate fi prelungita la nesfarsit.
2.1. Adaptarea locuintei sau afacerii tale la cerintele de minimizare a impactului asupra mediului inconjurator
Pamantul ne transmite din ce in ce mai multe semne conform carora nivelul poluarii a atins cote mult prea inalte. Clima este in continua schimbare, temperaturile extreme devin obisnuite, numarul incendiilor de vegetatie este in crestere, sute de specii de animale sunt pe cale de disparitie.
Din fericire, toate acestea nu sunt complet iremediabile. Daca fiecare locuitor al Planetei Albastre alege sa traiasca o viata cat mai ,,verde’’ cu putinta, atunci si generatiile viitoare vor mai avea ocazia sa se bucure de racoarea unei zile de mai, de un cer curat si de ape cristaline. Unul dintre pasii pe care poti chiar tu sa ii faci in aceasta directie este renuntarea la sticlele de plastic in care se imbuteliaza apa pe care o consumi. Poate doua peturi nu par a fi foarte periculoase pentru mediu, insa daca inmultesti cantitatea aceasta infima de plastic cu numarul de locuitori ai planetei, situatia este cu totul alta.
Renunta la deseurile inutile de plastic prin montarea unui filtru de apa si achizitionarea unei sticle reutilizabile, pe care sa o ai intotdeauna cu tine. Daca esti liderul unei afaceri de succes din domeniul HoReCa, ofera-le clientilor tai cea mai curata si sanatoasa apa filtrata direct de la robinet. Solutii exista pentru orice problema, iar daca iei initiativa, planeta si copiii tai iti vor multumi mai tarziu!
2.2. Imbunatatirea calitatii vietii tale si a celor dragi
Un al doilea beneficiu esential pe care merita sa il iei in considerare este posibilitatea imbunatatirii calitatii vietii tale si a celor din jur. Daca cei mici nu se declara a fi foarte incantati de consumul de apa si prefera sucurile, poate ceea ce ii deranjeaza este gustul apei din comert, care capata o aroma specifica depozitarii indelungate in sticle de plastic.
Nu este un secret faptul ca toti medicii incurajeaza consumul de minimum doi litri de lichide pe zi si nimic nu este mai usor decat sa bei un pahar de apa rece si racoritoare direct de la robinet.
Mai mult, daca tu sau cei dragi suferiti de o afectiune care ar presupune o atentie sporita acordata tuturor bauturilor si alimentelor pe care le consumati, utilizand un filtru cu osmoza inversa poti fi sigur ca cel putin apa de consum este o apa potabila.
2.3. Implementarea unei solutii de lunga durata pentru varstnici
Varstnicii gasesc a fi din ce in ce mai dificile toate activitatile obisnuite pe care oamenii tineri, in floarea varstei, le practica intr-o maniera aproape mecanica. Bunicilor le este greu sa transporte baxuri intregi de apa pentru consum, iar drumurile dese pana la magazin nu sunt o solutie, mai ales in zilele toride de vara.
Poti rezolva definitiv problema aceasta montand in casa bunicilor un filtru de apa, explicandu-le ca sanatatea lor nu va fi sub nicio forma pusa in pericol. Ii vei scuti pe bunici de chinul de a transporta saptamanal zeci de litri de apa imbuteliata, oferindu-le sansa de a se bucura de plimbarile pana la supermarket pentru a-si indeplini toate poftele, fara sa mai aiba grija greutatii bagajului.
3. Montarea si schimbarea filtrelor de apa cu osmoza inversa: ce detalii trebuie sa cunosti?
Daca esti convins ca vrei sa-ti instalezi un astfel de filtru in casa, insa ai retineri sa o faci chiar acum din cauza costurilor, a timpului de instalare sau a lipsei unui profesionist care sa monteze instalatia, este cazul sa renunti la toate aceste false probleme. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti in cele ce urmeaza raspunsul pentru orice intrebare care te nelinisteste.
3.1. Este nevoie de un specialist pentru montarea filtrelor cu osmoza inversa?
Unul dintre marile avantaje ale acestor filtre de apa este faptul ca sunt usor de montat de fiecare cumparator. Nu este nevoie de contactarea unui profesionist care sa monteze filtrul. Instalarea acestuia poate fi facuta chiar de tine cu usurinta, oricand gasesti o fereastra de 30 de minute libere. Nu va trebui sa te sincronizezi cu un specialist si nu va trebui sa faci o cheltuiala suplimentara pentru montaj.
In functie de filtrul pe care il vei alege, in sectiunea de descriere a produsului vei gasi cu siguranta indrumare pentru instalarea corecta a acestuia. Exista videoclipuri explicative pentru montarea majoritatii filtrelor, carti tehnice si indicatii concrete pentru fiecare produs in parte.
3.2. Cat de des trebuie schimbat un astfel de filtru cu osmoza inversa?
Este important sa tii minte care este vechimea aproximativa a componentelor filtrului de apa ales de tine. Pentru ca acesta sa functioneze la capacitate maxima si sa produca rezultatele dorite, fiecare dintre componentele sale principale trebuie inlocuite periodic.
Filtrul in sine nu trebuie schimbat, insa o parte dintre elementele sale vor necesita sa fie inlocuite o data la 6-9 luni. Membrana TFC poate fi utilizata pentru o perioada de 18-24 de luni.
3.3. De ce specificatii tehnice trebuie sa tii cont cand alegi filtrul potrivit?
Atunci cand alegi filtrul de apa cu osmoza inversa care se potriveste familiei sau afacerii tale, ar fi bine sa urmaresti cateva aspecte care vor avea relevanta odata ce vei incepe sa il utilizezi:
- GPD-ul membranelor de filtrare: acronimul ,,GPD” este prescurtarea sintagmei ,,gallons per day” si se refera la volumul maxim de apa pe care il poate filtra o membrana TFC intr-o zi. Un galon are 3,79 litri, asadar, daca intentionezi sa filtrezi un volum ridicat de apa zilnic, va trebui sa te orientezi catre un filtru cu un GPD mai mare.
- Capacitatea rezervorului de stocare a apei filtrate;
- Debitul de apa care poate fi filtrat pe ora: unele filtre au capacitatea de a filtra 6-8 litri de apa pe ora, pe cand altele pot ajunge la filtrarea a 16 litri de apa intr-o ora.
Motivele pentru care merita sa investesti intr-un astfel de filtru sunt numeroase, asamblarea si punerea in functiune sunt usor de realizat de oricine este interesat, iar cheltuielile se amortizeaza foarte repede in timp, caci utilizand filtrul vei economisi sume neasteptat de mari, pe care obisnuiai sa le cheltui lunar pe apa imbuteliata. Asadar, nu mai astepta si incepe sa cauti chiar acum filtrul de apa potrivit pentru casa ta!
Surse foto: shutterstock.com; pexels.com
Produse asociate