xdescarca-ghid-cum-aleg-un-filtru-de-apa-ebook-gratuit-7filtre-buton

Apa industriala – ce este si pentru ce este folosita?

Apa-industriala-7filtre

Fara apa, multe companii si produsele pe care le furnizeaza nu ar exista. Apa este fundamentala pentru aproape fiecare etapa a proceselor de fabricatie si productie din intreaga lume. Fie ca este vorba de apa deionizata pentru sectoarele electronice si farmaceutice, fie de apa dedurizata pentru aplicatiile de alimentare a cazanelor, apa este necesara si vine incorporata in amprenta produsului. Multe companii globale au instalatii de fabricatie care opereaza in ape rare ale lumii, peste doua treimi dintre companii raportand acum expunerea la riscurile apei.

1. Apa industriala – definitie

Fabricile folosesc apa in timpul procesului de productie, fie pentru crearea produselor lor, fie pentru echipamentele de racire utilizate. Apa industriala este utilizata de cele mai multe ori pentru fabricarea, prelucrarea, spalarea, diluarea, racirea sau transportul unui produs.

Apa industriala si apa uzata sunt produse secundare ale activitatilor industriale sau comerciale. Apa este necesara pentru aproape fiecare pas al productiei intr-o multitudine de industrii diferite. Apele uzate rezultate trebuie gestionate cu atentie.

In functie de produsul fabricat si de calitatea apei brute din regiune, vor fi necesare diferite tehnologii de tratare. De exemplu, pentru medicina, productia de electronice si prelucrarea alimentelor, apa deionizata este un ingredient esential. Numita apa ultra pura, aceasta nu contine minerale, gaz dizolvat si particule de murdarie, care altfel ar putea interfera cu fabricarea produselor precise si sensibile, cum ar fi placile de circuite.

Printre industriile care au o utilizare ridicata a apei si au nevoie de tratament se numara:

  • cea de bere si apa carbogazoasa pentru bauturi; 
  • cele de lactate; 
  • cele de zahar si rafinarii; 
  • cele de textile; 
  • cele de celuloza si hartie; 
  • cele de ulei si gaz; 
  • cele auto, aeronave si multe altele.

2. Apa industriala – proprietati

Apa industriala este folosita in multe domenii. Ea are mai multe proprietati, care depind de modul in care este utilizata si prelucrata pentru fiecare industrie in parte. Iata cateva exemple:

  • Ultrapuritatea in fabricarea semiconductoarelor

Apa este o componenta esentiala pentru fabricarea semiconductoarelor si a cipurilor care sunt utilizate zilnic in computere, telefoane mobile si automobile. Apa ultrapura este utilizata pe tot parcursul procesului, inclusiv pentru indepartarea impuritatilor din plachetele de siliciu. Ca urmare, producatorii de semiconductori se concentreaza pe modalitati de reciclare, refolosire si reducere a cantitatii de apa necesara pentru operatiuni. 

  • Racirea

Sistemele de racire sunt utilizate pentru a elimina caldura din procese sau echipamente. Caldura eliminata dintr-un mediu este transferata intr-un alt mediu sau fluid de proces, care este cel mai adesea apa. Multe dintre proprietatile apei, inclusiv comportamentul contaminantilor pe care ii contine sunt afectati de temperatura. Ca urmare, tendinta unui sistem de corodare, scalare sau sustinere a cresterii microbiologice este, de asemenea, afectata de temperatura apei.

  • Utilizarea apei pe pietele de petrol si gaze

Apa este o materie prima utilizata in cantitati mari in industria petroliera, de la activitati de extractie pana la rafinarii si produse petrochimice. Utilizarile includ: apa de injectie, apa de productie, apa de proces, apa uzata, apa de ploaie, apa de racire, apa de curatare a rezervoarelor si altele.

  • Utilizarea apei in fabricile de celuloza si hartie

In ciuda digitalizarii care a determinat o indepartare de produsele tiparite, sectorul celulozei si hartiei ramane unul dintre cei mai mari utilizatori de apa industriala. Apa este asociata cu majoritatea operatiunilor din toate cele trei etape ale productiei de hartie si anume, fabricarea celulozei, prelucrarea celulozei si fabricarea hartiei, precum si a activitatilor asociate de prelucrare, albire si spalare. O cantitate mare de apa consumata in industria celulozei si hartiei este utilizata numai pentru procesare, ducand astfel la generarea unor volume mari de ape uzate contaminate.

3. Apa uzata industriala

Pe langa consumarea unor cantitati mari de apa proaspata pentru productie, industriile produc si ape uzate, adesea legate cu produse reziduale utilizate in timpul procesului. In functie de tara si regiune, exista niveluri diferite de reglementari care stabilesc ceea ce poate si ce nu poate fi descarcat pe caile navigabile locale.

De exemplu, industria textilelor a fost numita „unul dintre cei mai mari poluatori de pe planeta”. Fabricile pentru textile genereaza o cincime din poluarea industriala a apei din lume.

In ciuda utilizarii ridicate a apei in instalatiile de productie a textilelor, apele uzate care sunt evacuate pot contine un cocktail de substante chimice – sunt, de asemenea, un motiv de ingrijorare. Aceste ape reziduale pot contine plumb, ftalati, organocloruri si alte substante chimice care pot provoca probleme de sanatate.

Prin urmare, este important ca aceasta poluare sa fie controlata, insa pana atunci, nu ai de unde sa stii ce se ascunde in apa de la robinet. De aceea, o solutie pentru siguranta ta ar fi sa folosesti un filtru de apa, ca sa te asiguri ca mancarea gatita pe care o consumi precum si doza ta de hidratare zilnica este “curata” si sigura.

Cu alte cuvinte, apa industriala este folosita in foarte multe domenii, fiind utilizata pentru procesele necesare productiei. Insa, ea poate deveni foarte usor un factor poluant care te poate afecta chiar si pe tine daca nu iei masurile necesare. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii.