xdescarca-ghid-cum-aleg-un-filtru-de-apa-ebook-gratuit-7filtre-buton

Filtrarea apei de la robinet – Ce variante exista?

filtrare apa robinet, apa potabila robinet, purificare apa chiuveta

Apa este un element necesar in fiecare zi – de aceea, trebuie sa te asiguri ca beneficiezi de cea mai buna calitate posibila. Pentru ca organismul tau sa fie sanatos, este recomandat ca apa pe care o consumi sa fie pura si lipsita de contaminanti. Insa, acest demers poate fi o provocare atunci cand vine vorba despre obtinerea de apa pura, buna de baut, chiar de la robinetul tau, fara a mai fi nevoie sa achizitionezi apa imbuteliata in mod regulat. Asadar, afla mai multe despre ceea ce presupune filtrarea apei potabile, dar si despre optiunile pe care le poti pune in practica rapid si simplu!

1. Ce metode de filtrare exista pentru apa de la robinet?

Pentru ca o apa sa fie potabila ea trebuie sa nu contina agenti patogeni, particule, gust sau mirosuri neobisnuite. Apa de la robinet trece printr-o multime de teste si analize obligatorii din punct de vedere legislativ. Aceasta trebuie sa intruneasca o serie de criterii pentru a fi considerata potabila si trebuie sa indeplineasca anumite standarde, reglementate prin lege. 

Insa, chiar daca este tratata in prealabil, apa de la robinet este, de cele mai multe ori, incarcata de impuritati si substante nocive (reziduuri chimice, rugina, azotati, clor, cloramina), fie ca provine din reteaua de distributie, fie ca provine dintr-un put sau o fantana. Din acest motiv, multa lume opteaza pentru apa imbuteliata, deoarece aceasta trece prin numeroase verificari, inainte de a fi pusa pe piata. 

Totusi, volumul de apa imbuteliata pe care il consuma o persoana este enorm, fiind si costisitor pe termen lung, dar si un obicei nociv pentru mediu. Prin urmare, tot acest proces poate fi simplificat, cu ajutorul unor metode de filtrare pentru apa de la robinet. 

Filtrarea este un proces de curatare si de limpezire a apei, care are ca scop indepartarea particulelor cu potential daunator, prin obtinerea unor indicatori optimi de calitate. Sunt diversi factori care pot influenta nivelul de eficacitate a acestor procedee – caracteristicile impuritatilor (marime, concentratie), insusirile mediului filtrant (tipul filtrului, structura) si conditiile filtrarii (viteza de filtrare, eficienta). 

Astfel, dat fiind ca apa poate fi plina cu bacterii, virusi, rugina, nisip, mal sau alte elemente, este important sa te orientezi catre un sistem care sa faca fata acestora, in functie de nevoi si, mai ales, in functie de caracteristicile apei pe care vrei o sa o filtrezi.  Filtrarea, in general, poate fi de natura fizica, chimica sau fizico-chimica – totul depinde de etapele utilizate pentru a elimina contaminantii existenti. Mediul filtrant are rolul de a retine toate aceste particule, atunci cand apa trece prin fiecare filtru in parte. 

Exista diverse tehnici si tehnologii care actioneaza in acest sens – insa, pentru a afla care este metoda potrivita pentru tine, este necesar sa ai in vedere factorii prin care se defineste fiecare varianta in parte. Pentru ca filtrarea sa fie cu adevarat eficienta, ea trebuie sa se raporteze la dimensiunea si specificitatile contaminantilor care trebuie inlaturati. Tinandu-se cont de acest aspect, tipurile de filtrare a apei pot fi variate: prefiltrare, microfiltrare, nanofiltrare, ultrafiltrare si osmoza inversa. Acestea reprezinta etape de sine statatoare, care se adreseaza unor anumite categorii de impuritati. 

Procesul de prefiltrare este necesar in cele mai multe situatii, deoarece elimina sedimentele mari (precum nisipul, pietrisul sau rugina), lasand loc pentru o filtrare ulterioara mult mai precisa si lipsita de riscuri. Indepartarea acestor sedimente este obligatorie pentru a evita infundarea celorlalte filtre, dar si pentru a favoriza eficienta urmatoarelor etape de filtrare. In general, cele mai folosite filtre pentru acest proces sunt cartusele cu polipropilena – ele fac parte din aproape toate sistemele complexe de filtrare, intrucat sunt primele care actioneaza. Insa, este bine sa stii exact rolul acestora, deoarece, in cazul in care iti doresti o filtrare care sa acopere si substantele care se dizolva in apa, acest filtru nu va fi de ajuns.

filtrarea apei, prefiltrare, filtre polipropilena

Filtrarea apei prin osmoza inversa este extrem de utila pentru eliminarea impuritatilor, a bacteriilor sau a virusurilor. Prin aceasta tehnologie, apa este purificata cu ajutorul unor membrane semipermeabile, care au rol de filtru. 

Primele aparate de acest gen au aparut in jurul anilor ‘70, cu scopul de a obtine o apa de baut cat mai pura. Procesul nu este complicat si poate fi usor de inteles din punct de vedere structural. Apa incarcata cu particule nocive are o concentratie diferita fata de cea pura, iar membrana filtrului are capacitatea de a separata aceste doua medii, facand posibila aparitia unei presiuni osmotice

In procesul de osmoza inversa, este aplicata o presiune superioara mediului care are concentratie mai mare – astfel, se schimba procedeul natural, in care sensul de reactie este, de fapt, invers, si se elimina, in acest mod, toate particulele, in proportie de pana la 99,7%. Filtrarea prin osmoza inversa este recomandata atat pentru uz industrial, cat si pentru uz casnic. De obicei, membrana are o finete de filtrare de aproximativ 0.0001 microni – din acest motiv, este foarte eficace. 

Totusi, este bine sa tii cont de faptul ca filtrele cu osmoza inversa necesita o presiune minima de intrare (minim 2-3 bari) – in caz contrar, se poate monta o pompa de presiune. 

filtrare apa, filtru apa osmoza inversa, filtru osmoza inversa

De asemenea, pentru a stabili aportul de minerale optim pentru organism, trebuie sa instalezi si un filtru de remineralizare, care sa ajute la mentinerea unei cantitati benefice de sodiu, potasiu, calciu si magneziu. 

De altfel, acest tip de produse se monteaza sub chiuveta – asadar, ia in calcul si acest detaliu inainte de a cumpara modelul potrivit. Cerceteaza cu atentie spatiul pe care il ai la dispozitie si asigura-te ca nu exista probleme in acest sens. Debitul este un alt lucru important – in cazul sistemelor cu osmoza inversa, exista rezervoare cu capacitate de 5-8 litri, insa debitul este mai lent. Totusi, nu ai de ce sa te ingrijorezi, fiindca este de ajuns in cazul in care folosesti apa in mediul casnic, pentru gatit si pentru baut.

Filtrul cu carbune activ este utilizat pentru a absorbi diversi contaminanti, precum clorul, metalele, microorganismele, bacteriile, virusurile sau alte tipuri de chimicale. Carbunele poate fi de doua feluri:

  • Bloc (CTO)
  • Granular (GAC)

Filtrele cu carbune activ actioneaza in mod direct, din punct de vedere chimic, asupra apei si a particulelor nocive. Cel de tip Bloc are porii foarte mici (pana la un micron), iar cel Granular se bazeaza pe existenta unor granule de carbune active.

filtrare apa, filtru carbune activ

De asemenea, te poti orienta si catre cani si recipiente filtrante – insa, acestea au o capacitate redusa si, prin urmare, volumul de apa purificata este mult mai mic. Din acest motiv, instalatiile de marimi mai mari se pot dovedi a fi mai folositoare, mai ales daca sunt mai multe persoane care consuma apa de la robinet. 

filtrarea apei, cani si recipiente filtrante

Dedurizarea este, de asemenea, o tehnica folosita in filtrare, pentru a purifica apa dura, care contine calcar sau minerale dure. Filtrele de acest gen contin o rasina care are capacitatea de a retine ionii de calciu si magneziu, inlocuindu-i cu ioni de sodiu. O apa dura poate fi nociva si pentru aparatele electrocasnice, care se pot defecta in timp din cauza acestui factor. Asadar, daca instalezi un astfel de sistem de dedurizare, poti avea de castigat pe mai multe planuri. Insa, trebuie sa ai grija la frecventa cu care schimbi filtrele, fiindca ele se pot colmata mai repede sau mai greu, in functie de nivelul de duritate a apei. De aceea, este bine sa efectuezi o analiza, pentru a vedea care sunt caracteristicile apei si care sunt functiile recomandate in situatia respectiva.

filtrare apa, dedurizare apa, dedurizator

Alcalinizarea se refera la cresterea pH-ului – in cazul in care vrei sa testezi efectele unei ape alcaline, documenteaza-te cu privire la avantajele pe care le-ai putea obtine si opteaza pentru un filtru care sa actioneze in neutralizarea si eliminarea aciditatii apei.

Filtrarea cu ajutorul UV-ului poate fi utila pentru a steriliza apa – razele ultraviolete sunt eficiente in dezintegrarea microorganismelor diverse (precum bacterii, virusuri, mucegaiuri, fungi, chisturi). Un sterilizator UV nu genereaza reziduuri si este prietenos cu mediul, fiind recomandat pentru acasa, dar si pentru spitale, laboratoare, restaurante sau alte locatii. 

sterilizator UV, filtrare apa UV, sterilizare apa

Anumite modele pot fi montate in combinatie cu sistemele clasice de filtrare, dar si cu sistemele cu osmoza inversa. Iradierea UV actioneaza, in mod direct, in procesul de distrugere a microorganismelor, fara a folosi substante chimice.

Inainte de a decide care este optiunea ideala pentru tine, nu uita sa ai in vedere scopul pe care ti l-ai propus, capacitatea de care ai nevoie, pretul, calitatea, producatorul, caracteristicile produsului, accesoriile si consumabilele necesare, dar si toate celelalte detalii care iti pot imbunatati experienta de utilizare a articolului ales. 

Cat de des se inlocuiesc filtrele?

Filtrele trebuie inlocuite periodic, insa intervalul de timp depinde de caracteristicile fiecarui filtru in parte. Unele sisteme au indicatori de avertizare, iar altele nu – de aceea, este important sa afli informatii suplimentare in legatura cu acest aspect, cu scopul de a descoperi care este metoda prin care te poti asigura ca mentii nivelul de calitate constant.

Totusi, chiar daca aceste consumabile si filtre reprezinta, aparent, o investitie regulata, costurile finale nu se compara cu cele rezultate din achizitionarea apei imbuteliate. Prin urmare, daca vrei sa actionezi pe termen mediu si lung, un sistem de filtrare este mult mai economic.

bea apa potabila, bea apa filtrata

2. De ce sa alegi sisteme de filtrare pentru apa potabila?

Sunt o multime de avantaje pentru care merita sa optezi pentru un sistem de filtrare a apei potabile de la robinet:

  • Gustul este mult mai placut;
  • Vei face o economie considerabila pe termen mediu si lung;
  • Filtrarea elimina toate substantele nocive din componenta apei;
  • Vei avea intotdeauna acces la o apa pura, indiferent de moment;
  • O apa pura aduce un plus de savoare in prepararea oricarui tip de mancare sau bautura.

Insa, dincolo de aceste beneficii, trebuie sa tii cont de faptul ca vei contribui major la reducerea impactului pe care il are plasticul asupra mediului. Cu siguranta cunosti faptul ca aceasta problema este majora si este foarte dificil de gestionat, din cauza productiei masive de plastic din intreaga lume. Insa, daca vei alege o astfel de instalatie de filtrare, nu doar ca vei consuma o apa pura, sanatoasa si buna pentru organism, ci vei face un pas catre a aduce o schimbare pozitiva la un nivel superior.

Filtrarea apei potabile de la robinet ar trebui sa faca parte din orice casa, birou sau spatiu! Un astfel de sistem este extrem de util, atat pentru cei care sunt racordati la reteaua orasului, cat si pentru cei care obtin apa din puturi. Pe plan mondial, in fiecare an, sunt produse circa 500 de miliarde de PET-uri care, dupa ce sunt folosite, nu sunt tot timpul reciclate in aceeasi cantitate, multe dintre ele ajungand in gropile de gunoi, in mari, rauri, lacuri sau oceane. 

Este un lucru cunoscut faptul ca, in prezent, exista deja in oceane peste 150 de milioane de tone de plastic, iar in fiecare zi ajung, in plus, intre 4,8 si 12,7 milioane de tone. Asadar, apa potabila imbuteliata poate avea efecte distructive asupra naturii si asupra vietii de pe Pamant. Chiar daca pare un pas prea mic comparativ cu amploarea fenomenului, este bine sa actionezi pe cont propriu, pentru a aduce schimbarea acolo unde ai aceasta putere. Adopta o atitudine proactiva si actioneaza in sens pozitiv, avand initiative minore care pot avea un efect major.

apa filtrata robinet, purificare apa robinet

In concluzie, alege sisteme si metode de filtrare a apei casnice, cu scopul de a obtine o multime de beneficii concrete – sanatate, economie, un comportament eco-friendly si multe altele. Apa este un element indispensabil vietii – de aceea, ea trebuie sa fie de cea mai buna calitate. In consecinta, daca te orientezi catre astfel de metode moderne, vei contribui atat la bunastarea ta si a familiei tale, cat si la crearea unei lumi mai bune!

Surse foto: Pixabay.com, Shutterstock.com

Produse asociate

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii.