xdescarca-ghid-cum-aleg-un-filtru-de-apa-ebook-gratuit-7filtre-buton

Tratarea apei din piscina: tot ce trebuie sa stii pentru a te bucura de apa curata

Tratarea apei din piscina tot ce trebuie sa stii 7filtre

Tratarea apei din piscina este esentiala pentru sanatate si este un pas peste care nu poti sari daca iti doresti sa te bucuri de o apa curata si lipsita de bacterii. De la tratarea apei din piscina cu sare, pana la tratamente pentru apa din piscina cu sterilizatoare UV, exista numeroase solutii prin care poti avea grija de piscina de la tine de acasa sau de cea din cadrul afacerii tale.

In functie de buget, de tipul de piscina pe care il ai, cat de des o folosesti, dar si de dimensiunile acesteia, vei putea alege una sau mai multe variante prin care sa te asiguri ca apa nu reprezinta un pericol asupra sanatatii. Din fericire, pentru piscinele mici si cele care nu sunt deschise publicului larg, nu trebuie sa cheltui sume foarte mari pentru tratarea apei. Am pregatit pentru tine un ghid complet care sa te ajute sa afli mai multe despre tratamentele pentru piscina si intretinerea apei din ea.

1. Solutii pentru tratarea apei din piscina

Solutiile pentru tratarea apei din piscina sunt variate si au la baza diverse substante sau mecanisme prin care sunt eliminate bacteriile, microbii, dar si formarea algelor. O apa curata nu inseamna neaparat o apa care nu are impuritati vizibile, ci inseamna o apa in care formarea microorganismelor daunatoare nu are loc sau are loc la un nivel care nu dauneaza sanatatii umane. 

Una dintre cele mai populare metode pentru tratarea apei in piscina este folosirea clorului. Clorul este o substanta care are proprietatea de a distruge bacteriile si microbii din apa, insa, are si dezavantaje. Spre exemplu, anumite persoane pot avea sensibilitate sau reactii alergice la aceasta substanta. 

Tratarea apei din piscina tot ce trebuie sa stii 7filtre

In ultimii ani, au aparut si alte metode la fel de eficiente, dar mai putin daunatoare pentru piele si fara mirosul pregnant al clorinei. Printre ele se numara sterilizarea UV, tratamentele cu sare si tratamentele cu oxigen activ. Nu toate acestea se preteaza tuturor tipurilor de pisicina, asa ca este importanta atat marimea piscinei tale, cat si tipul (gonflabila sau nu) si in ce conditii o folosesti. Daca nu stii inca ce solutie sa alegi, am detaliat fiecare metoda mai jos.

1.1. Clorinare piscina

Clorinarea apei din piscina este una dintre cele mai populare metode prin care se poate trata apa, astfel incat sa fie lipsita de microogranisme periculoase. Iata care sunt avantajele alegerii clorului ca tratament pentru apa din psicina:

  • Nu este foarte costisitor. Adaugarea de clor in piscina, fie el sub forma de tablete, fie sub forma lichida sau granulata nu are un pret ridicat, fiind potrivit tuturor tipurilor de buget.
  • Nu are nevoie de metode de instalare complicate. Adaugarea de clor in piscina nu necesita interventia unor specialisti, ci o poti face si tu, dupa ce stabilesti de ce concentratie de clor are nevoie piscina ta.
  • Are efecte dovedite. Tratarea apei din piscina cu clor se face de zeci de ani si aceasta este o substanta cu efecte dovedite impotriva microorganismelor, a bacteriilor si a microbilor. De aceea, daca alegi clorul, nu va trebui sa iti faci probleme legate de eficienta sa.

Care sunt dezavantajele clorului? Ei bine, acesta are un miros neplacut, intepator si puternic, care poate deranja anumite persoane, fiind, in plus, agresiv cu pielea. De asemenea, cantitatile de clor din piscina trebuie monitorizate cu atentie, deoarece o cantitate prea mare poate dauna organismului si pielii. 

1.2. Tratarea apei din piscina cu oxigen activ

Tratarea apei din piscina cu oxigen activ inseamna, de fapt, adaugarea unei substante numite peroxid de hidrogen, care este foarte cunocuta datorita proprietatilor sale dezinfectante si antimicrobiene. Este o alegere inspirata, in special pentru cei care au alergie la clor sau pentru cei care nu pot folosi clorul deoarece apa contine metale care duc la colorarea sa in maro. In astfel de conditii, se poate folosi oxigenul activ, intr-o maniera asemanatoare cu clorul.

Prima data se va face un tratament soc, iar mai apoi tratamente de intretinere. Peroxidul de hidrogen nu are un miros neplacut, precum clorul si nici nu cauzeaza la fel de multe sensibilitati sau alergii. Insa, in cantitati mari, este mai periculos pentru sanatate comparativ cu clorul. De aceea, este important sa ai foarte mare grija la cantitatea de oxigen activ pe care o adaugi in apa piscinei.

De asemenea, tratarea piscinei fie cu clor, fie cu oxigen activ, inseamna ca pentru o perioada de 12 sau 24 de ore, aceasta nu poate fi folosita. In plus, este esential ca inainte de tratare sa testezi toate proprietatile care pot interactiona cu tratamentele, cum ar fi duritatea apei, pH-ul acesteia si temperatura.

Cantitatea de oxigen activ pentru a trata apa din piscina trebuie aleasa folosind instructiunile oferite de producator sau de specialisti. Nu incerca sa estimezi sau sa calculezi pe cont propriu cat peroxid de hidrogen ar fi potrivit pentru piscina, altfel risti sa contaminezi apa cu prea multa substanta, ceea ce ar dauna sanatatii celor care vor folosi piscina. 

Tratarea apei din piscina tot ce trebuie sa stii 7filtre

1.3. Tratamentul algelor din piscina

Tratamentul pentru apa verde din piscina si pentru eliminarea algelor este necesar daca iti doresti o piscina cu apa clara si curata. Algele nu sunt neaparat periculoase pentru sanatate, insa pot transforma piscina intr-un loc in care nu iti va face placere sa inoti, sa te balacesti sau sa plutesti. Din fericire, exista solutii pentru tratarea apei verzi din piscina:

  • Acorda atentie nivelului de clor din piscina. Daca folosesti clor pentru tratarea apei din piscina, insa apa tot se inverzeste, este posibil sa fi pus prea putin clor. Masoara inca o data proprietatile apei, pentru a te asigura ca are temperatura, pH-ul si duritatea necesare, iar apoi masoara si cantitatea de clor din apa. Daca aceasta este insuficienta, ia in considerare un tratament soc cu clor.
  • Foloseste algicide. Acestea sunt substante speciale, care se adauga dupa tratamentul soc cu clor sau oxigen activ si care vor impiedica formarea algelor. Le gasesti sub forma lichida, de tablete sau granule, precum clorul.
  • Curata piscina cat de frecvent poti. O piscina curata inseamna mai putine probleme cu formarea algelor si a impuritatilor.
  • Foloseste un filtru de calitate. Pe langa tratarea apei cu substante diverse, precum clorul sau peroxidul de hidrogen, un aspect foarte important pentru intretinerea piscinelor il reprezinta sistemele de filtrare si ultrafiltrare menite sa mentina apa curata si calitatea ei in limitele normale. Exact asa cum pentru uz casnic se folosesc filtrele cu osmoza inversa sau alte tehnologii, asa si piscina ta va avea nevoie de un sistem de filtrare pe masura ei. De asemenea, in functie de tipul de piscina si de nevoile tale, vei putea instala si alte tipuri de dispozitive pentru a mentine calitatea ideala a apei, cum ar fi statii de dozare si reactivi, care ajuta la pastrarea unui pH corespunzator.

1.4. Tratarea apei de piscina cu sare

Tratarea apei din piscina cu sare poate reprezenta o solutie buna, daca iti doresti o metoda naturala si cu cat mai putine chimicale pentru piscina ta. Aceasta metoda implica folosirea unor aparate speciale de electroliza cu sare, care vor transforma sarea in clor si vor pastra apa curata si dezinfectata.

Dupa instalarea unui astfel de sistem, apa din piscina ta se va asemana cu apa marii, dar nu va fi la fel de sarata. Avantajele sistemului ce transforma sarea in clor sunt calitatea apei obtinuta dupa tratament si faptul ca nu implica substante chimice care pot dauna sanatatii in cantitati prea mari. De asemenea, investitia intr-un astfel de sistem se face o singura data, iar mai apoi el va functiona constant cand ai nevoie. Singurul lucru pe care tu trebuie sa il adaugi este sarea, insa pretul acesteia nu este unul foarte ridicat. Pentru a te asigura ca electroliza cu apa sarata este eficienta, trebuie sa monitorizezi pH-ul, temperatura si duritatea. Este o idee buna sa apelezi la specialisti pentru a instala un astfel de sistem.

1.5. Tratarea apei cu sterilizatoare UV

Poti folosi sterilizatoare si filtre UV pentru a dezinfecta si pastra apa din piscina curata, insa, trebuie sa stii ca montarea acestora nu exclude folosirea de clor, brom sau peroxid de hidrogen. Avantajul este ca vei folosi substantele chimice in cantitati mult mai reduse daca optezi pentru montarea de lampi UV. Investitia este una pe care o vei face anual sau la fiecare doi ani, deoarece lampile vor trebui sa fie inlocuite dupa ce si-au atins termenul de utilizare. De asemenea, pentru instalarea si alegerea lor este cel mai bine sa contactezi o echipa de specialisti, care iti vor explica de ce anume ai nevoie si se vor ocupa de consiliere in vederea parametrilor apei si folosirea substantelor chimice. 

Ce efecte au sterilizatoarele UV asupra organismului uman? Spre deosebire de clor si alte substante chimice, astfel de aparate cu raze ultraviolete nu dauneaza sanatatii, nu pot duce la intoxicatii si nu au contraindicatii.

2. Tratarea apei in piscina: ce standarde trebuie sa indeplineasca?

Inainte de a trata apa piscinei, trebuie sa masori toate valorile acesteia si sa le corectezi cu substante speciale pe cele care sunt sub sau peste limitele indicate. Poti folosi kituri speciale de testare pe cont propriu sau poti contacta specialisti pentru a face testarea. Iata care sunt valorile pe care trebuie sa le masori:

  • Duritatea. Nivelul de duritate al apei trebuie sa fie optim pentru a folosi piscina in siguranta si pentru a evita degradarea sa si a elementelor sale. Asigura-te ca o masori frecvent.
  • Alcalinitatea si pH-ul. Apa alcalina este acea apa al carei pH depaseste 7 si se situeaza in jurul valorilor de 8-9, iar pH-ul apei din piscina nu trebuie sa fie alcalin deoarece poate influenta actiunea clorului si il poate face ineficient. De aceea, alcalinitatea apei din piscina trebuie controlata pentru a nu fi foarte ridicata.
Tratarea apei din piscina tot ce trebuie sa stii 7filtre
  • Temperatura. Temperatura apei din piscina trebuie sa fie una controlata pentru ca substantele chimice sa poata actiona corespunzator, dar si pentru a putea sa inoti si sa te balacesti confortabil.

3. Tratarea apei din piscina gonflabila: este necesara?

In functie de tipul de piscina gonflabila pe care il ai, este posibil sa nu ai nevoie de pompa de filtrare si sisteme complicate de intretinere, insa tot ramane indicat sa masori duritatea, temperatura, alcalinitatea si pH-ul, sa o mentii curata si dezinfectata cu ajutorul substantelor chimice. Cel mai bine este sa discuti cu cei din magazin atunci cand o cumperi pentru a cunoaste cu exactitate modalitatea de ingrijire si cum poate fi folosita in siguranta.

Tratarea apei din piscina trebuie sa fie o operatiune careia ii acorzi atentia necesara pentru a te asigura ca vei putea inota in siguranta tot sezonul. Indiferent daca alegi tratarea apei cu clor, oxigen activ, sare sau sterilizatoare UV, tot va trebui sa te ocupi de mentinerea parametrilor apei la nivel optim si de tratamentul algelor. In cazul in care nu iti face placere sa te ocupi de mentenanta piscinei, poti contacta firme sau echipe specializate care sa te ajute. Acestea fie pot face tratarea apei in locul tau, fie iti pot oferi consiliere pentru ca tu sa stii exact ce pasi trebuie sa urmezi.

Sursa foto: Pexels.com

Tratarea apei din piscina tot ce trebuie sa stii 7filtre

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii.