xdescarca-ghid-cum-aleg-un-filtru-de-apa-ebook-gratuit-7filtre-buton

Apa alcalina: proprietati, beneficii si contraindicatii

Apa-alcalina-proprietati-beneficii-contraindicatii-7filtre-img-1

Apa alcalina a devenit din ce in ce mai populara in ultimii ani, datorita interesului consumatorilor pentru apa de calitate, pura si cu proprietati benefice pentru sanatate. De la sisteme de filtrare si purificare, pana la alcalinizarea apei cu minerale sanatoase, din ce in ce mai multe persoane acorda atentie apei pe care o consuma, din dorinta de a-si pastra sanatatea si de a evita afectiuni provocate de substantele nocive care se intalnesc deseori in apa. 

Este important sa te informezi constant pentru a decide ce fel de apa este potrivita pentru tine si cei dragi si cum sa o obtii la tine acasa. Vei gasi in acest articol un mic ghid care iti va oferi mai multe informatii despre ce este apa alcalina, cum se obtine, ce inseamna alcalinitatea apei si care sunt contraindicatiile acesteia.

1. Ce inseamna apa alcalina? 

Definitia apei alcaline este strans legata de PH-ul acesteia. Pe scara de masurare a PH-ului, valoarea de 0 este data substantelor complet acide, iar valoarea maxima de 14 este data substantelor complet alcaline, in timp ce valorile neutre se situeaza in jurul cifrei 7. PH-ul apei alcaline este de 8-9, o valoare mai ridicata comparativ cu apa de baut obisnuita, de unde si denumirea acesteia. Substantele alcaline au proprietati de reducere a aciditatii, iar de aceea se considera ca unul dintre beneficiile apei alcaline este reducerea aciditatii din corp.

Apa-alcalina-proprietati-beneficii-contraindicatii-7filtre-img-2

Apa cu PH alcalin nu este neaparat considerata apa alcalina, deoarece ea trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, printre care si sa aiba un continut ridicat de minerale precum calciul, potasiul sau magneziul. Nivelul ridicat de mineralizare este o caracteristica esentiala pentru a te bucura de cele mai bune proprietati ale apei.

2. Tipuri de apa alcalina si proprietatile lor

Pentru a fi considerata alcalina, apa trebuie sa aiba urmatoarele proprietati:

  • PH de aproximativ 8-9. Pentru a se incadra in categoria alcalina, apa trebuie sa aiba un PH mai mare de 7, deoarece aceasta valoare este considerata a fi neutra.
  • Continut de minerale naturale. Apa natural alcalina contine minerale sanatoase pentru organismul uman, precum magneziul sau calciul.
Apa-alcalina-proprietati-beneficii-contraindicatii-7filtre-img-3
  • Potential de oxido-reducere negativ. Ce inseamna mai exact potentialul de oxido-reducere sau ORP? Este o scara de masura ce arata proprietatile oxidante sau antioxidante ale unei substante. Oxidarea este un proces esential in corpul uman, dar care poate deteriora celulele din ADN-ul uman, in timp ce substantele antioxidante protejeaza celulele de efectele negative ale oxidarii. Pentru a fi alcalina, apa trebuia sa aiba un ORP negativ, mai exact sa detina proprietati antioxidante.
  • Nu trebuie sa contina contaminanti. Apa alcalina trebuie sa aiba un PH ridicat, minerale esentiale si ORP negativ, insa trebuie sa pastreze si toate proprietatile unei ape lipsite de impuritati, pentru a putea fi consumata in siguranta. Asadar, pe langa proprietatile speciale ale apei alcaline, pentru a te putea bucura de beneficiile ei, trebuie sa te asiguri ca nu contine metale grele, clor, nitriti, bacterii sau alte substante potential periculoase.
  • Gust distinct. Acest tip de apa are un gust diferit comparativ cu apa de la robinet sau apa de izvor plata. Cei ce o consuma descriu gustul ca fiind putin amar, insa foarte placut.

Tipuri de apa alcalina

In functie de sursa, apa alcalina poate fi:

  • Naturala: apa alcalina naturala se refera la apa curgatoare, de obicei din izvoare, care trece peste diferite tipuri de roci si preia din acestea minerale esentiale: potasiu, calciu, magneziu si bicarbonati.
  • Artificiala. Aceasta este la fel de sanatoasa precum cea naturala, insa nu provine direct din natura. Poti obtine apa alcalina cu ajutorul sistemelor de filtrare cu osmoza inversa sau cu ajutorul unui ionizator de apa (pentru a obtine apa alcalina ionizata).
Apa-alcalina-proprietati-beneficii-contraindicatii-7filtre-img-4

Apa alcalina din comert se imparte in:

  • Apa plata alcalina. Aceasta nu are dioxid de carbon adaugat, insa pastreaza proprietatile alcaline ale apei.
  • Apa minerala alcalina, unde „minerala” face referire la “carbogazoasa”, nu la continutul ridicat de minerale. Daca iti place sa consumi apa carbogazoasa, o poti gasi si in varianta alcalina.

3. Beneficiile si contraindicatiile apei alcaline

Sunt inca necesare studii de specialitate pentru a demonstra cu exactitate beneficiile apei alcaline, insa cele mai recente cercetari au determinat ca ar putea fi utila in tratarea unor probleme medicale:

  • Apa alcalina ar putea reduce vascozitatea sangelui. Un studiu realizat pe o suta de persoane a determinat ca vascozitatea sangelui a fost mai scazuta pentru cei din esantionul ce a consumat apa alcalina dupa efort fizic, comparativ cu cei ce au consumat apa normala. Vascozitatea sangelui este strans legata de circulatia oxigenului in corp, iar nivelurile scazute ajuta la un corp si un creier mai bine oxigenate.
  • Consumul de apa alcalina ar putea ajuta in reducerea refluxului gastric. Consumul de apa cu PH de peste 8 ar putea ajuta la dezactivarea pepsinei, enzima ce cauzeaza refluxul gastric.
Apa-alcalina-proprietati-beneficii-contraindicatii-7filtre-img-5

De asemenea, apa alcalina este mentionata ca fiind benefica pentru organism si din alte puncte de vedere. Printre aceste beneficii se numara:

  • Proprietatile anti-imbatranire;
  • Sustinerea sistemului imunitar;
  • Ajuta la pierderea in greutate;
  • Hidrateaza si mentine sanatatea pielii;
  • Ajuta la detoxifierea organismului;
  • Are proprietati ce ajuta la curatarea colonului.

In general, consumul de apa alcalina este sigur si extrem de benefic pentru organism. Cu toate acestea, intocmai ca orice alt aliment, aceasta prezinta si anumite contraindicatii in cazul unor afectiuni specifice sau efecte secundare, in cazul consumului in exces. Iata care sunt acestea:

  • Apa alcalina poate scadea aciditatea din stomac. Substantele alcaline neutralizeaza substantele acide, iar scaderea aciditatii din stomac poate afecta sanatatea. Acidul aflat in stomac ajuta la eliminarea unor bacterii daunatoare si previne intrarea patogenilor in sange.
  • Excesul de alcalinitate in corp poate duce la probleme de piele si afectiuni gastrointestinale. De asemenea, alcalinitatea in exces poate tulbura PH-ul corpului, ceea ce poate duce la formarea unei afectiuni numite alcaloza metabolica. Simptomele alcalozei metabolice includ greata, stari de voma, tremor al mainilor, spasme musculare, senzatie de amorteala la nivelul fetelor sau extremitatilor si stare de confuzie. Din acest motiv, excesul de substante alcaline trebuie sa fie evitat, fiind necesar ca apa alcalina sa fie inclusa intr-o dieta generala echilibrata, pentru a te putea bucura in totalitate de beneficiile sale. 
  • Apa alcalina nu este recomandata daca suferi de boli cronice ale rinichilor sau iei medicamente ce influenteaza functionarea acestora. Mineralele din apa alcalina pot avea efecte negative atunci cand rinichii nu functioneaza corespunzator. In astfel de cazuri, poti consulta medicul specialist pentru a afla daca este indicat sa consumi apa alcalinizata.

4. Cum se prepara apa alcalina?

Alcalinitatea apei potabile de la robinet este deseori scazuta, asa ca, pentru a consuma apa alcalina, aceasta trebuie sa fie tratata. Daca te intrebi „Cum se face apa alcalina?”, trebuie sa stii ca exista mai multe moduri prin care o poti obtine pentru consum la tine acasa:

  • Folosirea apei alcaline din comert. Apa alcalina in Romania este disponibila in varianta imbuteliata in numeroase magazine si supermarket-uri. Cu toate acestea, chiar daca poate parea cea mai „comoda” varianta, adevarul este cu totul altul: achizitionarea apei imbuteliate din comert este foarte costisitoare pe termen lung, mai ales cand vine vorba de apa alcalina, care are un pret mult mai ridicat, comparativ cu cea clasica. De asemenea, acest demers implica deplasarea constanta pentru a cumpara cantitatea de apa de care ai nevoie, fiind, in acelasi timp, nociva pentru mediul inconjurator, ca urmare a plasticului folosit de majoritatea producatorilor pentru imbuteliere. Prin urmare, aceasta varianta nu este recomandata daca iti doresti sa faci economii pe termen lung sau daca te numeri printre persoanele care isi propun sa duca un stil de viata orientat catre sustenabilitate.
  • Instalarea unui sistem de purificare si ionizare a apei. Cu ajutorul unui ionizator de apa, ionii negativi sunt separati de cei pozitivi, iar cei pozitivi sunt eliminati, astfel obtinandu-se apa alcalina ionizata. In cazul in care consideri ca aceasta este varianta potrivita pentru tine, este recomandat sa optezi pentru un sistem de filtrare sau ultrafiltrare complex, care sa includa, pe langa filtrul responsabil pentru schimbarea ionilor, si un alt filtru capabil sa retina impuritatile si sa purifice astfel apa.
  • Instalarea unui sistem de purificare si ionizare a apei. Cu ajutorul unui ionizator de apa, ionii negativi sunt separati de cei pozitivi, iar cei pozitivi sunt eliminati, astfel obtinandu-se apa alcalina ionizata. In cazul in care consideri ca aceasta este varianta potrivita pentru tine, este recomandat sa optezi pentru un sistem de filtrare sau ultrafiltrare complex, care sa includa, pe langa filtrul responsabil pentru schimbarea ionilor, si un alt filtru capabil sa retina impuritatile si sa purifice astfel apa.
Apa-alcalina-proprietati-beneficii-contraindicatii-7filtre-img-8
  • Instalarea unui filtru cu osmoza inversa. Filtrele cu osmoza inversa se instaleaza sub chiuveta si au rolul de filtra apa de la robinet. Prima data, filtrul va elimina metalele grele, virusurile, bacteriile, clorul, impuritatile si duritatea apei, iar mai apoi va remineraliza apa filtrata cu magneziu, calciu, potasiu si sodiu. Astfel, apa obtinuta va fi una alcalina si perfect sigura pentru consum. Sistemele de filtrare sunt foarte avantajoase, datorita proprietatilor excelente ale apei pe care o ofera, dar si datorita economiei pe termen lung, deoarece nu va mai fi necesara achizitionarea de apa imbuteliata.

5. Apa pura: de ce este atat de importanta?

Apa pura, lipsita de contaminanti, fie ea alcalina sau nu, este esentiala pentru sanatatea organismului. Este bine cunoscut faptul ca tot corpul nostru are nevoie de apa pentru a functiona si pentru a realiza functii de baza. Totusi, nu sunt foarte cunoscute toate beneficiile apei pentru organism si cat de importanta este apa pura pentru corpul uman. Iata cateva dintre minunile pe care le face apa pe care o consumi:

  • Ajuta la crearea salivei. Saliva este substanta ce ajuta la procesarea mancarii solide si la mentinerea sanatatii orale. Corpul nu produce saliva de unul singur, ci cu ajutorul apei pe care o consumi.
  • Sustine sistemul imunitar. Apa nu sustine propriu-zis sistemul imunitar, insa poate ajuta la preventia unor boli, precum constipatia, hipertensiunea, infectiile tractului urinar sau pietrele la rinichi. De asemenea, apa ajuta corpul sa absoarba nutrienti, vitamine si minerale din mancare, sustinand sanatatea organismului.
  • Protejeaza tesuturile, articulatiile si coloana vertebrala. Consumul de apa ajuta la lubrifierea corecta si la protejarea articulatiilor si coloanei vertebrale. In acest fel, te poti bucura de miscare si sport fara durere.
  • Ajuta digestia. Consumul de apa in timpul, inainte sau dupa mese poate ajuta la procesarea mai usoara a mancarii in stomac. Astfel, digestia se va face mai usor, iar tu te vei putea bucura de mancare.
  • Iti ofera energie. Consumul de apa poate ajuta la activarea metabolismului, iar acest lucru va avea un impact pozitiv asupra nivelului de energie al corpului.
  • Sustine sanatatea pielii. Un consum suficient de apa ajuta la hidratarea pielii si la sustinerea productiei de colagen. Totusi, consumul de apa in cantitatile zilnice recomandate nu este suficient pentru a reduce efectele imbatranirii. Folosirea unei creme cu factor de protectie solara si genele mostenite joaca si ele un rol important in reducerea efectelor imbatranirii, alaturi de hidratarea corespunzatoare.
  • Ajuta la mentinerea temperaturii corpului. Hidratarea este esentiala in mentinerea temperaturii corporale. Procesul de transpiratie duce la pierderea apei din organism, apa ce trebuie inlocuita, pentru ca procesul de mentinere a temperaturii prin transpiratie sa functioneze in continuare. In momentele in care transpiri mai des decat in mod obisnuit, asigura-te ca maresti si cantitatea de apa consumata, pentru a preveni deshidratarea.

Apa alcalina are proprietati ce pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii organismului. Aceasta se regaseste in mod natural in mediul inconjurator si a devenit din ce in ce mai populara. Gustul sau este unul unic, iar multi o aleg pentru aceasta caracteristica diferita. In plus, apa alcalina nu are efecte adverse atunci cand nu este consumata in exces si se poate obtine foarte usor acasa cu ajutorul sistemelor de purificare prin osmoza inversa sau ionizatoarelor de apa.

Informatiile legate de proprietatile, beneficiile si contraindicatiile acestei ape, dar si detaliile legate de cum faci apa alcalina acasa sau cum o poti obtine te pot ajuta sa alegi mai usor tipul de apa pe care o consumi. Apa pura, necontaminata este esentiala pentru mentinerea vietii, iar de aceea este de preferat sa alegi cu atentie apa pe care o consumi si sursa acesteia.

Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com, Shutterstock.com.

Produse asociate

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii.